Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Gadu grib salauzt uz pusēm

Jāņa Urbanoviča vadītās partijas Saskaņa lēmums pieteikt sevi Eiropas Parlamenta vēlēšanās atsevišķi, nevis kopā ar Alfrēda Rubika vadīto Latvijas Sociālistisko partiju, par ko Saskaņa varētu izšķirties sestdien kongresā, ir tikai pirmais solis ceļā uz iespējām izkļūt no opozīcijas. Saeimas vēlēšanās tās sarakstā varētu nebūt arī vairāku tagadējo deputātu, kuru rīcība kaitējusi partijas tēlam, - pazīstamākais no viņiem ir Nikolajs Kabanovs.

Arī to var uztvert kā mēģinājumu noņemt šķēršļus sadarbībai ar latviskajām partijām. Tagad Saskaņa kopā ar Latvijas Sociālistisko partiju (LSP) veido apvienību Saskaņas centrs (SC).

Tomēr bez minētā, kā arī balsojuma referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu ir vēl kāds iemesls, kas labējos politiķus varētu atturēt no sadarbības ar Saskaņu, - Latvijas Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa ir vienojusies par sadarbību ar Viskrievijas politisko partiju Vienotā Krievija. Vienošanos 2009. gada 21. novembrī parakstījis J. Urbanovičs un Krievijā valdošās partijas Vienotā Krievija vārdā viņa kolēģis Boriss Grizlovs. Šis līgums ir spēkā, un tāds nav vienīgais. J. Urbanovičs atklāj, ka līdzīga vienošanās par sadarbību ir arī ar Ķīnas kompartiju.

Stratēģiskie partneri citur

Vienošanās ar partiju Vienotā Krievija paredz informācijas apmaiņu aktuālos jautājumos par situāciju Latvijā un Krievijā, pieredzes apmaiņu dažādās jomās, «kas izraisa abpusēju interesi». Tostarp minēta partiju līdzdalība izpildvaras un likumdošanas institūcijās. Politiskie spēki vienojušies rīkot delegāciju apmaiņu, ekspertu tikšanos, attīstīt abpusējos kontaktus. Kad Diena šo dokumentu parādīja ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP), viņu uzmanīgu darīja tā ievadā ierakstītais, ka abas puses vienojas, «vadoties no kursa uz vienlīdzīgu partnerību un Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas stratēģisku sadarbību». Ārlietu ministrs uzsvēra, ka «Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kura stratēģiskos partnerus redz eiroatlantiskajā telpā».

Saskaņas līderis J. Urbanovičs nevarēja paskaidrot, ko nozīmē šis ieraksts. Viņš apzinoties, ka iekšpolitiski vienošanās partijai nav izdevīga, taču «tā ir ekonomiski izdevīga Latvijai». Pateicoties kontaktiem ar Krievijas kolēģiem, izdevies palīdzēt Latvijas uzņēmējiem, piesaistīt Rīgai un arī Rēzeknei tūristus, «jo esam tikuši pie lielo pilsētu gubernatoriem». No J. Urbanoviča sacītā noprotams, ka sadarbības piedāvājumu izteikusi Krievijas puse, jo Saskaņa ir partija, par kuru Latvijā balso krievvalodīgie. «Ja mēs nebūtu piekrituši, tā būtu nepatīkamas attieksmes demonstrēšana, bet līgums nav izmantots, lai mūs ietekmētu,» apgalvoja J. Urbanovičs.

Prioritāte - EP vēlēšanas

Saskaņa pieteikusi sevi kā sociāldemokrātisku spēku, bet netiek uztverta kā piederīga šai ideoloģijai. Nostiprināties sociāldemokrātiskajā nišā tā cer, iegūstot pārstāvniecību Eiropas Parlamenta (EP) sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā. Tāpēc nākamā gada EP vēlēšanas tai būšot daudz būtiskākas nekā citām partijām. Uz EP startēt atsevišķi no eiroparlamentārieša A. Rubika vadītās LSP nolemts tāpēc, ka A. Rubiks pārstāv citu ideoloģiju un darbojas Apvienotajā kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso spēku konfederālajā grupā. A. Rubiks iepriekš aģentūrai LETA sacījis, ka Saskaņa «no manis tik viegli vaļā netiks». Viņa dēls Saeimas deputāts Artūrs Rubiks līdz LSP kongresam, kas notiks 16. novembrī, no komentāriem vēlējās atturēties. Ne viņš, ne brālis Raimonds Rubiks uz EP nekandidēšot. Uz Dienas vaicāto par ieguvumiem no partneru līguma ar partiju Vienotā Krievija Artūrs Rubiks atbildēja, atzīstot, ka tādus nav pamanījis. Atšķirībā no kolēģiem, kuri viesojušies Krievijā, viņš tur neesot bijis vairāk nekā 20 gadu, lai gan kaimiņzemē dzīvo labs viņa draugs.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļauj, ka uzņēmēji paši Krievijā «var atrast sev nišu ātrāk nekā, ejot caur politiķiem», un šie kontakti nav devuši taustāmus rezultātus. Līgums var kļūt par ieganstu, lai nesadarbotos ar Saskaņu, bet daudz ko noteikšot politiskā situācija. Vienošanās ar Krievijā valdošo partiju varētu būt šķērslis sadarbībai ar tagadējās koalīcijas partijām, bet tiklab citiem politiskajiem spēkiem tā var nebūt traucēklis, pieļauj Dz. Zaķis.

J. Urbanovičs nav atmetis domu meklēt sabiedrotos latvisko partiju vidū, bet no politiķa izteikumiem nekļuva skaidrs, kas tie varētu būt. Viņaprāt, «ne Einars Repše, ne Inguna Sudraba nebūs tie, kas piesaistīs protesta balsis». E. Repšes veidotā partija, kas top uz biedrības Latvijas attīstībai bāzes, tiek uzlūkota kā Saskaņas sabiedrotais. To kādā sarunā ar Latvijas Universitātes studentiem minēja arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Viņaprāt, atkārtojot Saeimas vēlēšanās Rīgas domes modeli, kur SC ir kopā ar Gods kalpot Rīgai!, Latvija varot atkrist atpakaļ politiskās vides attīstībā. Par taktiku Saeimas vēlēšanās J. Urbanovičs vēl nerunā, uzsverot, ka ir doma «gadu salauzt uz pusēm» un par startu uz Saeimu sākt domāt tikai pēc EP vēlēšanām, ko SC atšķirībā no citiem varot atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?