Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Elegantais Pops

Trakulīgais Igijs Pops - muskuļotais enerģijas kamols un, piedodiet par klišeju, «panka krusttēvs» - vairs necenšas izlēkt no saviem džinsiem. 62 gadus vecais mākslinieks ierakstījis pieklusinātas, džeza un retronoskaņu piepildītas mūzikas albumu. Šim soloprojektam Igiju Popu iedvesmojis franču rakstnieka Mišela Velbeka kontroversiālais romāns Varbūt ir sala.

Satiekoties Parīzē, Pops ar Velbeku, divi margināļi, pat ir sadraudzējušies. Disku _Preliminaires_ mūziķis veltījis «Francijai un visiem, kas runā franču valodā». Albuma noformējumu veidojusi franču/irāņu māksliniece un režisore Mažāna Satrapi - Kannu festivālā apbalvotās, _Oskaram_ nominētās animācijas filmas _Persepole_ autore (Igijs Pops šajā multenē - komiksā ierunājis vienu no varoņiem - līdzās Katrīnai Denēvai).

Albuma Preliminaires muzikālais materiāls ir tālu no repertuāra, kuru Igijs Pops un viņa grupa The Stooges 2006.gada nogalē demonstrēja nu jau vēsturiskajā koncertā Arēnā Rīga (šogad janvārī miris kolektīva ģitārists Rons Eštons; tagad Igijs atkal vēlas reanimēt The Stooges). Pirmā dziesma jaunajā diskā ir 40.gadu džeza hits Les feuilles mortes jeb Rudens lapas (Igijs dzied franču valodā), kuru izpildījuši Īvs Montāns, Edīte Piafa, Nets Kings Kouls un citas leģendas. Vēl viena pārsteidzoša kaverversija - bosanovas klasiķa Antonio Karlosa Žobima How Insensitive. Albumā dzirdēsiet akustisku blūzu, ironisku rokenrolu, drūmas meditatīvas balādes, negaidītu sintīpopu, rekonstruētu šansonu un kabarē. Ja pazīstat Igija un viņa mūzikas vēsturi, tad pamanīsiet atsauci uz The Stooges lielāko hitu I Wanna Be Your Dog - Ņūorleānas džeza tradīcijās aranžēto sacerējumu King of the Dogs par suņa Foksa piedzīvojumiem.

Igijam Popam ļoti piestāv klasiskās estrādes izpildītāja tēls: viņš nevis kliedz, bet dzied patīkamajā baritonā. Tā ir ikoniskā mūziķa benefice bez liekulības, dramatisma un teatrāliem efektiem. Dzied ne tikai viņa balss - dzied viss ķermenis, katra krunka, katra rēta, katrs muskulis, katrs viņa garās, sāpīgi jautrās dzīves gads. Dzied par nāvīti, vecumu, kvalitatīvu seksu, aizgājušo mīlestību un arī pārdzīvo par nākotni. Šajā albumā Igijs Pops rada noskaņu, kas (atkarībā no dziesmas) varētu būt raksturīga arī citiem mūzikas ģēnijiem - Tomam Veitsam, Leonardam Koenam, Nīlam Jangam, Šarlam Aznavūram un Lūisam Ārmstrongam.

Kopā ar The Stooges Igijs radījis panku stilu mūzikā - labu laiku pirms The Ramones, Sex Pistols un The Clash pārvērta to par radikālās kultūras virzienu. Pirms vairāk nekā 40 gadiem tieši viņš izgudroja stage diving - «īsto» rokzvaigžņu iecienītāko triku - kad mūziķis ielec fanu pūlī, un skatītāji uz rokām nes savu elku pa zāli. Mičiganā dzimušais Igijs Pops/Džeimss Ņūels Osterbergs ir izdzīvojis rokenrola sapni un briesmas. Viņa dzīves pieredze piepilda albumu Preliminaires gan ar smeldzi, gan ar asumu.

Kritiķi iesaka ierindot disku Preliminaires līdzās 1999. gadā iznākušajam Igija Popa soloalbumam Avenue B un Emira Kusturicas filmas Arizonas sapnis skaņu celiņam, kurā Igijs dzied neaizmirstamās Gorana Bregoviča dziesmas. Ja jums patīk filmā skanošā majestātiskā meditācija par katafalku In the Deathcar, jūs novērtēsiet arī šo efektīgo pavērsienu Igija Popa radošajā ceļojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?