Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Gulbenē senioriem izstrādā speciālu apmācību programmu «Bruno»

Gulbenes novada domes pirms diviem gadiem uzsāktais starptautiskais projekts Senior Pass nu ir realizējies ar izstrādātu apmācību programmu senioriem Bruno.

Iestādēm un organizācijām, kas darbojas pieaugušo apmācību jomā, programma Bruno var kalpot kā idejas rosinošs un metodisks līdzeklis, kā citas apmācību pieejas paraugs, kas parāda, kā organizēt apmācības pieaugušajiem, izmantojot neformālās izglītības pieeju.

Novērtējot un analizējot projekta gaitā sasniegtos rezultātus un ietekmi - īpaši pēc pašu senioru vērtējuma -, šāda apmācību pieeja ļauj dalībniekiem veiksmīgāk iejusties grupā, ļauj atvērt apvāršņus, ieraudzīt sevi un apkārtējos kā resursu, kā arī gūt piederības un vajadzības sajūtu savai vietējai kopienai.

Divu gadu laikā kopš projekta realizācijas uzsākšanas pierādījās neformālās izglītības loma senioru bezdarbnieku apmācībās. Dalībnieki kļuva atvērtāki, bija vieglāk iepazīties ar citiem cilvēkiem, viņi nebaidījās atzīt, ja kaut ko nemācēja. Viņi uzdrošinājās jautāt un uz apmācībām nāca ar prieku. Senioriem tika mācīts tas, kas ir nepieciešams viņiem, nevis tas, ko kāds ir noteicis. Piemēram, ja kāds neprata ielādēt bildes no fotoaparāta datorā vai nemācēja lietot Skype programmu, tas viņam tika iemācīts.

«Ja vien ir iespēja, iesaku arī citiem nelaist garām izdevības, bet iesaistīties šādos projektos un apmācībās. Nevajag baidīties, bet uzdrošināties! Viss notiek vienkārši un nepiespiesti. Treneres visu ļoti labi izskaidroja, parādīja, apmācīja. Pat vairākas reizes, ja tas bija nepieciešams. Nevienu brīdi neesmu nožēlojusi lēmumu piedalīties. Kad Gulbenē ieradās projekta partneri, bija iespēja satikt seniorus no citām Eiropas valstīm. Tagad man ir draudzene Francijā, ar kuru turpināšu komunicēt,» savos iespaidos dalās projekta dalībniece Rita Dukule no Gulbenes.

Senior Pass ir starptautisks projekts, kura aktivitātēs iesaistījās 20 pārstāvji vecumā virs 50 gadiem no Gulbenes un Rankas un Stāmerienas pagastiem.

Neformālās izglītības gaisotnē apmācību laikā seniori novērtēja savas kompetences, paaugstināja datorprasmes, izveidoja e-portfolio (internetā pieejams instruments zināšanu, prasmju, pieredzes, vērtību un attieksmju novērtēšanai un apkopošanai), veica brīvprātīgo darbu starptautiskā un lokālā līmenī un organizēja starppaaudžu zināšanu pārneses pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?