Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Grieķus sargāja ērts bruņukrekls

Dižajam karavadonim Maķedonijas Aleksandram izdevās desmitgades laikā iekarot gandrīz visu tolaik zināmo pasauli ne tikai izcilu stratēģa dotību, bet arī efektīva kaujas aprīkojuma dēļ. Arheologi noskaidrojuši, ka grieķu karavīri IV gadsimtā pirms mūsu ēras nēsājuši bruņukreklus, kas bija veidoti no daudzām kopā salīmētām linu auduma kārtām un kaujā teicami pasargājuši torsu no ievainojumiem.

«Par senajām bruņām, kas izgatavotas no metāla, mēs zinām diezgan daudz, bet linu lietošana ir miglā tīta, jo dabīgā materiāla ātrās bojāšanās dēļ neviens paraugs nav saglabājies,» uzstājoties Amerikas Arheoloģijas institūta gadskārtējā sanāksmē, par traucēkļiem pagātnes pētīšanā runāja Viskonsinas universitātes vēstures profesors Gregorijs Oldrets. Tas gan netraucēja savākt pierādījumus, ka linu bruņukrekli gandrīz veselu tūkstošgadi bija viens no uzticamākajiem Vidusjūras tautu ķermeņa aizsardzības veidiem.

Pierādījumi hronikās

«Mūsu rīcībā ir 18 dažādu seno autoru 27 apraksti un gandrīz 700 attēlu, kas uzzīmēti uz visdažādākajiem priekšmetiem - sākot no grieķu vāzēm un beidzot ar etrusku tempļu ciļņiem,» G.Oldrets vortālam Discovery News norāda, ka senajos rakstos ir pietiekami daudz faktu par linu kreklu īpašībām. Viens no nozīmīgākajiem pierādījumiem ir slavenā Aleksandra mozaīka, kas aplūkojama Pompejās. Tur karavadonis un viņa cīņubiedri redzami bruņukreklos, kas varētu būt izgatavoti no liniem. Arī grieķu hronikās minēts, ka Aleksandrs nēsājis šādu torsa sargu.

G.Oldrets uzskata, ka tas bijis grieķu karavīru standartaprīkojuma elements. «Kad Aleksandrs bija Indijā un saņēma 25 tūkstošus jaunu bruņu savai armijai, viņš pavēlējis vecās un novalkātās sadedzināt. Šādai pavēlei būtu jēga tikai tad, ja bruņas būtu izgatavotas no auduma, nevis metāla,» loģiski spriež zinātnieks.

No hronikām izriet, ka salīmētas audekla kārtas kā elastīgs un viegls bruņukrekla paveids lietots vairāku grieķu pilsētvalstu armijās. Tā izgatavošana bija samērā lēta, un, lai arī tas nebija tik izturīgs kā dzelzs, lins ļāva karavīriem ātrāk kustēties un pieveikt lēnīgākos pretiniekus. Vēdera rajonā krekls bija nocietināts ar zvīņveidā izkārtotām cieta materiāla plāksnītēm, dodot papildu aizsardzību. Savulaik šādi krekli bija ļoti populāri, un ne tikai Grieķijā. Tādus valkāja arī persieši, kartāgieši un agrīnie romieši.

Otra plaši pielietota tehnika bija no linu auduma izveidotas krūšu un muguras bruņas, kas tika piebāztas ar vatei līdzīgu materiālu. Ja tajā trāpīja bulta, mīkstais materiāls aptinās ap tās uzgali un trieciena brīdī padarīja to trulāku. Parasti šādus kreklus valkāja tie karotāji, kas neiesaistījās tiešā divkaujā - loka šāvēji un jātnieki.

Pārsteidzoši izturīgi

Lai pārbaudītu, cik lielā mērā salīmētā auduma bruņukrekls ierobežoja kustības un cik labi pasargāja no bultām, šķēpiem un zobeniem, amerikāņu arheologs kopā ar kolēģiem rekonstruēja to, izmantojot teju identiskus materiālus.

«Grūtākais bija atrast autentisku audumu. Tam jābūt izgatavotam no liniem, kas kopti, novākti, apstrādāti, vērpti un austi ar rokām,» stāstīja zinātnieks, piebilstot, ka otrs lielais izaicinājums bija pareizās līmes sameklēšana. Viņš izvēlējās strādāt ar diviem tādiem audekla kārtas kopā saturošiem materiāliem, kas varētu būt pieejami daudzviet antīkajā pasaulē - līmi, kas iegūta no zaķa ādas, un linsēklām.

Pēc tam no vairākām kārtām izgatavoto audumu pārbaudīja, šaujot uz to ar bultām un cērtot ar zobeniem, cirvjiem, šķēpiem. «Mūsu eksperimenti izklīdināja mītu, ka no auduma izgatavotās bruņas bija sliktākas par citām. Salīmētās kārtas funkcionēja kā modernas bruņuvestes versija. Izmantojot auduma elastību, tās mīkstināja bultas triecienu,» apgalvo G.Oldrets.

Tās pašas Viskonsinas universitātes vēstures profesors un linu eksperts Heidi Šermens apgalvo, ka darba grupa guvusi ļoti pārliecinošus rezultātus: «Nevar pilnīgi droši zināt, cik līdzīgs mūsu modelis ir tām linu bruņām, kādas nēsāja Aleksandra Lielā armija, taču skaidrs, ka dažas kopā saspiestas linu kārtas spēj izturēt diezgan spēcīgu apšaudi.»

Dažādu materiālu torsa aizsarglīdzekļus lietoja gandrīz visas senās tautas, izņemot ķeltus, kuri «otrās ādas» nēsāšanu uzskatīja par gļēvulību. Dažādos laikmetos un reģionos bruņas bijušas no ādas, dzīvnieku kauliem, bronzas, dzelzs un pat koka. Vecākās zināmās uz torsa kā drēbes uzvelkamās bruņas lietotas bronzas laikmetā Ēģiptē un Mezopotāmijā, raksta žurnāls National Geographic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Maķedonijas Aleksandrs III

Dzīvojis no 356. līdz 323.gadam p.m.ē.
Mantoja troni 336.gadā p.m.ē. pēc tēva - valdnieka Filipa II noslepkavošanas
13 gados izveidoja vienu no lielākajām impērijām antīkajā pasaulē
Iekaroja Ēģipti, visu Persijas impēriju, izplatot grieķu kultūru Mazāzijā un tālāk uz austrumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?