Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kad slēgsim lapu vissirslikti.lv?

Pagājušās nedēļas beigās parādījās ziņa, ka Latvija Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) atdos otru aizņēmuma daļu. Taču vienlaikus arī parādījās virkne negatīvu komentāru par šo ziņu. Uz šiem negatīvajiem komentāriem man ir daži pragmatiski un arī daži emocionāli argumenti.

Iestājoties krīzei, pieaugot valsts budžeta deficītam, strauji krītot Latvijas ekonomiskās attīstības tempam un valsts kredītreitingam samazinoties līdz spekulatīvajam līmenim, valstiskās aizņemšanās iespējas finanšu tirgos bija stipri ierobežotas. Lai nodrošinātu valsts finanšu stabilitāti, jo aizņemšanās finanšu tirgos valstij izmaksātu nesalīdzināmi dārgāk, Latvijai palīdzēja starptautiskās institūcijas - SVF, Eiropas Komisija (EK) un Pasaules Banka (PB). Katram šim aizdevumam bija sava procentu likme, un, kā norādīts vairākos komentāros, SVF aizdevuma procentu likme bija salīdzinoši zema (zem diviem procentiem). Tad kādēļ aizdevums ar šķietami zemu procentu likmi bija jāatdod, turklāt pirms laika?

Kā notiek starptautisko aizņēmumu jeb valsts ārējā parāda atdošana? Valstis parasti reti šādus aizņēmumus atdod. Visbiežāk tas notiek, pārfinansējot valsts ārējo parādu jeb, citiem vārdiem sakot, ar vienu aizņēmumu dzēšot citu aizņēmumu. Jāpiekrīt, ka valsts, pārfinansējot ārējo parādu, var gan iegūt, gan arī zaudēt. Tas atkarīgs no dažādiem faktoriem.

Taču, atgriežoties pie Latvijas situācijas - kādēļ atmaksājām SVF atlikušo aizdevuma daļu? Nodrošinot aizņemšanos finanšu tirgos, aizņēmumi pašreiz tiek veikti ar atmaksas termiņu no sešiem mēnešiem līdz 10 gadiem. Jo īsāks ir aizņēmuma atmaksas termiņš, jo zemāka ir šī aizņēmuma procentu likme (piemēram, iekšējā aizņēmuma sešu mēnešu parādzīmju likme ir 0,3%, bet 10 gadu obligācijām ir 3,2%). Tomēr, lai neuzņemtos ļoti lielu pārfinansēšanas risku, nevar aizņemties tikai īstermiņā. Līdz ar to jāatšķir absolūtā likme ilgtermiņā no īstermiņa parāda un jāsalīdzina salīdzināmas lietas.

Procentu likme, kas jāmaksā par SVF aizdevumu, šobrīd ir zem 2%, un aizdevuma atlikušais dzēšanas termiņš ir vidēji 1,5 gadi. Ņemot vērā, ka finanšu tirgos pašreiz resursus ar līdzīgu atmaksas termiņu var aizņemties ar zemāku procentu likmi (zem 1%), SVF aizdevums no finansiālā izdevīguma viedokļa ir uzskatāms par dārgu īstermiņa aizņēmumu.

Lai nepārmaksātu par SVF īstermiņa resursiem, SVF aizdevuma atlikusī daļa pilnā apmērā līdz gada beigām tiks atmaksāta (pārfinansēta) ar ilgtermiņa (septiņu gadu) eiroobligāciju resursiem, kuriem ir ļoti zema kupona likme - 2,75% (ienesīguma likme 2,889%). Svarīgi atzīmēt, ka īstermiņa SVF aizdevuma pārfinansēšana ar ilgtermiņa aizņēmuma resursiem samazina valsts parāda īstermiņa pārfinansēšanas risku, jo tiek samazināti valsts parāda dzēšamie apjomi tuvākajos gados, valsts parāda dzēšanas grafiks kļūst izlīdzinātāks un mazāk riskants.

Decembrī emitēto eiroobligāciju kupona likme ir būtiski zemāka par šā gada februārī emitēto eiroobligāciju kupona likmi (5,25%), kas liecina ne tikai par investoru uzticēšanos valsts maksātspējai, bet arī par to, ka obligāciju emisija veikta ļoti labvēlīgā brīdī. Ja tikko emitētiem vērtspapīriem tiktu noteikta tāda pati kupona likme kā februārī (5,25%), procentu izdevumi par šiem vērtspapīriem septiņos gados kopā būtu par apmēram 218†miljoniem ASV dolāru lielāki - šis ir ietaupījums, kurš tika nodrošināts, izvēloties vērtspapīru emisijai piemērotāko brīdi.

Vairākkārt ir izskanējis arguments, ka parāda atdošana negatīvi ietekmēs to līdzekļu apjomu, kurus valsts varētu novirzīt citiem izdevumiem. Šāds apgalvojums ir nepatiess. Tieši otrādi - aizņemoties visizdevīgākajā brīdī un atmaksājot dārgo īstermiņa aizdevumu SVF, esam optimizējuši procentu maksājumus nākamajos gados, radot iespēju valsts budžeta līdzekļus novirzīt nevis valsts parāda apkalpošanai, bet vajadzīgām nozarēm.

Tādēļ nav taisnība kritizētājiem, kuri uzskata, ka, atdodot parādu SVF, valdība rīkojusies nepareizi. Tieši otrādi - šādi optimizējot procentu maksājumus par valsts parāda apkalpošanu, būs iespējams vairāk līdzekļu novirzīt tautsaimniecības attīstībai. Turklāt jāuzsver, ka Latvija ir viena no retajām valstīm, kurai ir izdevies atmaksāt SVF aizdevumu tik īsā laika posmā. Kritika pati par sevi nav nekas slikts, un, iespējams, kritika ir tā, kas daudzus procesus virza uz priekšu. Taču kritikai jābūt konstruktīvai. Kad pienāks latviešiem tie laiki, kad sāksim konstruktīvi izvērtēt, kas labi padarīts un ko varbūt varēja labāk? Kad pienāks latviešiem tie laiki, kad slēgsim mājaslapu vissirslikti.lv? * Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?