Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Izcilniekus ir no kā izvēlēties

Sesto reizi Latvijas sportā izvēlēs gada labākos vairākās nominācijās. Prestižākās ir balvas labākajam sportistam un sportistei. Pasākuma ceremonijas sākums ceturtdien pulksten 21 Sapņu fabrikā. Tiešraide LTV1.

Laikraksta Sports iedibināto tradīciju gada beigās sumināt veiksminiekus 2005. gadā pārņēma Latvijas Olimpiskā komiteja sadarbībā ar Igo Japiņa sporta aģentūru. Savulaik visaugstāk kotējās populārākie sportisti līdzjutēju balsojumā, pēdējos gados prestižākās nominācijas ir gada labākais sportists un sportiste žūrijas vērtējumā.

Olimpieši priekšplānā

Vienos vērtību svaros grūti salīdzināmas lietas. Tik tiešām daudzos gadījumos nav viegli izvēlēties, jo atšķirībā no sporta arēnām, kur labākos nosaka pēc uzrādītajām sekundēm, metriem, kilogramiem vai rezultāta uz tablo, gada labākā noteikšanai par kritēriju parasti kalpo izcīnītie tituli un sacensību rangs. Pāri visam ir olimpiskās spēles, tāpēc četrgades nozīmīgāko sacensību medaļnieki parasti otrā plānā atbīda pārējos.

Vasaras sporta veidu pārstāvjiem šogad, visticamāk, būs jāpiekāpjas «ziemnieku» priekšā arī tad, ja nosmelta gandrīz visa iespējami labākā zelta raža. BMX braucējs 2008. gada olimpiskais čempions Māris Štrombergs uzvarēja pasaules čempionātā, Pasaules kausa (PK) izcīņas kopvērtējumā un ieguva pirmo vietu Amerikas Nacionālās riteņbraukšanas līgas (NBA) kopvērtējumā, tātad neapstrīdami bija labākais pasaulē. Skeletonists Martins Dukurs arī bija sezonas līderis, uzvarēdams PK kopvērtējumā un Eiropas čempionātā, toties olimpiskajās spēlēs Vankūverā Martinam zelts aizslīdēja pēdējā braucienā. Pietrūka 0,07 sekunžu, lai apsteigtu kanādieti Džonu Montgomeriju. Laikam jau Dukura olimpiskais sudrabs tiks novērtēts augstāk par Štromberga panākumiem. Martins uzvarēt arī būtu pelnījis, jo šis viņam patiešām bijis izcils gads. Arī patlaban Martins Dukurs ir PK izcīņas līderis.

Jaunizveidotajā nominācijā Labākā Latvijas ekipāža vai komanda izteikti favorīti ir olimpiskie sudraba medaļnieki kamaniņu braucēji brāļi Andris un Juri Šici.

Popularitātes reitings

Dāmu konkurencē labākās noteikšanai izšķirošā loma, šķiet, nebūs titulam, bet gan sporta veida popularitātes reitingam. Zoja Golubeva šogad uzvarējusi pasaules čempionātā 100 lauciņu dambretē, cīkstone Anastasija Grigorjeva - Eiropas čempionātā, taču kā izteikta favorīte tiek minēta vieglatlēte Ineta Radēviča, kurai līdzīgi kā Grigorjevai ir Eiropas zelts. Pasaulē tā ir vispārpieņemta norma, ka gada aptaujās augstāk kotējas populārāko sporta veidu futbola, tenisa, vieglatlētikas un pirmās formulas izcilnieki.

Interesanti būs pavērot, kā balsis būs sadalījušās, nosakot labāko sporta spēļu komandu. Šajā kategorijā ir pat ļoti grūti salīdzināmi pretendenti. Popularitātes virsotnē esošajam Rīgas Dinamo konkurentos pierakstījušies U-18 jaunie basketbolisti un U-20 jaunās basketbolistes. Abām junioru komandām ir Eiropas čempionāta bronzas medaļas.

Dinamo medaļu spožumam pat tuvumā netika, toties izpelnījās nedalītas līdzjutēju simpātijas, KHL čempionāta Gagarina kausa izcīņā apspēlējot par favorītiem uzskatītos Sanktpēterburgas SKA hokejistus.

Profesionālais un junioru sports, ažiotāža ap Dinamo un junioru komandām viennozīmīgi norāda par labu hokejistiem, tomēr, zinot žūrijas sastāvu, nav izslēgts tāds variants, ka Dinamo paliek zaudētājos.

Līdzjutēji nav aizmirsti

Turpinot tradīciju, katru gadu tiek noteikts arī gada populārākais sportists līdzjutēju balsojumā. Līdz otrdienas pusnaktij turpinājās balsojums portālos Delfi un olimpiade.lv. Līdzjutēji izvēlēja trīs labākos - Māri Štrombergu, Martinu Dukuru un pludmales volejbolistu Mārtiņu Pļaviņu vai Aleksandru Samoilovu, par kuriem balsošana turpināsies pa telefonu Latvijas Gada balvas sportā 2010 apbalvošanas ceremonijas tiešraidē LTV1. Ikvienam sporta līdzjutējam bija un vēl būs iespēja paust savu viedokli, kurš ir populārāks - Štrombergs, Dukurs vai varbūt Pļaviņš vai Samoilovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?