Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ja Saeimā ticis, iepatīkas un grūti aiziet

Sabiedrības nievas un politiķu virzienā raidītās dusmas nav atturējušas deputātus no kandidēšanas arī nākamajās Saeimas vēlēšanās. Vairāk nekā septiņdesmit Dienas aptaujāto Saeimas deputātu jau izteikuši vēlmi startēt arī uz 10. Saeimu, bet vēl 14 deputāti nav pieņēmuši lēmumu. No viņiem tikai viens parlamentārietis atzina, ka drīzāk - nekandidēs.

Vēl dažu tagadējo deputātu iekļaušana sarakstā būs atkarīga no partiju valžu lēmumiem. Šīs Saeimas laikā politisko piederību ir mainījuši 14 deputāti. No deputātu pāriešanas uz citu politisko spēku vai pievienošanos neatkarīgajiem deputātiem ir izvairījusies tikai LPP/LC un _Saskaņas centrs,_ bet vislielāko zaudējumu cietusi Tautas partijas frakcija, kuru atstājuši seši deputāti, no viņiem divi ir izslēgti. No _Jaunā laika_ izstājās četri politiķi, no TB/LNNK - divi, no ZZS un PCTVL - pa vienam.

Tā ir sagadījies, ka politiķi, kuri 2006. gadā 9. Saeimas vēlēšanās ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu, - no TP ievēlētie - Aigars Kalvītis, Gundars Bērziņš un Helēna Demakova -, kā arī toreizējais Zaļo un Zemnieku savienības līderis Indulis Emsis - deputāta mandātu ir nolikuši pirms pilnvaru termiņa beigām. Vairāki bijušie Saeimas deputāti ievēlēti Eiropas Parlamentā un pašvaldībās, bet par balsu pirkšanu sodītais Juris Boldāns izslēgts no Saeimas.

Tikai 11 Saeimas deputāti ir skaidri pateikuši, ka nekandidēs 10. Saeimas vēlēšanās, - Guntis Bērziņš un Ausma Ziedone Kantāne (JL), Martijans Bekasovs un Aleksejs Vidavskis (SC), Vilnis Edvīns Bresis un Pauls Putniņš (ZZS), Uldis Briedis, Vineta Muižniece un Raimonds Pauls (TP), kā arī Anna Seile (PS) un Jānis Lagzdiņš, kuri Saeimā strādāja no 1990. gada un ir praktiski daudz darījuši likumu sagatavošanā. Tas ne katram ir pa spēkam, un no katra arī netiek prasīts. Diskusijas komisiju sēdēs parāda, ka parlamentāriešu kompetences līmenis dažkārt aprobežojas ar to informācijas apjomu, ko ikviens var iegūt mediju telpā. Lielai daļai galvenais pienākums ir priekšzīmīgi nobalsot Saeimas sēdē saskaņā ar frakcijā lemto.

«Šo mēs atbalstām,» viegli iedunkājis sānos blakus sēdošo partijas biedru Viktoru Ščerbatihu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komitejas sēdē noteica deputāts Augusts Brigmanis (ZZS), un pēc dažām sekundēm gaisā paslējās abu ZZS pārstāvju rokas. Tā iespaidus kādā parlamenta komisijas sēdē Diena atspoguļoja pirms diviem gadiem. 2009.gadā viņš treniņu un sacensību dēļ gandrīz pusgadu Saeimas darbā nepiedalījās. Kopš Valda Dombrovska (JL) valdība ir palikusi mazākumā, neviens koalīcijas deputāts vairs nedrīkst nenākt uz sēdēm. Taču zināma izaugsme viņa parlamentārajā pieredzē ir notikusi. Sākumā V. Ščerbatihs Saeimas sēžu zālē sēdēja līdzās frakcijas vadītājam A. Brigmanim, tagad jau ir kļuvis patstāvīgāks un iekārtojies zāles pēdējā rindā.

