Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gaišais eņģelis, tumšais eņģelis

Pieci gadi Džona Lenona dzīvē: viņa pirmā ģitāra, pirmā tikšanās ar Polu Makartniju un Džordžu Harisonu, viņa lēmums veidot frizūru kā Elvisam, viņa attiecības ar divām liktenīgajām sievietēm - tanti Mimi un māti Džūliju. Nekurienes zēns/Nowhere Boy ir Semas Teilores-Vudas pirmā pilnmetrāžas spēlfilma. Tā jau tiek demonstrēta Lielbritānijas kinoteātros.

Māte Lenonu atstāja, kad viņš bija pavisam mazs, zēnu audzināja tante. Tīņa gados Džons atklāja, ka māte dzīvo pavisam netālu no viņiem. Mātes un dēla attiecību atjaunošana filmā līdzinās karstasinīgam, incestuālam mīlas romānam. Tante Mimi (Kristīna Skota-Tomase) ir mīloša, bet pārāk krietna, māte Džūlija (Anna Marija Dafa) - jautra, neparedzama, radoši ugunīga, Džonā viņa pamodina interesi par mūziku. Džūlija atklāj dēlam rokenrola priekus un skaidro šīs mūzikas seksuālos zemtekstus.

Stilīgi un cilvēcīgi

Tante ir Lenona gaišais eņģelis, māte - tumšais. Mātes bērēs - viņa zaudē dzīvību ceļu satiksmes negadījumā - Džons saprot, ka viņam ir jāatstāj mājas un jāsāk dzīvot neatkarīgi, jākļūst par mūziķi. «Laikā, kad viņš meklēja mīlestību un centās saprast sevi, viņa dzīvē dominēja divas spēcīgas sievietes - tante un māte,» stāsta Lenona lomas atveidotājs jaunais britu aktieris Ārons Džonsons. «Filmā parādīts viss, kas tajā dzīves posmā viņu pārņēma, - sekss, rokenrols, cietsirdība un niknums. Vienīgais veids, kā viņš varēja tikt galā ar šiem pārdzīvojumiem, bija paņemt ģitāru un sacerēt mūziku.»

S.Teilore-Vuda ir britu videomāksliniece un fotogrāfe, Londonas smalko aprindu dāma, visu zvaigžņu draudzene. Komentējot viņas debiju lielajā kino, kritiķi piemin citu mākslinieku pārliecinošus projektus, kas šajā jomā tapuši pēdējos gados, - Duglasa Gordona un Filipa Pareno filmu Zidāns/Zidane, Džūljena Šnābela Skafandru un tauriņu/The Diving Bell and the Butterfly, Stīva Makvīna Izsalkumu/Hunger. S.Teilore-Vuda izveidoja nevis eksperimentālu mākslas darbu, bet vecmodīgi stilīgu, siltu un cilvēcisku filmu par pārmaiņām Lielbritānijas dzīvē pēc Otrā pasaules kara, par to «parasto angļu vidi», kurā auguši gan The Beatles, gan The Rolling Stones mūziķi.

Kritiķi slavē filmas scenāriju, māksliniecisko noformējumu un režisores spēju spēlēt ar krāsām (tantei Mimi pieskaņota smilšu un brūna krāsa, mātei Džūlijai - sarkana un oranža), taču Nekurienes zēna stiprākā puse ir spoži aktierdarbi. Jāpiebilst, ka filmas scenārija autors ir Metjū Grīnholgs, kurš rakstīja scenāriju slavenā nīderlandiešu fotogrāfa Antona Korbijna debijai kino - biogrāfiskajai drāmai par Mančestras grupas Joy Division līderi Ianu Kērtisu Kontrole/Control.

Elitārais pāris

Kad pirms dažiem gadiem māksliniece nolēma pievērsties kino, par viņas padomdevēju un atbalstītāju kļuva režisors un scenārists, nu jau nelaiķis Entonijs Mingela. S.Teilore-Vuda studējusi Londonas mākslas koledžā Goldsmiths, deviņus gadus bijusi kopā ar vienu no skandalozajiem brāļiem Čepmeniem - mākslinieku Džeiku Čepmenu. 1997.gadā Sema apprecējās ar ietekmīgāko britu mākslas dīleri, Londonas galerijas White Cube īpašnieku Džeju Džoplingu un nonāca laikmetīgās mākslas elitē.

Teilores-Vudas privātā dzīve un draudzība ar slavenībām allaž bija populārāka par viņas mākslas darbiem, kuros šīs slavenības bieži redzamas. Nacionālajā portretu galerijā Londonā bija skatāms guļošā Deivida Bekhema videoportrets, lielu uzmanību guvis arī portretu cikls Raudošie vīrieši, kurā Teilore-Vuda iemūžināja 28 aktierus superstārus - šis projekts bija mākslinieces refleksija par savu slimību ar vēzi, kuru viņa divreiz uzvarējusi. Sema uzņēmusi videoklipu Eltona Džona dziesmai I Want Love, kurā galveno lomu atveidoja Roberts Daunijs juniors. Viņa sadarbojusies ar grupu Pet Shop Boys.

2008.gadā Teilores-Vudas un Džoplinga laulība izjuka. Drīz pēc tam viņš kādā kūrortā tika pieķerts ar popzvaigzni Liliju Allenu, kura ir 22 gadus par viņu jaunāka. Bijušās sievas «revanšs» bija vēl iespaidīgāks - Teilore-Vuda atrada sev puisi, kurš ir 23 gadus par viņu jaunāks. Viņi iemīlējušies filmas Nekurienes zēns uzņemšanas laukumā. Īsi pirms filmas pirmizrādes Sema Teilore-Vuda (42) un Ārons Džonsons (19) paziņoja par saderināšanos. Viņu ģimenē jau drīz gaidāms pieaugums!

«Puse jauno aktieru, noskatījušies filmu Krēsla, sapņo kļūt par Robertu Petinsonu. Viņi grib slavu. Man tā Petinsona tiešām ir žēl. Cik viņam gadu? 22? Plakāts ar viņa attēlu ir katrai 11 gadu vecai meitenei. Viņa fotogrāfijas drukā kalendāros. Es neko tādu negribu. Kad filmējos tīņu filmā Angus, Thongs and Perfect Snogging un producents man sacīja, ka kļūšu par meiteņu elku, gribēju vemt,» saka Ā.Džonsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?