Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā sagatavoties ciparu TV?

Kas ir digitālā televīzija? Līdzīgi kā fotografēšanu ar filmu nomainīja digitālais foto, analogo TV signālu nomaina ciparu signāls. Ieguvums - krietni labāks attēls televizorā bez «sniega», stereo skaņa bez šņākšanas, iespēja izvēlēties valodu raidījumam vai filmai un dažādas papildu iespējas. Trūkums - nepieciešama jauna aparatūra.

Bez tās varētu iztikt, ja jums pieder jauns televizors ar ciparu uztvērēju. Tomēr, raugoties operatoru digitālās TV abonēšanas piedāvājumos ar modemu īri un dekoderu (ciparu signāla pārveidotājs) īri, visticamāk, no jaunām kastītēm un pultīm izvairīties neizdosies. Arī ja izlemsiet palikt neatkarīgs, dekoders būs jānopērk.

Būtiska ziņa Latvijas iedzīvotājiem, jo īpaši vecākajai paaudzei, - laiks, kad varējām skatīties televīziju bez maksas, ir pagājis. Tie neatkarīgie, kas turpinās skatīties Latvijas kanālus 90 kilometru rādiusā ap Rīgu ar iebūvētu DVB-T ciparu dekoderu, arī ir samaksājuši ar jauna dārga televizora iegādi.

Jāpērk dekoders

Tā vietā, lai digitālās TV idejas virzītāji jau pirms vairākiem gadiem brīdinātu lietotājus ar aptuveni šādiem vārdiem: «Cienījamie Latvijas iedzīvotāji, pērkot jaunu televizoru, lūdzu, pārliecinieties, ka tam ir atbilstošs dekoders, jo līdz 2011.gadam pāriesim uz ciparu TV,» daži parūpējās, lai televīzijas ziņās skatītājiem tiktu piedāvāts vērot digitālās televīzijas «tiesvedību šovus». Tādējādi izveidojās labvēlīgi apstākļi, lai šodien operatori varētu piedāvāt «īrēt» televīzijas skatīšanos. Lai viss būtu godīgi, par šo samaksu tiek saņemta gan kvalitāte, gan liels kanālu skaits, gan iespēja raidījumus noskatīties sev ērtā laikā. Atliek vien pašam nopirkt dekoderu Latvijas kanāliem vai izvēlēties operatoru, no kura abonēt digitālās TV pārraides pakalpojumu.

Kā izvēlēties? Ir trīs lietas, kas nosaka izvēli, - jūsu ģeogrāfiskā atrašanās vieta, ēka, kurā dzīvojat un pakalpojumu kopums, kuru vēlaties par šo samaksu abonēt, - tikai TV vai arī interneta pieslēgumu un tālruņa pakalpojumus. Operatoru ir daudz, alfabētiskā secībā kaut vai Baltkom, Izzi, Lattelecom, Livas, Viasat, kā arī mikrorajonu kabeļu operatori, kas digitālo televīziju piedāvā saņemt pa kabeli, tālruņa vadu, ar istabas vai āra antenu vai pat satelītšķīvi. Ar ko tie atšķiras? Ar tehnoloģiju signāla piegādi līdz jūsu dekoderam.

Helmūts Kols, CONTAQ Consulting, IZZI pārstāvis skaidro: «Kabeļi piedāvā lielu datu caurlaides spēju, sekojoši mēs vienlaikus varam rādīt lielu skaitu ar HD kvalitātes kanāliem, kuriem ir liels datu apjoms. Atšķirība ir infrastruktūrā. Koaksiālie kabeļi tiek izmantoti jau desmit gadus un nodrošina 862 Mhz datu plūsmas jeb ap 4 Gb datu sekundē, kas pieejami visu laiku vienlaikus visiem klientiem, un pārslēgšanās starp kanāliem ir momentāna.» Pa kabeļiem iespējams saņemt arī interneta un tālruņa pakalpojumus. Šis serviss prasa pamatīgu vadu vilkšanu, atmaksājas pilsētās daudzdzīvokļu namos un pārsvarā nav pieejams privātmāju īpašniekiem.

Caur vadiem un pa gaisu

Telefona līnija ir pieejama plašākam iedzīvotāju skaitam, un to var izmantot, lai saņemtu arī televīzijas pakalpojumu. Toms Ābele, Lattelecom Televīzijas biznesa daļas direktors stāsta: «Interaktīvās TV signāls tiek raidīts, izmantojot interneta pieslēgumu DSL vai optiskās līnijās, un tam tiek rezervēta atsevišķa datu plūsma, kas vidējam TV kanālam ir 3 Mbit/s MPEG4 H.264AVC standartā.» Pieejami gan tālruņa, gan interneta pakalpojumi.

Ja dzīvojam piepilsētā, iespējams izvēlēties starp virszemes vai satelītapraidi. Abos gadījumos būs jāiegādājas vai jāīrē papildu aprīkojums - speciāla antena un dekoders vai satelītšķīvis ar uztvērēja galvu un dekoderu. «Virszemes TV signāls pa gaisu ar radio viļņiem ceļo līdz skatītāju istabas vai jumta antenai. Lai televizors spētu atšifrēt šo jauno ciparu signālu, nepieciešams dekoders,» skaidro Toms Ābele. Šajā gadījumā ierobežoti vai neiespējami ir interneta un tālruņa pakalpojumi.

Pilsētu iedzīvotājiem izvēles iespējas ir lielākas un uz iepriekšminētajiem jautājumiem var atbildēt uzreiz - ja jums mājās jau ir kabeļtelevīzija, jādara nav nekas un televīziju varēsiet skatīties kā līdz šim, savukārt virszemes digitālā TV ir tas pats signāls no torņa, tikai ciparu. Atgādinām, ka jau no 1.marta pilnībā uz ciparu apraidi pāries LTV7, bet ar 1.aprīli 70 km rādiusā ap Rīgu un ar 1.jūniju pārējā Latvijā no analogās apraides izies arī LTV1 un LNT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Digitālā TV

+ Nemainīgi augsta attēla kvalitāte, kamēr vien ir signāls
+ Vienā frekvenču joslā var izvietot vairākus kanālus
- Pārāk vāja signāla gadījumā attēla nav nemaz, kamēr analogai TV ir slikts attēls
- Dārga aparatūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?