Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Idejas nemarinēt!

Kad sieva uzzināja, gandrīz nokrita, saka Igors Skribāns (30). Pirms gada viņš atteicās no būvmateriālu veikala vadītāja amata, pusgadu šaubījās starp dažādām biznesa idejām, līdz beidzot investēja visu savu bezdarbnieka pabalstu, lai izveidotu bārtera portālu Dots-pretDotu.lv, kas nupat ieraudzījis dienasgaismu, bet ienākumus varētu sākt nest tikai nākamgad, kad tam uzradīsies reklāmdevēji. Kā tikt pie biznesa idejas un kā saprast, vai tās vārdā ir vērts ieķīlāt dzīvokli?

Der, ja uzņēmīgs

Bizness nav bubulis. Galu savilkšana katra paša mājsaimniecībā mēneša beigās daudz neatšķiras no uzņēmējdarbības, tik vien tas, ka ienākumu ziņā biznesā nevar paļauties uz tādu stabilitāti, kā strādājot algotu darbu, iedrošina uzņēmējs un konsultants Gundars Kuļikovskis. Vaicāts, vai ir cilvēku tipi, kam pēc definīcijas nav ko meklēt uzņēmējdarbībā, viņš teic, ka atslēgvārds ir viens - uzņēmīgums. Jāpatur prātā, ka bizness nenozīmē vien uzvalku, kreklu, šlipsi un banku un ka biznesmeņa ādā var ļoti labi justies arī kāds no klasesbiedriem, kuru savulaik matemātikas stundas mēdza novest līdz izmisumam.

Ja negribat otru Google

Tas nekas, ja iesākumā ir tikai doma «būšu pats sev saimnieks», bet trūkst saprašanas, kurā virzienā doties. Rubrikas Es - uzņēmējs iepriekšējā - 30.jūnija - raksta varonim biznesmenim Ivaram Raciņam sākotnēji bija tikai pārliecība, ka jāsāk, bet nebija skaidrs, ko tieši. Tādēļ viņš iedzīvojās ieradumā piefiksēt dažādas idejas, braucot ar auto. Pierodot šādi kustināt smadzenes, viņam izdevās saskatīt brīvas nišas jebkurā nozarē. Patlaban viņam ir pieci aktīvi uzņēmumi, kas darbojas dažādās jomās.

Izejiet uz ielas Rīgas centrā, paraugieties apkārt, pārceliet ainu savā prātā uz kādu citu vietu pasaulē un pamēģiniet saprast, kāda šī iela izskatītos, ja atrastos Šveicē, Austrijā vai Francijā, iesaka G.Kuļikovskis. «Tur būtu pilns ar āra kafejnīcām, maziem ģimenes uzņēmumiem, kur katram būtu savs kičs un katrs pats ceptu maizi,» viņš saka. Ja vien runa nav par «augstajām matērijām un otru Google», tad viņa ieteikums ir vienkārši paraudzīties apkārt un saprast, kas ir tās lietas, ko jūs varētu izdarīt labāk par jau esošajiem tirgus spēlētājiem. «Bizness ir visur, un Latvijai ir liels potenciāls pašai apmierināt savas vajadzības,» viņš uzsver.

Arī Lietišķās informācijas dienesta izpilddirektore un biedrības Līdere valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna liek noprast par plašām mikrobiznesa - līdz deviņiem darbiniekiem liels uzņēmums, kas gadā neapgroza vairāk par pusmiljonu latu,- attīstības iespējām. Viņa norāda, ka pēdējā laikā biznesa plānu veidotāju vidū vērojams izteikts pieaugums, no ierēdniecības plūstot straumes ar savu rūpalu sākt gribētājiem, rosība vērojama arī starp tiem, kas ārzemēs sapelnījuši kapitālu un nu atgriežas Latvijā. Ekobiznesi, rotaslietu veidošana, mazās maiznīcas - viņa uzskaita dažas no idejām, kas apspēlētas visvairāk.

Salikt uz papīra

Kad blociņā pieraksti savairojušies, tos var salikt uz baltas papīra lapas. Uz otras lapas jāizliek viss par sevi - ko es dzīvē gribētu sasniegt, kādas ir manas stiprās, kādas - vājās puses. Tad jāsaliek kopā pašnovērtējums ar tām biznesa idejām, kurās cilvēks sevi spēj labi iedomāties. «Iespējams, paliksiet ar vienu no savām idejām. Varbūt arī būs jāizvēlas,» stāsta A.Vīk-sna. Viņa pati gada laikā izskata ap 100 biznesa plānu un apgalvo, ka vērtējuma piešķiršanā vadās pēc racionāliem kritērijiem - vai ar to varēs pelnīt naudu un cik ilgā laikā noteiktās investīcijas izdosies atpelnīt.

Tomēr aizrauties ar pārlieku blociņa piepildīšanu G.Kuļikovskis neiesaka, jo blociņi un grāmatas no sērijas «kā kļūt par miljonāru» drīzāk saucamas par biznesa psihoterapiju. Viņš kritiski raugās uz idejas ilgu marinēšanuun atzīst, ka praktisku jautājumu biznesa zaļknābim būs vesels miljons, kas ķeršanos pie reāliem darbiem varētu atbīdīt arvien tālākā nākotnē.

Pēcāk, kad izlemts, kuru no idejām ņemt, A.Vīksna iesaka testēt savu uzņēmīgumu, izveidojot pavisam īsu, triviālu piecu jautājumu anketu, lai saprastu, vai ir pieprasījums un par kādu cenu cilvēki būtu gatavi piedāvāto preci vai pakalpojumu pirkt. Tikai tad A.Vīksna ieteic ķerties pie biznesa plāna - pavisam vienkārša, uzmesta uz piecām lapām, kura ieņēmumu un izdevumu daļai arī vajadzētu parādīt, vai tam ir nākotne.

Padomāt par otru galu

Vienlaikus gan jaunajam biznesmenim nāktos apdomāt arī «pamēģināju, neiznāca» scenāriju. Šajā ziņā valsts vēl aizvien salikusi sprunguļus jaunā biznesa spieķos, un pretstatā visai ātrai uzņēmuma nodibināšanai Latvijā ir problemātiska uzņēmējdarbības likvidēšana. Uzņēmumu reģistrā Dienai apstiprināja, ka vidēji SIA likvidācija, kas ir piņķerīgāka par citām uzņēmējdarbības formām, paņemot laiku no trim līdz sešiem mēnešiem. «Nedrīkstētu būt tā, ka uzņēmums jātaisa ciet četrus piecus mēnešus. Arī izmaksas nesanāk mazas,» uzskaita G.Kuļikov-skis un iesaka pirms riska uzņemšanās izsvērt arī mīnusus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?