Uz jautājumu, vai slavenais svarcēlājs kandidēs vēlēšanās, V. Ščerbatihs nedomājot atbildēja apstiprinoši. Viņš vaļsirdīgi atzīst, ka deputāta mandāts dodot iespēju sazināties ar ministriem, sarunāt tikšanos un palīdzēt ļaudīm, ko kā parasts cilvēks nevarētu izdarīt. Ko tieši ir palīdzējis un kāds ir viņa ieguldījums likumu sagatavošanā, V. Ščerbatihs neatklāj, jo «negribu lielīties». Piektdien intervijā Latvijas Radio sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks atzina: «Tas, ka sportisti un aktieri sēž Saeimā, ir pārpratums, bet tas beigsies.» Taču var saprast partijas, kuras joprojām plāno iekļaut sarakstā populārus māksliniekus un sportistus, jo viņus pazīst arī tie, kuri par politiku neinteresējas, neatšķir valdību no parlamenta un labākajā gadījumā pazīst pāris ministru un deputātu, kā liecina vairāku mediju veiktās aptaujas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raimonds Pauls

«Jau vismaz trīs reizes esmu teicis, ka nekandidēšu vēlēšanās. Ir laiks beigt un dot vietu citiem.»

Anna Seile

«Divdesmit gadu parlamentā - tas ir ļoti daudz. Pietiek. Ir izaugusi jauna paaudze, kas mūs var aizstāt, un pēc manis vairs nav nepieciešamības. Ir laiks doties pensijā. Pirms katrām vēlēšanām ir ārkārtīgi nepatīkama tā dubļu mešana. Man ir prieks, ka esmu pieņēmusi šo lēmumu, un jūtos atvieglota, ka to izdarīju. Es palīdzēšu kolēģiem kampaņā.»

Pauls Putniņš

«Esmu nolēmis vēlēšanās vairs nekandidēt, jo laiks ir dot vietu jaunajiem.»

Ausma Ziedone-Kantāne

«Divi sasaukumi Saeimā - tas ir pietiekami, un cilvēkam vajag kaut ko pamainīt. Redzu, ka sabiedrība nemīl politiķus, tāpēc nav ko par varītēm uzspiest savu personību. Strādāšu darbu, kur būs vairāk gandarījuma. Nē, ne teātrī. Esmu pasniedzēja, kas māca personības stāju un runas kultūru. Tā vairāk palīdzēšu cilvēkiem!»

Cik saņem Saeimas deputāts Ko dara deputāti?

Deputātu amatalgas apmērs ir 986 lati pirms nodokļu nomaksas. Papildus viņiem tiek maksāts par darbu komisijās, piemaksas ir Saeimas prezidija locekļiem, frakciju vadītājiem. Deputāti saņem arī kompensācijas par dzīvokļa īri (tiem, kas nav rīdzinieki), sakariem, transportu.
Šā gada maijā atalgojumu, kas lielāks par pusotru tūkstoti latu (uz papīra), saņēma vairāk nekā trešdaļa parlamentāriešu. Lielākais atalgojums bijis Saeimas priekšsēdētāja biedrei Karinai Pētersonei (LPP/LC) - Ls 2384.

Visi deputāti satiekas parlamenta plenārsēdē, kas parasti notiek ceturtdienās.
Pirmdienās notiek Saeimas prezidija sēdes, koalīcijas partiju pārstāvju sanāksme, atsevišķu komisiju sēdes. Bet daļai deputātu pirmdienas ir brīvas.
Otrdienās un trešdienās notiek komisiju un frakciju sēdes.
Piektdienas ir atvēlētas, lai deputāti tiktos ar vēlētājiem.
Komisiju sēdes, kas sākas no rīta pulksten 10.00, beidzas ap pulksten 12.00
Komisiju sēdes, kas sākas pusdienlaikā vai pēcpusdienā, ilgst aptuveni divas stundas, bet parasti ne ilgāk kā līdz pulksten 16.00
Par komisiju sēžu neapmeklēšanu nekādas sankcijas deputātam nedraud, par neattaisnotu nepiedalīšanos plenārsēdē var atvilkt naudu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?