Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Es atveros dziesmās ar spārniem

Gruzijas dziedātāju Nino Katamadzi iesaka nevis pieņemt, bet uzņemt, turklāt lielās devās profilaktiski pret vientulību. Kā zāles pret stresu, tinktūru pret agresiju un injekcijas pret skepsi. Gan dzimtenē, gan Eiropā klausītāju iemīļotā etnodžeza dīva, kuru pirms diviem gadiem iepazinām koncertā Latvijas Nacionālajā operā, nu atgriezusies Rīgā kopā ar savu grupu Insight, lai šovakar uzstātos Lielajā ģildē.

Viņa neslēpj, ka ir ceļojumu nogurdināta, tomēr neatsaka intervijas. «Es apzinos, ka tas ir vienīgais veids, kā pirms koncerta uzrunāt klausītājus,» viņa saka. Jau pirmajā tikšanās brīdī apbur Nino Katamadzes neviltotais šarms. Nevis atsvešināti uzpucēts skatuves dīvas skaistums, kādu redz no spožiem žurnālu vākiem, un nevis rafinēts publicitātes tēls, bet dabiskums un sirsnība. «Rafinēts? Es zinu tikai rafinēto saulespuķu eļļu!» viņa sirsnīgi iesmejas.

No Nino staro lielam talantam piemītošs, naivi paļāvīgs tiešums apvienojumā ar dziļi dvēselisku mūzikas, dzīves, cilvēku un pasaules redzējumu. «Es gribētu, lai vispār nebūtu spoguļu. Tajos mēs redzam tikai sevi. Bet cik brīnišķīgi būtu, ja mēs skatītos tikai cits uz citu!» - lūk, viens graudiņš, kas mūsu sarunā pavīd no dziedātājas raženās dzīvesziņas. Tīrradnis. No pašas Gruzijas dienvidu dabas, kuru viņa uzsūkusi sevī bērnības dienās Adžārijā, Kaukāza kalnos, pie pašas jūras. Un Batumi, kur mācījās Mūzikas institūtā. Uz skatuves viņa pirmoreiz kāpusi četru gadu vecumā, bet koncertē no septiņiem gadiem.

Uz skatuves Nino atveras mūzikai un klausītājiem. Pavadošā grupa, kuras sastāvā ir ģitārists Goča Kačeišvili, basģitārists Uča Gugunava, Dāvids Abuladze (sitaminstrumenti) un Zviads Bolkvadze (taustiņinstrumenti, klavieres) un vēl arī Gija pie skaņu pults, kopā ar Nino ir viens veselums. Kopā muzicē jau tik ilgi, ka jūtas kā tuvu radinieku pulciņš. Tieši tāpēc priekšnesums izdodas neaizmirstams. «Es skatītājus neizvēlos, man uz to nav tiesību. Mūsu mūzika pati atrod mūs un savus klausītājus. Iznākot uz skatuves, es pat nedomāju par dziedāšanu - tikai par to, kā mūs uzņems mūzika.»

Tas, ko dzied Nino Katamadze, ir gan džezs, gan roks, gan popmūzika, gan psihedēlija. Nino balss, izpildīšanas maniere, viņas dziedāšanas faktūra ir īpaša. Tā ir «sakņu mūzika», kas balstīta sajūtā, ka jebkuras labas dziesmas pamatā ir tautas dziesma, un ne tikai gruzīnu. «Es pat nevarētu dziedāt gruzīnu tautas dziesmas, jo mūsu tautas dziedāšana ir daudzbalsīga un tā izkopta kā vīriešu dziedāšanas tradīcija. Bet ir intonācijas, noskaņa, vārdos nepasakāms tautas muzikālās izjūtas kods. Improvizējot es gruzīnu valodu bieži lietoju vienkārši fonētiski,» Nino skaidro, ka izdzied nevis vārdus, bet jūtas. Brīžiem arī dziedot «putnu valodā». Galvenais - lai tās ir dziesmas ar spārniem, viņa piebilst. Protams, to vidū arī Suliko, ko, izrādās, komponējusi sieviete. Tad atliek ar balsi raidīt mīlestības piepildītu enerģiju, un «mūzika nāk un sāk skanēt pati, bet mēs tikai pievienojamies». Šajā burvestībā Nino vienmēr iesaista arī skatītāju: «Bez jums mūzikas nebūs!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mūzika

Nino Katamadze un grupa Insight

Lielajā ģildē 2.XII plkst.19

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 25-40

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?