Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Iespējamais pedofils - uzņēmējs, 3 bērnu tēvs

Slēpjoties zem gādīga trīs bērnu tēva maskas, 45 gadus vecs uzņēmējs, iespējams, divus gadus savā «birojā» seksuāli izmantojis un filmējis vairākas mazgadīgas meitenes. Krietni vēlāk, kad vīrietis nonāca cietumā par dēla noduršanu, meitenes sākušas runāt par notikušo. Viena no viņām ir šobrīd 16 gadu vecā Aiva (vārds mainīts), kuras mamma nobažījusies par viņu, jo vīrietis no cietuma atbrīvosies jau rudenī, savukārt policija uz viņas sūdzībām nav reaģējusi.

Pirms nepilniem diviem gadiem uzņēmējs, būdams alkohola reibumā, strīda karstumā sadūra savu 23 gadus veco dēlu, kurš no gūtajiem ievainojumiem nomira. Tiesā viņš nožēloja izdarīto, lūdza piedošanu ģimenei. Iespējams, tādēļ viņam tika piespriests samērā maigs sods - brīvības atņemšana uz četriem gadiem. Nozieguma aculieciniece bija kaimiņiene, toreiz jau 14 gadu veca meitene, kura tikai pirms trim mēnešiem mātei atzinās, ka vīrietis divus gadus regulāri seksuāli izmantojis gan viņu, gan viņas draudzenes un to visu filmējis. «Filmēšana bija viņa hobijs. Kad viņš nonāca cietumā, mēs dabūjām viņa kameru, bet tā bija tukša,» telefonsarunā Dienai sacīja notiesātā uzņēmēja sieva, kurai vīra aizraušanās ar mazgadīgām meitenēm bija pārsteigums. Viņi nedzīvojot kopā jau desmit gadu taču oficiāli šķirt laulību sieviete nolēma tikai tad, kad vīrs nogalināja abu dēlu.

Vēstules no cietuma

Sarunā ar Dienu cietušās Aivas mamma atceras, kā viss sācies, kad pirms astoņiem gadiem viņš ievācies viņu mājā. Uzmanība sekojusi vēlāk. «Iesākumā viņš piedāvāja meitai pa vasaru darbu - mazgāt logus. Mums skaidroja, ka meitenei tas nepieciešams, lai nenīktu bezdarbībā un nopelnītu kādu kapeiku. Pēc kāda laika viņš satuvinājās ar mūsu ģimeni tik tālu, ka gribēja būt meitenes krusttēvs, regulāri apdāvināja viņu. Mums pat prātā neienāca, ka aiz šī pozitīvā cilvēka tēla slēpjas tāds monstrs. Mēs viņam uzticējāmies,» stāsta mamma. Rokās viņa viegli burza vairākas vēstules, kuras no cietuma nepārstāj rakstīt «krusttēvs». «Esmu aizliegusi viņai sarakstīties ar šo vīrieti draugos, viņa ir izdzēsusi no turienes savu profilu. Taču viņš raksta viņai uz mājām no cietuma,» skaidro mamma. Vēstulēs viņš meiteni sauc par princesīti, un daži no fragmentiem ir divdomīgi: «Es sapņoju par tevi. Es tevi ļoti mīlu. Tu man esi visa pasaule. Atceros tevi, tavas mīļās acis, tavus matus, tavu auguma smaržu.» Dažās vēstulēs 45 gadus vecais vīrietis no ieslodzījuma vietas lūdz Aivu sveicināt arī citas meitenes.

«Dzemdību traumas rezultātā meitiņa attīstībā atpaliek par trīs gadiem, pieļauju, ka tādēļ ir bijusi tik viegli ietekmējama un vadāma,» secina mamma. Viņa atminas, ka ievācoties viņš veicis remontdarbus un aizmūrējis abus logus vienīgajā istabā. «Lai logos spīdoša gaisma netraucē filmēšanas procesu,» tā viņš savulaik esot teicis Aivas tēvam, kad tas interesējies par tādu dīvainu rīcību. «Tagad es domāju, ka tas tika darīts ar mērķi, lai meitenēm nebūtu iespējas aizmukt vai pasaukt palīgā,» Aivas tēvs knapi valda dusmas. Ne vienu reizi vien pie kaimiņa durvīm viņš manījis piedzērušās, smēķējošas mazgadīgas meitenes, taču tobrīd uztraucies tikai, lai kompānijā nav Aivas.

