Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ivars Birkāns (18.08.1938.- 18.01.2010.)

Pirmdien, 18.janvāra vakarā, pavisam negaidot, aprāvies ievērojamā Latvijas džeza vecmeistara - komponista, flautista un saksofonista - Ivara Birkāna mūžs.

Ilggadējais džeza mākslinieks no šīs pasaules šķīrās 71 gada vecumā savās mājās, pārnācis no darba Rīgas 3.mūzikas skolā, kur mācīja jaunos talantus. Sirds apstājusies brīdī, kad apsēdies pie galda atvilkt elpu, - skumjo ziņu Dienai vēstīja Lauris Amantovs, Mirage Jazz Orchestra direktors un Ivara Birkāna kolēģis šajā orķestrī.

Latvijas saksofonistu tēvs. Tā Ivaru Birkānu nodēvējis vecmeistara vienaudzis un savulaik kolēģis kādreizējā Rīgas estrādes orķestrī REO un vēlāk arī Latvijas TV un Radio vieglās un džeza mūzikas orķestrī. Ievērojamais džeza mūzikas mākslinieks visu savu radošo mūžu veltījis Latvijas džeza un vieglās mūzikas skatuvei.

Dzimis 1938.g.18.augustā Jelgavā, 1949.gadā viņš jau mēroja ceļu uz slaveno E.Dārziņa Mūzikas skolu Rīgā. Sekoja studijas Konservatorijā, tolaik vēl spēlējot flautu leģendārā, skarbi prasīgā Leonīda Vīgnera vadītajā studentu simfoniskajā orķestrī. Pēc Konservatorijas absolvēšanas flautists pieņēma piedāvājumu spēlēt Operas un baleta teātra orķestrī, kur arī nostrādāja no 1962. līdz 1965.gadam. Vienu gadu Ivars Birkāns pat bijis Doņeckas un Volgogradas filharmonijas mākslinieku rindās, bet, atgriezies Rīgā, no 1966. līdz 1972.gadam bija Rīgas estrādes orķestra REO mūziķis, dalot savu mīlestību starp flautu un saksofonu. 1972.gadā apdāvinātais mūziķis sāka strādāt Televīzijas un Radio estrādes simfoniskā orķestrī (vēlāk - bigbendā), kur spēlēja līdz pat tā likvidēšanai 1995.gadā.

Par izcilu darbu džeza mūzikā viņam 1985.gadā piešķīra LPSR Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukumu, bet 2002.gadā viņam pasniedza neatkarīgās Latvijas valsts lielāko apbalvojumu mūzikā - Lielo mūzikas balvu.

Līdz pašām pēdējām sava mūža dienām Ivars Birkāns aktīvi muzicēja Mirage Jazz Orchestra un citos vieglās mūzikas projektos. Ne tikai Latvijā. Vēl pagājušā gada novembrī Latvijas neatkarības dienā viņš muzicēja Briselē, Latvijas vēstniecībā un Briseles džeza klubā. Darbīgs un bezgala priecīgs viņš vēl 2008.gada rudenī bija viens no galvenajiem varoņiem Mirage Jazz Orchestra sarīkotajā koncertā Rīgas džeza leģendām - 70, kurā kolēģi un publika kopā ar viņu apaļajā jubilejā godināja arī viņa vienaudžus, Latvijas džeza vecmeistarus komponistu, pianistu, perkusionistu Zigurdu Rezevski un trompetistu Zigurdu Lindi.

Par sirdi, kas šad tad streikoja, viņš nežēlojās. Drīzāk - neņēma to galvā. Ierādot pamatus jaunajiem talantiem Rīgas 3.mūzikas skolā, Ivars Birkāns raženi nostrādāja arī savu pēdējo mūža dienu.

Piektdien, 22.janvārī, plkst.14 viņu pēdējā gaitā pavadīs uz Ziepniekkalna kapiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?