Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ir kredīts - nav pabalsta

«Mana situācija vēl nav kritiska, bet drīz tāda var kļūt - māju mūsdienās nepārdosi, interešu izglītības skolotājam darba nav, un pārkvalifikācijas kursi uzreiz neko neatrisina,» spriež Andris Kosmačevs no Aizkraukles novada. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trūcīgās personas statusu nedrīkst piešķirt personām ar kredītsaistībām vai īpašumu, kuru var izmantot peļņas gūšanai.

Pašvaldībām ir dotas tiesības ar saviem saistošajiem noteikumiem aizliegumu mīkstināt un atsevišķām kategorijām trūcīgās personas statusu tomēr piešķirt. Tomēr tieši pašvaldības nebūt neraujas paplašināt pabalstu saņēmēju loku. Joprojām ir pilsētas, kur šo statusu atsaka arī tiem, kas līzingā iegādājušies, piemēram, veļas mazgājamo mašīnu. A.Kosmačevs uzskata, ka šī norma ir diskriminējoša: «Mums ir dubults slogs, un nav saprotama motivācija, kāpēc tiek liegta palīdzība.»

Pieļauj izņēmumus

Trūcīgās personas statuss dod tiesības uz garantēto minimālā ienākuma pabalstu (GMI), taču pakalpojumu klāsts strauji paplašinās, solot palīdzību veselības aprūpē, atlaides tiesu sistēmas pakalpojumiem, no Eiropas Savienības fondiem finansētas pārtikas pakas, Latvenergo bezmaksas norēķinu kartes 100 tūkstošiem mazturīgo mājsaimniecību u.c. Jūrmalā balstās uz Ministru kabineta noteikumiem un trūcīgā statusu atsaka visiem, kam ir kredītsaistības, apliecināja Jūrmalas Sociālās pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa. Taču pašvaldība GMI kompensē ar pabalstu individuālo rehabilitācijas mērķu sasniegšanai. Arī uz dzīvokļa un veselības pabalstu var pretendēt bez šī statusa. Sociālās palīdzības saņēmēju skaits Jūrmalā pieaudzis par 30-40%, un tiek prognozēts, ka nākamgad tas vēl dubultosies. Savukārt Daugavpils dome jau pašlaik izmanto tiesības paplašināt trūcīgās personas statusa saņēmēju loku, gan nosakot ņemtā kredīta griestus. «Cilvēku ar kredītsaistībām ir ļoti daudz. Jau šobrīd trūcīgo personu skaits Daugavpilī, salīdzinot ar 2008.gadu, ir četrkāršojies. Taču ir skaidrs, ka septiņu cilvēku ģimene ledusskapi nepērk kā luksusa preci, bet pamatvajadzību nodrošināšanai,» uzsvēra Daugavpils domes Sociālo lietu pārvaldes direktore Žanna Kulakova.

Jābūt skaidrībai

Rīgā trūcīgās personas statusu piešķir ģimenēm ar bērniem, ja ņemts hipotekārais kredīts vienīgā mājokļa iegādei. Tas nav risinājums, uzskata Kredītņēmēju apvienības konsultante, bijusī Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšniece Anita Gaigala. Lielākoties ir ņemti 1000-2000 latu patēriņa kredīti, to skaitā medikamentu iegādei un operācijām. «Visā valstī vajag vienotus kritērijus, vai arī jāvienojas ar valdību, ka krīzes laikā šis noteikumu punkts nav spēkā. Ir mīts, ka vajadzēs milzīgi daudz naudas pabalstiem, starpība nav tik liela. Kad cilvēks kā bezpajumtnieks gulēs uz ielas, pašvaldībai vajadzēs daudz vairāk līdzekļu. Tad vairs neviens neprasīs - ir kredīts vai nav,» norādīja A.Gaigala. Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta vecākā referente Maruta Pavasare gan uzsvēra, ka pašvaldības nemaz nesteidzas izmantot tām jau dotās tiesības noteikt daudz izdevīgākus noteikumus statusa saņemšanai, bet vienotus kritērijus uzskata par savas autonomijas pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?