Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Flagmanis paliek krastā

Parādu jūgu vairs nespēja pacelt ar solījumiem un cerībām vien. Tas, par ko vairākus gadus runāja, beidzot ir noticis - tituliem bagātākais Latvijas futbola klubs Skonto nav saņēmis A licenci, kas nepieciešama dalībai virslīgā. Latvijas 25. čempionāts tiks aizvadīts bez vienīgā Latvijas futbola dinozaura - kluba, kas līdz šim bija piedalījies visus gadus pēc neatkarības atgūšanas.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Licencēšanas komisijas lēmumu Rīgas kluba vadība vēl centās apstrīdēt, taču LFF Apelāciju komisija to atstāja nemainīgu, liekot Skonto valdes loceklei atzīt acīmredzamo - «lēmums vairs nav pārsūdzams, tāpēc to nevar vērtēt vai apspriest».

Licencēšanas komisijas lēmums bija loģisks un likumsakarīgs, jo klubs nav spējis izpildīt vairākus noteikumu punktus. Galvenie klupšanas akmeņi bija atbilstoša stadiona un treniņbāzu neesamība un parādsaistības. «Ja treniņbāzes un stadiona jautājums varēja tikt atrisināts, ar finansiālajām saistībām bija citādi. Skonto nevarēja izpildīt finanšu kritērijus. Visiem klubiem ir vienādi nosacījumi, nedrīkst būt izņēmumu. Turklāt Skonto kavējās arī ar apelācijas izskatīšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanu,» ziņu aģentūrai LETA sacīja LFF Apelāciju komisijas vadītājs Aivars Bergers.

Faktiski identiskā situācijā klubs bija arī pirms gada, taču toreiz Skonto vadība iesniedza detalizētu plānu parādu atmaksai. To gan viņiem neizdevās izpildīt. Noprotams, ka plāns tika veidots ar cerībām, ka sezonas gaitā izdosies pārdot vairākus spēlētājus, bet tas gan nenotika. Lielākās cerības tika saistītas ar uzbrucējiem Vladislavu Gutkovski un Artūru Karašausku. Pirmo pārdot neizdevās, bet otrais, ziemā kļūstot par brīvo aģentu, pārsteidzošā veidā tika izīrēts Polijas līdervienībai Piast (laikam Rīgas klubs pierunāja uzbrucēju pagarināt līgumu, lai Skonto vismaz kaut ko nopelnītu).

Finansiālās problēmas vajāja klubu jau sen. 2010. gadā, kad Aleksandra Starkova vadībā tika izcīnīts pēdējais Latvijas čempionu tituls, par to visi klusēja. Nākamajos gados Mariana Pahara aizgādniecībā kluba iekšējās problēmas aktualizējās teju katru rudeni, kad nervi neizturēja arī pašam trenerim. Tieši Pahara vadībā klubs izcīnīja savus pēdējos titulus: 2012. gadā Latvijas kausu, bet 2011. gadā - Baltijas kausu. Pēc tam nākamajos trīs gados ar Gruzijas speciālistu Tamazu Pertiju pie vadības grožiem Skonto neieguva nevienu titulu, virslīgā allaž paliekot otrajā vietā. Un galvenokārt jau nevis snieguma, bet gan savu problēmu dēļ. To, ka ar katru gadu situācija kļūst aizvien smagāka, apliecināja gan transfēru aizliegumi reģistrēt jaunus spēlētājus, gan maču boikotēšana no spēlētāju puses. Spilgtākais notikums bija Skonto futbolistu neierašanās uz spēli 2014. gadā Liepājā, kad pēc ilga pārtraukuma tika noorganizēta virslīgas mača tiešraide TV kanālā.

Skonto nav ne pirmais, ne pēdējais tamlīdzīgais precedents pasaules futbolā. Savulaik par dažādiem pārkāpumiem uz zemākām līgām tika nosūtīti arī tādi grandi kā Juventus un Glāzgovas Rangers. Taču viņi arī zemākajās līgās varēja pelnīt naudu, lai atmaksātu parādus. Vai Latvijā būs tāpat, rādīs laiks.

Skonto vietu virslīgā ieņems RFS (Rīgas Futbola skola), UEFA Eiropas kausa kvalifikācijā - FK Jelgava, bet Latvijas futbola flagmaņa lomu dalīs vismaz trīs klubi: FK Liepāja, FK Ventspils un FK Jelgava. Pirmdien Skonto nolēma pieteikties dalībai Latvijas 1. līgā. Atliek vien novēlēt titulētajam klubam sakārtot savas problēmas un atgriezties Latvijas un Eiropas futbola apritē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skonto FC

futbola klubs
Dibināts: 1991. gadā
Tituli: 15 Latvijas čempiona tituli (pēdējais 2010. gadā), astoņkārtējs Latvijas kausa ieguvējs (pēdējoreiz 2012. gadā), Baltijas līgas čempions (2011. gadā)
Panākumi eirokausos: 5-4 uzvara divu spēļu summā pār Bukarestes Rapid (1999), UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas trešās kārtas sasniegšana (0:3 un 0:0 pret Chelsea)
Pazīstamākie spēlētāji: Māris Verpakovskis, Marians Pahars, Igors Stepanovs, Vitālijs Astafjevs, Aleksandrs Cauņa u. c.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?