Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kaimiņi baidās noTunisijas impulsa

Pēc Tunisijā notikušās prezidenta gāšanas arī citu Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu arābu valstu autoritatīvajiem vadoņiem ir pamats būt tramīgiem par savu ilgus gadus ieņemto krēslu stabilitāti. Piemēram, Alžīrijā un Ēģiptē sabiedrībā jau kādu laiku uzkurinās neapmierinātība ar augstajām pārtikas cenām un lielo bezdarbu. Ēģiptē jau notikuši divi cilvēku pašaizdedzināšanās gadījumi. Tieši kāda studenta pašnāvība, aizdedzinoties pie valdības ēkas, Tunisijā aizsāka plašus protestus, kas noveda pie 23 gadus valdījušā prezidenta Zina el Abidina Ben Ali aizbēgšanas no dzimtenes.

Stabilitātes garants

Salīdzinot ar citām Āfrikas valstīm, kontinenta ziemeļos esošās pārsvarā arābu apdzīvotās valstis Tunisiju, Maroku, Alžīriju, Ēģipti un Lībiju nenomoka visapkārt esošā galīgā nabadzība un pilsoņu karš.

Relatīvi stabilo ekonomisko un politisko stāvokli šeit ir panākuši nedemokrātiski līderi, kuru paspārnē esošie ministri un birokrāti šķērdē valsts līdzekļus pa labi un pa kreisi, tomēr kaut ko atmet arī tautai. Neskatoties uz vārda un citu pilsoņu brīvību ierobežošanu, šajās zemēs nav izveidojusies organizēta politiskā opozīcija. Savā ziņā šie autoritatīvie režīmi ir izdevīgi Rietumiem, jo tajos nezeļ islāma radikālie novirzieni.

Tomēr pasaules ekonomikas krīze smagi iedragājusi arī šo reģionu, pēdējos gados šeit strauji pieaudzis bezdarbs, palielinājušās jau tā augstās pārtikas cenas un trūkst dzīvojamās platības. Ekonomiskās problēmas raisījušas neapmierinātību sabiedrībā.

Dažās valstīs veikti pasākumi, lai atvēsinātu iedzīvotāju prātus. Piemēram, ar naftu bagātā Lībija, kur jau vairāk nekā 40 gadu pie varas ir ekscentriskais Muammars Kadāfi, pārtikas cenu kāpumu iegrožojusi, samazinot nodokļus un iesaldējot vai pilnībā atceļot iepriekš plānotos subsīdiju samazinājumus. Savukārt Alžīrijā, kur arī notikuši vardarbīgi protesti, kuru izplatība gan tika ierobežota, valdība iepirkusi miljons tonnu kviešu, vēsta Reuters.

Islāmistu ēna

Valdību veiktie īstermiņa pasākumi gan nav mazinājuši vairākuma iedzīvotāju dusmas pret pašapmierinātībā ieslīgušajiem līderiem. To pierāda notikumi Tunisijā, arī Alžīrijā. To piemērs arī citās valstīs licis domāt par līdzšinējās varas gāšanu.

Analītiķi uzskata, ka Tunisijas notikumu dēļ varētu notikt interesanti politiskie pavērsieni Ziemeļāfrikas lielākajā valstī Ēģiptē. Tur gandrīz 30 gadu valdījušajam prezidentam Hosnī Mubarakam varētu būt problēmas uzvarēt septembrī paredzētajās vēlēšanās. Ēģiptes ārlietu ministrs paziņojis, ka pie viņiem revolūcija nenotikšot.

Savukārt starptautiskās islāmistu organizācijas Musulmaņu brālība Ēģiptes nodaļas vadītājs Hamdī Hasans domā, ka arābu līderi jau gatavo savas lidmašīnas un bankas kontus.

Tomēr vairums politikas vērotāju uzskata, ka Tunisija nav domino kauliņš, kura iespaidā kritīs arī citi autoritārie režīmi Ziemeļāfrikā, tādēļ reģionā nav gaidāms demokratizācijas vilnis.

ASV un citas rietumvalstis veicina draudzīgas attiecības ar Ziemeļāfrikas vadoņiem. Piemēram, Vašingtona nesen apstiprināja 12 miljonus dolāru (6,24 miljoni latu) vērtu militāro palīdzību Tunisijai. Tas tiek darīts, lai nodrošinātos, ka šajās valstīs pie varas nenāktu islāmisti.

Ja arī tirāni kristu, to vietā, visticamāk, nāktu nevis demokrāti, bet radikālā islāma sludinātāji, kuri pašlaik veido lielāko opozīciju varai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?