Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ērču aktivitāte palielinās trīs reizes

Salīdzinot ar jūniju, ērču aktivitāte šobrīd palielinājusies trīs reizes, tāpēc cilvēkiem, kad dodas uz mežu vai uzturas nekoptu pļavu tuvumā, jābūt īpaši uzmanīgiem. Tomēr kopējā ērču aktivitāte šogad ir zemāka, līdz ar to mazāks ir arī inficēto cilvēku skaits. Statistika gan vēl var mainīties tieši ērču aktivitātes pieauguma dēļ, kas ik gadu vērojama rudenī.

Novērojumi liecina, ka, līdzīgi kā ik gadu, sācies ērču rudens aktivitātes pieaugums - tas nozīmē, ka ērču dabā ir vairāk, Dienai pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe Antra Bormane. Salīdzinot ar novērojumiem vasaras periodā, kad ērču bija mazāk, šobrīd Latvijas centrālās un dienvidaustrumu daļas ērču monitoringa vietās to aktivitāte pieaugusi divas līdz trīs reizes, atsevišķās vietās sasniedzot ap 50-70 aktīvo ērču uz vienu kilometru. A. Bormane paskaidroja, ka ērces Latvijā ir aktīvākas pavasarī un rudenī. Līdz ar to ērču aktivitāte varētu samazināties tikai novembra sākumā, kad sāksies pirmais sals. No ērcēm jāuzmanās gan ne tikai mežā - pēc SPKC novērojumiem nekoptās pļavās ērču ir tikpat daudz cik mežā.

Ņemot vērā, ka ērču kopējā aktivitāte pagaidām ir zemāka, šogad samazinājies inficēto cilvēku skaits. Kā pastāstīja A. Bormane, šogad Latvijā astoņos mēnešos reģistrēti 122 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu un 231 gadījums, kad atklāta Laimas slimība. Savukārt pērn šajā pašā laika periodā bijuši 246 ērču encefalīta un 365 Laimas slimības gadījumi. Speciāliste skaidro, ka to ietekmējuši gan netipiskie laika apstākļi, piemēram, ieilgusī ziema un karstā vasara, gan pieaugusi cilvēku informētība par pasākumiem, kā sevi pasargāt. Pagaidām gan nevar prognozēt, vai sezonas kopējā statistika būs iepriecinoša, jo ērču aktivitātes rezultātā var strauji palielināties arī inficēto cilvēku skaits.

Būtisks faktors ir arī ērču inficētība. Šogad vidēji tā bijusi 5,37%, kamēr pērn - 8,3%, Dienai norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs galvenā ārste Baiba Rozentāle. Viņa paskaidroja, ka pērn laboratorijā ir pārbaudītas 3393 ērces, no tām 282 bija inficētas, bet šogad no 2790 pārbaudītām ērcēm inficētas bija 150. Tomēr arī ērču inficētība var pieaugt, jo septembrī un oktobrī pieaug laboratorijā nodoto ērču skaits. Lai gan inficētība šogad ir par 3% zemāka nekā pērn, tas tomēr ir augsts rādītājs, atzīmēja B. Rozentāle. Viņa piebilda, ka citu gadu tā bijusi tikai 3%, bet ir bijuši arī tādi gadi, kad katra desmitā ērce pārnēsā slimības.

Speciālisti atgādina, ka, dodoties brīvā dabā, jālieto aizsardzības līdzekļi pret ērcēm, ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, lai pēc iespējas ātrāk tās varētu notraukt. Tāpat apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošai, blūze vai krekls jāiebāž biksēs. Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saslimstība ar ērču pārnēsātajām slimībām

Pērn ar ērču encefalītu saslimuši 376 cilvēki, no kuriem trīs bijuši letālie gadījumi. Savukārt ar Laimas slimību inficēti 724, bet ar ērlihiozi - 26 cilvēki
Šogad pirmajos septiņos mēnešos bijuši 76 ērču encefalīta un 150 Laimas slimības gadījumi
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?