Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

ES slēdz durvis baltkrievu uzņēmumiem

Baltkrievijai nav vajadzīga to Eiropas Savienības (ES) valstu, kas nobalsojušas par pastiprinātām sankcijām, vēstnieku klātbūtne, paziņojusi Baltkrievijas Ārlietu ministrija. Piektdien ES valstu ārlietu ministri vienojās par ekonomiskām un politiskām sankcijām pret Aleksandra Lukašenko pārvaldīto valsti, ES oficiālajā žurnālā publicēts saraksts ar 12 personām, to skaitā uzņēmējiem un valsts amatpersonām, kam aizliegts iebraukt ES teritorijā, kā arī uzskaitīti 29 uzņēmumi, kuriem liegta darbība ES.

Lai arī publiski nav pieejams sākotnējais saraksts, ārvalstu mediji ziņo, ka no tā izsvītrotas pāris kompāniju, kas darbojas Latvijā. Latvijas eiroparlamentārieši prognozē, ka pieņemtās sankcijas starpvalstu attiecības varētu ietekmēt drīzāk negatīvi, taču īpašas izmaiņas nav gaidāmas.

Lai arī iepriekš Latvija pauda bažas, ka ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju varētu spēcīgi ietekmēt Latvijas tautsaimniecības nozares, ES Ārlietu padomē Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paudis atbalstu ES kompromisa lēmumam, kas paredz samērīgus un efektīvus ierobežojošos pasākumus. «Latvijai šis lēmums nebija viegls, taču tā atbalstīja kompromisu, jo uzskata, ka vienota un solidāra ES ārpolitika ir ļoti svarīga,» informēja Ārlietu ministrija.

«Jebkādas sankcijas attiecības neuzlabo,» spriež Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Godmanis. Vēl pirms nāvessoda izpildīšanas cilvēkiem, kurus vainoja Minskas metro spridzināšanā, EP nolēma atlikt asu rezolūciju Baltkrievijas valdībai, taču pēc šiem cilvēktiesību pārkāpumiem par rezolūciju tiks spriests šonedēļ. «Gaidāms, ka tā varētu tikt izpildīta dubultā,» teic I. Godmanis.

Eiroparlamentāriete Sandra Kalniete norāda, ka pret pieņemtajām sankcijām viņai ir dalītas jūtas. «Nevaru aizmirst, ka arī mēs sēdējām aiz dzelzs priekškara, tāpēc spēju identificēties ar Baltkrievijas opozīciju,» saka S. Kalniete. Viņa skeptiski vērtē Latvijas stingro iestāšanos pret ekonomiskajām sankcijām, kas, iespējams, licis tās nepiemērot atsevišķām kompānijām, kas sadarbojas ar Latvijas uzņēmumiem. «Kad mēs to uzsveram kā panākumu, ir jājautā, kas ir svarīgāks - desa vai brīvība,» spriež S. Kalniete.

«Gribētu ticēt, ka kompānijas, kas sadarbojas ar Latviju, sarakstā nav iekļautas, jo Latvija skaidri un nepārprotami pauda savu pozīciju, ja mēs neiebilstu, rezultāts varētu būt arī citāds. Esmu vienmēr uzsvērusi, ka savs viedoklis ir jāpauž pašu interesēs, un mēs pareizi darījām,» norāda EP deputāte Inese Vaidere. Viņa atzīst, ka turpmāko notikumu gaitu ir grūti prognozēt. «Ja Baltkrievija turpinās rīkoties kā līdz šim - ar diplomātu izraidīšanu, nāvessodiem -, varētu domāt par stingrākām sankcijām, lai arī es uzskatu, ka ekonomiskās sankcijas ir jālieto tiešām smagos gadījumos,» saka I. Vaidere.

Portāls EUobserver, atsaucoties uz avotiem diplomātiskajās aprindās, ziņo, ka Slovēnija lūgusi no saraksta izņemt miljardierim Jurijam Čižam piederošo kompāniju Elite, kas noslēgusi 100 milj. eiro vērtu kontaktu ar slovēņu kompāniju Riko Group par luksusa viesnīcas būvniecību. Tieši pamatojoties uz to, ka Slovēnija panākusi šādu izņēmumu, Latvija panākusi, ka no saraksta tiek izsvītrotas divas kompānijas, kas sadarbojas ar Latvijas uzņēmumiem, raksta portāls. LETA ziņo, ka Latviju skars vien J. Čiža vadītā uzņēmuma Traipl iekļaušana šajā sarakstā. Jau vēstīts, ka Latvijā ar J. Čiža vārdu saistīti uzņēmumi Latgales Alus D un Mamas D (atrodas Daugavpilī, pēdējais ir viens no Latvijas biodegvielas ražotājiem). Abi pieder Neonaftai, caur kuru J. Čizs kontrolē savus aktīvus Latvijā. Neonafta Kopuzņēmums ietilpst naftas un gāzes holdingā Traipl.

Par vēstnieku atgriešanos Baltkrievijā ES ārlietu ministri spriedīs nedēļas sākumā, jau tagad ministri vienojušies, ka sūtņu atgriešanās notiks saskaņoti, nevis individuāli. Tikmēr Baltkrievijas Ārlietu ministrija sestdien izplatīja paziņojumu, ka «Baltkrievija neredz nepieciešamību tās teritorijā atrasties vēstniekiem, kuru pārstāvētās valstis ir nobalsojušas par pastiprinātām sankcijām».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?