Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Harismas pietrūkst

Ja vien vadītāji Latvijas uzņēmumos savām ļoti spēcīgi attīstītajām procesu vadības prasmēm pievienotu arī māku komunicēt, motivēt, aizraut un attīstīt savus darbiniekus, uztverot viņus nevis kā resursu, bet kā cilvēkkapitālu, viņi, iespējams, varētu kļūt nepārspējami starptautiskā mērogā un būtiski palielinātu gan savu, gan savu padoto efektivitāti, kā arī veicinātu inovāciju rašanos uzņēmumos.

Taču tā pagaidām ir nākotnes vīzija, un, lai līdz tai aizsniegtos, dominējošajam vadības stilam Latvijas uzņēmumos vajadzētu mainīties. Pie šāda secinājuma nonākusi SIA _EiroPersonāls_, kas pētījumā Veiksmīga vadītāja profils Latvijā izvērtēja 100 dažāda līmeņa vadītājus no 55 produktīvākajiem mūsu valsts uzņēmumiem.

Pētījums rāda, ka Rietumeiropā un ASV darba vide pārsvarā ir attīstoša, savukārt Latvijas uzņēmumos - kontrolējoša. Tajā peļņa, mērķis, uzdevums un rezultāts tiek vērtēts augstāk nekā darbinieka personība, radošuma un cilvēku potenciāla atraisīšana. Šīs atšķirības diktē dažādie vadības stili. Latvijas vadītājiem visizkoptākās kompetences ir darba pienākumu izpilde, mērķa sasniegšana un līderība, savukārt visvājāk attīstītās - pielāgošanās spēja, citu attīstības veicināšana un attiecību veidošana ar kolēģiem.

Tas bremzē arī inovāciju rašanos uzņēmumos, kas patlaban ir ļoti nepieciešamas, lai kāpinātu uzņēmumu produktivitāti. «Ir pierādīts, ka kontrolējošā vidē 70% darbinieku ir mazāk motivēti nekā iepriekš, 50% darbinieku darbam pieliek tikai tādas pūles, lai viņus neatlaistu, un 80% darbinieku varētu strādāt labāk, ja vien viņi to vēlētos,» pamato SIA EiroPersonāls vecākā konsultante Arta Biruma. Pieredze Latvijas kontrolējošajā darba vidē padara mūsu valsts piederīgos par augstu novērtētiem darba izpildītājiem citās Eiropas valstīs, taču Latvijas vadītāju karjeras iespējas vadošos posteņos Eiropā ir visai vājas.

Latvijas vadītājiem visvairāk pietrūkst tās kompetences, kuras raksturo spēcīgākos harismātiskos pasaules vadītājus, - prasme efektīvi komunicēt, domāt radoši, veicināt komandas panākumus, pilnveidoties pašam un motivēt uz to darbiniekus, attīstīt viņu stiprās puses. Kā norāda starptautiskās personāla novērtēšanas risinājumu izstrādātājkompānijas Profiles International Eiropas viceprezidents Deiriks Makans, harismātiskam vadītājam nav obligāti jābūt kaismīgam amerikāņu tipa «mesijai», viņš var būt arī stipri neuzkrītošāks, taču spēj panākt, ka uzņēmuma komanda motivēti un ar atdevi paveic uzņēmumam nepieciešamo. «Līderu harisma nav Dieva dota dāvana, kā pieņemts domāt, bet gan attiecīgas uzvedības un darbību apguve,» teic D. Makans.

Tādējādi gan Latvijas vadītājiem, gan viņu padotībā strādājošajiem ir milzīgs izaugsmes potenciāls, kas patlaban netiek izmantots, taču to var attīstīt, pilnveidojot vadības stilu - sabalansējot fokusu uz rezultātu ar fokusu uz darbinieku attīstīšanu, secina pētījuma Veiksmīga vadītāja profils Latvijā veicēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?