Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ja varētu vēlēt paši, interesētu vairāk

Reizēm ir iespaids, ka šie cilvēki dzīvo divās dažādās pasaulēs. Vieni stāsta, kā savulaik kārtīgu ļaužu apsaimniekotās Līvānu mājas tagad dažviet stāv tukšas ar izsistiem logiem, citi politiskās elites aprindās kalkulē, kā citam citu apspēlēt Valsts prezidenta vēlēšanās, lai no tām sev izsistu maksimāli lielāku politisko labumu.

Viens otru viņi, iespējams, nekad arī nesapratīs. Tā vismaz domā tie, kuri stāstīja par pustukšajiem laukiem, kur bez logiem jau rindojas arī daudzstāvu mājas ciematu centros. «Vai Valdis Dombrovskis ir pabraukājis pa laukiem un apskatījies, kā dzīvo cilvēki. Vecais Ulmanis ar kājām visu izstaigāja,» _Dienai_ sacīja Māris Jansons no Ērgļu novada.

Tauta pati grib vēlēt

Jautājums nebija par premjeru V. Dombrovski, bet gan par Valsts prezidentu, un Valdis Zatlers četros prezidentūras gados ir apmeklējis vairāk nekā simt pagastu un pilsētu. Taču, visticamāk, augstajam viesim netiek rādīts viss, ko prezidentam būtu lietderīgi ieraudzīt. Tikai neliela daļa no Dienas aptaujātajiem cilvēkiem zināja, kad notiks prezidenta vēlēšanas, jo par politiku neinteresējas vai viņiem jau ir vienalga, kurš būs prezidents. Ja vēlētu tauta, tad attieksme būtu ieinteresētāka. Valsts prezidentu vēl Saeima, un tas notiks 2. jūnijā.

Pārsvarā aptaujātie bija no reģioniem, un gandrīz katra otrā saruna beidzās ar to, kā cilvēki jūtas šajā valstī. Ar daļu Diena tikās pēc Saeimas balsojuma, kas liedza tiesībsargājošajām iestādēm veikt kratīšanu LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā, un tas, pēc vairāku cilvēku domām, jau tā zemo uzticību parlamentam samazinājis vēl vairāk. Tatjana no Suntažiem uzskata, ka pēc šī lēmuma Saeima ir jāatlaiž. Arī Aivara Lemberga uzstāšanās LNT raidījumā 900 sekundes viņai šķitusi kā ņirgāšanās par valsts iestādēm. Pārraidē ZZS ietekmīgais A. Lembergs «zvērēja pie haizivs vēdera», ka nav ticies ar A. Šleseru un Andri Šķēli viesnīcā Rīdzene. M. Jansonam no Ērgļu novada gandrīz visi draugi jau esot ārzemēs, savā pagastā viņš varēja saskaitīt kādas piecas darbavietas un tāpēc vēlas stingru prezidentu, kas pieskatītu tās simt gudrās galvas. «Viņi jau paliek kā bērni. Tikai bērni mazāk melo,» sacīja M. Jansons, kurš nedomājot atbildēja, ka viņa kandidāts ir Andris Bērziņš.

Vēlas spēcīgu līderi

Vairākums domā, ka tautai būtu vajadzīgs garīgais līderis, kas spētu visus saliedēt un iedvest cerību, ka tik slikti nebūs mūžīgi. Vēl citi teica, ka tautai atkal būtu vajadzīgs stingrs saimnieks un «jauns Ulmanis». Nevienā no izvirzītajiem prezidenta amata kandidātiem cilvēki tādu pārliecinošu līderi nesaskata. Vairāki vēlējās, lai prezidente atkal būtu Vaira Vīķe-Freiberga. Taču, ja viņa nav kandidātu vidū, lai jau paliek V. Zatlers - tomēr pieredzējis, iesācis šo darbu, ir cilvēcisks un saprot tautu. Ja nāks jauns, būšot gads vajadzīgs, kamēr atkal visu apgūs. Taču šis atbalsts neskanēja tik pārliecinoši, kā pirms astoņiem gadiem pirms otrā prezidentūras pilnvaru termiņa cilvēki izteicās par V. Vīķi-Freibergu. Kāda jauniete V. Zatleru pat salīdzināja ar Antiņu, «kurš kāpj stikla kalnā», bet priekš prezidenta viņam kaut kā pietrūkstot. Par otru izvirzīto pretendentu A. Bērziņu vairāki aptaujātie neko nezināja vai drošības pēc apvaicājās: «Kurš no Andriem Bērziņiem.» Vēl kādam šķita, ka «tas jau nav nopietni» un ka viņa izvirzīšanai ir kādi slēptāki mērķi. A. Bērziņam, kuru nominēja pieci ZZS deputāti, ir vairāk nekā 30 īpašumu. Ainai no Tērvetes nav skaidrs, kā vienlaikus var pārvaldīt tik daudz īpašumu un būt par prezidentu. Cituprāt, «cilvēki, kuri saņem 100 latu, nesaprot, kā godīgi var tikt pie 4500 latu pensijas,» kāda ir A. Bērziņam.

Pirmos priekšstatus par šo kandidātu cilvēki bija guvuši no Jāņa Dombura vadītā raidījuma Kas notiek Latvijā?. Sarmīte no Jēkabpils ir invalīde. Viņai V. Zatlers šajā pārraidē atstājis pārliecinošāku iespaidu - varot redzēt, ka ir iejuties amatā, saprot cilvēku patieso stāvoklī un pratīšot sevi pasniegt arī ārzemēs. Pensionāre Dzidra no Gulbenes domā, ka V. Zatleram ir jāpaliek amatā, bet J. Dombura raidījumus viņa vairs neskatoties - kādreiz ļoti gaidījusi trešdienu vakarus, bet pēdējā laikā vienmēr viens un tas pats, un pēc šīm pārraidēm tikai vairāk satraucoties.

Ja cilvēkiem dotu iespēju nosaukt prezidenta kandidātus, viņu loks būtu plašāks. Vairāki uzrunātie redz šajā amatā valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu.

Ruta Koknese no Alūksnes novada gribētu, lai prezidents ir Saeimas deputāts Ojārs Kalniņš - gudrs, erudīts, bez padomju laika bagāžas, tātad nav iespaidojams. Ja jāizvēlas no diviem izvirzītajiem, tad priekšroku viņa dotu V. Zatleram. R. Koknese uz dzīvi raugās cerīgāk nekā vairāki citi aptaujātie. Viņa tic, ka ārzemēs izskolotie jaunieši atgriezīsies, un aicina atcerēties laikus, kad daudz ko varēja nopirkt tikai par taloniem. Tie, kas ir pieraduši tikai prasīt, lai visu nodrošina, neko nesasniegs, bet uzņēmīgākie, kas negaužas, tiek uz priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?