Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ērces uzbrūk. Ko darīt?

Ērces ir parazīti, kas pārtiek no to nēsātāju asinīm. Ērces piesaista siltums un kustība, tāpēc tās var parazitēt uz cilvēkiem un dzīvniekiem, arī uz kaķiem un suņiem. Ērces slēpjas un gaida savu saimnieku garajā zālē vai uz augiem mežos, pļavās un krūmos. Tādējādi dzīvnieki ir vairāk apdraudēti no ērču uzbrukuma nekā cilvēki.

Ērcēm piemīt spēja piemēroties apkārtējiem apstākļiem. Tas veicina šo parazītu izplatību plašā teritorijā. Turklāt vienas sezonas laikā var nomainīties vairākas ērču paaudzes.

Kad ērce uzkrīt uz dzīvnieka, tā parasti piesūcas auss gliemežnīcas ārpusē vai ap acīm, t. i., vietās, kur uz ādas ir mazāk apmatojuma un to vieglāk pārdurt. Tad ērce atver savas pāra viciņas, pārgriež epidermu un ievada dermā hipostomu. Pēc tam parazīts izdala cementējošu vielu, kas palīdz tam piestiprināties izvēlētajā vietā, tāpēc ērci ir grūti noņemt, pat ja tā ir gājusi bojā. Ērce izdala siekalas, kas kavē imūno un iekaisuma reakciju. Pēc tam kad ērce iekārtojusies, sākas ātra asiņu sūkšanas fāze. Piesūkusies ērce var palielināt savu apmēru pat 200 reižu.

Ērces pārnēsā daudzas cilvēkiem un dzīvniekiem ļoti bīstamas slimības. Agrāk šīs slimības bija sastopamas tikai dzīvniekiem, kuri brauca uz ārzemēm un kuriem ērce piesūcās tur. Tagad ar katru gadu vairāk ir inficēšanās gadījumu no mūsu pašu ērcēm - slimību ierosinātāju pārnēsātājām. Daudzas slimības norisinās neierasti - paaugstinās temperatūra, suns ir jūtami nomākts utt. Būtiski ir noteikt precīzu diagnozi, tādēļ laikus jāvēršas pēc palīdzības pie veterinārārsta.

Jāatceras - jo ātrāk ērci pēc piesūkšanās izņem, jo mazāks risks, ka slimību ierosinātājs nonāks dzīvnieka ķermenī un izraisīs saslimšanu.

Aptiekās vai zooveikalos nopērkami speciāli ērču izņēmēji. Ērces ķermeni nedrīkst saspiest, pretējā gadījumā visi parazītā mītošie slimību ierosinātāji nonāks dzīvnieka ķermenī. Ērce ir jāizvelk vienmērīgi un lēnām, bez raušanas un pagriezieniem uz vienu vai otru pusi. Dažreiz ērce var iznākt ārā ar dzīvnieka ādas gabaliņu, bet tas ir normāli. Ja, raujot ērci, parazīta galva paliek ādā, jālieto smalka pincete. Ja tomēr galvu nevarat izņemt, īpaši satraukties nevajadzētu, pēc kāda laika tā izkritīs pati. Ja brūce nesadzīst dažu dienu laikā, konsultējieties ar veterinārārstu.

Diemžēl vēl nav līdzekļu, kurus lietojot piesūkusies ērce izkristu pati. Ērces izņemšanai nelietojiet spirtu, nagu lakas noņēmēju, vazelīnu, eļļu un dažādas ķīmiskas vielas. Šī metode nav efektīva un var nodarīt lielāku ļaunumu dzīvniekam.

Pēc ērces izņemšanas tā noteikti jāiznīcina. Parazītu var sadedzināt vai aizskalot izlietnē. Ja vēlaties, ērci var aiznest uz veterināro klīniku, kur ar ātrajiem testiem noteiks, vai parazītā ir slimību pārnēsātāji.

Dzīvnieku no ērču uzbrukuma palīdzēs pasargāt dažādi profilaktiskie pasākumi. Viens no efektīvākajiem un biežāk lietojamajiem ir skaustā pilināmie vai uz dzīvnieka tieši uzsmidzināmie līdzekļi, piemēram, Frontline, Advantix, Certifect u. c. Līdzekļu efektivitāte ilgst trīs četras nedēļas. Ja ērču invāzija dabā ir ļoti liela, Advantix var lietot pat reizi nedēļā. Efektīvs un ērts līdzeklis skausta pilienu veidā blusu un ērču apkarošanai ir Fiprex. Piesūkušās ērces un blusas uz dzīvnieka pēc apstrādes iet bojā 24-48 stundu laikā. Pret jaunu ērču piesūkšanos dzīvnieks ir aizsargāts vienu mēnesi, pret jaunu blusu parādīšanos - divus mēnešus pēc lietošanas. Ērti saimniekam un sunim, droši un efektīvi! Drīkst lietot arī grūsnām un barojošām kucēm. Uzmanību! Divas dienas pirms un pēc Fiprex lietošanas suni nedrīkst mazgāt.

Ļoti populāras ir kakla siksnas, kuras apstrādātas ar pretērču līdzekļiem. Latvijā nopērkamas Foresto, Killtix, Bolfo firmas kakla siksnas. To iedarbības ilgums parasti ir no dažām nedēļām līdz vairākiem mēnešiem. Ja minētie līdzekļi ir par dārgu, veterinārajā aptiekā var nopirkt neostomazāna ampulu, 1 g līdzekļa izšķīdināt 200 g (1 glāze) ūdens un ar smidzinātāju suni pirms katras pastaigas apsmidzināt. Sagatavotais šķīdums derīgs vienu nedēļu. Suns jānosmidzina tieši pirms pastaigas, lai dzīvnieks nevar samitrinātās vietas laizīt. Tas nav vēlams.

Taču nekad nevajadzētu aizmirst, ka, arī lietojot pretērču līdzekļus, pēc katras pastaigas dzīvnieks ir jāpārbauda, jāizķemmē, lai iznīcinātu ērces, ja tādas tomēr pārnestas mājās. Tas ir mans padoms saimnieka sirdsmieram.

*Veterinārārste Olaines veterinārajā centrā All4pets

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?