Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Franču Alpos amerikāņu puisis cep kuģeli

Ja neesat dzīvojuši leišmalē un jums nav radu Lietuvā, pieļauju - varat arī nezināt, kas ir kuģelis. Man daļa radu no tēva puses nāk no Lietuvas un joprojām dzīvo tur. Lielā izēšanās Kauņā, vistu kalni un kopīgā cepelīnu gatavošana pie Dangoles un Valentīna, arī otras Dangoles ir daļa no dzimtas stāstiem, ko atkārtojam katrā radu tikšanās reizē.

Tāpēc arī kuģeli (ar kuģiem tam nav sakara!) zinu un ēdu kopš bērnības. Janīnas Kursītes Virtuves Vārdene piedāvā divas versijas - vai nu nosaukums nācis no vācu dialekta «gugele» - kapuce, vai arī no lietuviešu «kuge»- kaudze.

Mūsu ģimenē to gatavo tēvs - rudeņos un ziemā, jo, trekns un sātīgs, nekāds vasaras ēdiens tas nav. Kuģeli viņš cep lauka virtuves malkas krāsnī - īstajā virtuvē elektriskajā krāsnī kārtīgs kuģelis ar zeltaini kraukšķīgu garoziņu nesanākot. Moderni šo ēdienu varētu dēvēt par kartupeļu un bekona sacepumu, taču, šādi nosaukts, tas izklausās sveši un nemīlīgi. Kārtīgs, tradicionāls kuģelis ir cepeškrāsnī cepti zaļi rīvēti kartupeļi, kas sajaukti ar apčurkstinātas žāvētas patreknas gaļas gabaliņiem un sīpoliem. Uz cepamplāts kuģeli lej ne pārāk biezā kārtā, lai sanāk pēc iespējas kraukšķīgāks. Jāēd uzreiz, tiklīdz izvilkts no krāsns, atdzisis tas vairs nav garšīgs. Visgardākās ir taukainās, apceptās maliņas.

Zemnieku ēdiens - vienkāršs, lēts un barojošs. Rīgā, sēžot pie datora, nekad nekārojas. Laukos, svaigā gaisā roka paslīd arī man, kaut vispār uzmanos no tik treknām lietām.

Pati pēdējā vieta, kur varētu iedomāties kuģeli, ir Francija. Bet tieši tur - Alpos, mazā Šveices pierobežas pilsētiņā 30 km no Ženēvas - pirms pāris nedēļām tas tika rīvēts. Un cepējs bija 17 gadu vecs amerikāņu puisis no skolēnu apmaiņas programmas. Nacionālo ēdienu vakaram viņam vajadzēja pagatavot savu nacionālo (!) ēdienu. To man pastāstīja mana meita, kura arī šogad mācās Francijā un tajā reizē gatavoja rupjmaizes kārtojumu. Izrādās, tam puisim vecmāmiņa nāk no Lietuvas un, tāpat kā mana Rute, arī viņš kuģeli - tikai Amerikā - ēdis kopš bērnības. Ēdiens vieno - neko gudrāku nespēju izdomāt.

To pašu iedomājos patlaban, gatavojoties Ziemassvētkiem. Šogad jau otro gadu mūsu ģimene tos sagaidīs kopā ar puisi no Itālijas. Kad pirmoreiz brauca, visiem bija liels stress - kā viņu, kura ģimenē pastu joprojām gatavo ar rokām un, ja recepte prasa Parmigiano-Reggiano sieru, tad to nekad neaizvieto, piemēram, ar Grana Padano, cienāt? Šogad stresa nav - viņš, tāpat kā mēs, pārējie, pasūtījis, ka galdā noteikti jābūt vecāsmammas ceptajiem speķpīrāgiem. Un vēl arī visparastākajam veikala skābajam krējumam. Itālijā tāda nav, bet Massimiliano tas ļoti garšo.

Starp citu, manas mammas pīrāgu recepti, pēc kuras viņa mums tos Ziemassvētkos cep kopš 1982. gada, varat atrast tikko iznākušajā Ēdamgrāmatā. Gardi, kaut arī tikpat barojoši kā kuģelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?