Par meiteni uzņēmējs sāka izrādīt interesi, kad viņai jau bija 12. Kad meitenei bija 14, viņa kļuva arī par aculiecinieci notikumam, kad tēvs sadūra dēlu. Ir pagājuši gandrīz divi gadi, un tikai pirms dažiem mēnešiem, kad ginekoloģisko izmeklējumu rezultātā atklājās, ka meitene nav nevainīga, viņa izstāstīja mātei visu, kas ar viņu darīts kaimiņu dzīvoklī divu gadu garumā. Lai mazinātu seksuālās izmantošanas radītās psiholoģiskās sekas, ar Aivu jau otrdien pēc Dienas lūguma darbu sāka Jauno psiholoģiju centra vadītāja psiholoģe Dace Rolava. «Terapija šādā situācijā ir ļoti nepieciešama, lai novērstu paliekošas negatīvas sekas attieksmē pret sevi un līdzcilvēkiem nākotnē,» norāda psiholoģe.

Sieva pārsteigta

«Esmu bijusi pie viņa Rīgā divas reizes. Biju pārsteigta, viņa īrētajās telpās pastāvīgi redzot kaimiņu meiteni. Viņš teica, ka dodot meitenei darbu - mazgāt logus. Brīnījos par to, jo viņam telpās tikai viens logs bija,» Dienai sacīja uzņēmēja sieva, kura tobrīd šim dīvainajam apstāklim neesot pievērsusi uzmanību. Viņa pārtrauca ar viņu kopdzīvi, jo nespēja samierināties ar vīra agresivitāti diezgan regulāro iedzeršanu reizēs.

«Viņš mēdza kļūt agresīvs, palaist rokas. Vienā no tādām reizēm viņš arī nogalināja mūsu dēlu. Dēls strādāja pie sava tēva. Tajā liktenīgajā dienā viņi abi bija lietojuši alkoholu. Dēls pārmeta tēvam kaut kādas vecas bērnības pārestības, viņam dzērumā «aizgāja ciet», viņš paķēra virtuves nazi un sadūra dēlu. Viņš mira turpat no ievainojumiem,» atceras sieva. Savukārt kādā no vēstulēm Aivas mātei notiesātais raksta: «Zini, konflikts ar dēlu arī bija Aivas dēļ. Viņš jau agrāk, kad iedzēra, tā izteicās, ka es pret viņu izturos labāk nekā pret saviem bērniem. Vairāk rūpējoties, uztraucoties viņas dēļ. Un tā arī bija.» Notiesātā sieva zina stāstīt, ka vīrs jau pēc pusgada nāks laukā no cietuma, jo divus gadus dzīvojis saskaņā ar ieslodzījuma kārtības noteikumiem un izdarīto nožēlo. «Lai arī soda mērs ir maigs, es neiebilstu, ka viņš nāks ārā, ieslodzījumā pavadījis divus, nevis četrus gadus, kā bija piespriests. Nosodīt jau vienmēr ir viegli, piedod - grūti.»

Zīmīgi, ka Aivas mamma pērn novembra beigās vērsusies arī Rīgā policijas iecirknī, taču viņas izklāstītais tiesībsargiem nav licies pietiekami svarīgs. Policijā teikts: «Mēs paskatīsimies, pavērosim.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Čau, princesīt

Fragmenti no vēstulēm, ko uzņēmējs (45) no cietuma rakstījis meitenei (15)

«Man iet labi, sēžu divvietīgajā kamerā Nr432. Atpūšos, guļu, kasu savu p… puncīti :) Un sapņoju par tevi. Es tevi ļoti mīlu. Tu man esi visa pasaule. Atceros tevi, tavas mīļās acis, tavus matus, tava auguma smaržu:)»
«Kas tev jauns? Kā iet draudzenēm? Ko E.. dara? Ko teica S.? Atsūti man savu foto (jaunāko), jo man gribas tevi redzēt. Vari atsūtīt arī draudzeņu foto.»
«Raksti atpakaļ, mana mīļa meitene. Ja nerakstīsi, tad dabūsi pa dupsīti :) Uzraksti kaut ko mīļu. Gaidu atbildi. Bučiņas tev visās vietiņās :) tu zini kur :)«
«Es sapņoju ka mēs ar Tevi kopā braucam ar kaut kādu lielu džipu un es tevi mācu braukt. Es tevi tik ļoti mīlu.»
«Tu laikam domā, ka atradīsi kādu labāku čali par mani? Labāku nav. Bet ja atradīsi, tad droši vien pārtraukšu ar tevi visus sakarus. Pati zini, ka dusmās esmu agresīvs, traks.»
«Vispār man te raksta vēl dažas draudzenes :) Kādas trakas vēstulītes viņas man raksta! Un gribošas vēstules.»
«Ja es zinātu, ka tu mani mīli un nepametīsi, tad es nemaz nemeklētu citu. Tad man tās pie pakaļas.»
«Raksti man mīļas, trakas vēstulītes, jo tās dod man prieka un es nekļūstu ļauns un agresīvs.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?