Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Karmena — izrāde stiprām sievietēm

Žorža Bizē operas Karmena 4.oktobra izrādi Latvijas Nacionālajā operā, kurā iekļāvās jauna Mikaēla - Marina Rebeka, bet titullomā krāšņi, sulīgā mecosoprānā un aktierspēlē atvērās Kristīne Zadovska, viņas debitantes vērta stāstā par stiprām sievietēm. Tādā, kur katrai savs pārliecinošs spēks un katrai savas dzīves vērtības un «sarkanās līnijas».

Efektu vēl vairāk paspilgtināja šī vakara balsu konteksts, kurā viessolista Jevgeņija Taruncova tenors tomēr šķita par lirisku, vienkārši «par īsu» kaislības apmātajam Hozē. Turklāt jau režijas uzstādījumā Hozē taču ir ņuņņa. Tāds, kurš prot vien šaubīties un ciest, ļaujot liktenīgās izvēles savā vietā veikt citiem. Ieskaitot pēdējo. Jo Karmena patiesībā ir tā, kura drāmas finālā izaicina Hozē uz slepkavību...

Tieši Mikaēla bija dubulta intriga pagājušās sestdienas vakara izrādei, jo iestudējumam šajā uzticīgi mīlošās, kautrīgās, sirdsskaidrās lauku meitenes lomā ne tikai piepulcēta jauna balss. Šī bija arī debija lomā starptautiski pieprasītajam Latvijas soprānam Marinai Rebekai, kuru līdz šim Rīgā esam iepazinuši kā spožu belcanto dziedātāju (Adīnas lomā G.Doniceti operā Mīlas dzēriens) un izcilu Violetu (Dž.Verdi Traviatā), kurai pa spēkam gan koloratūras, gan sirsnīgs balss plūdums. Šoreiz Mikaēlas lomā tā bija reti sastopamā kombinācija, kad balss dzidrums ir roku rokā ar siltu skanējumu, kurā nav ne miņas no dzedruma. Un uz skatuves viņa ir tik ļoti patiesa un dabiska, ka nevar nenoticēt ne lauku meitenes mulsumam, ne spēkam, kuru viņa stiprina 3.cēliena ārijā - lūgšanā.

Žagara Karmena ir iestudējums ar īpašu likteni. Tā dzīve uz mūsu Operas skatuves sākās uzreiz ar visaugstāko kvalitātes virsotni, jo titullomu pirmā dziedāja Elīna Garanča. (Tolaik tā bija viņas debija lomā, kura nu jau atveidota gan vasarā Romas operas brīvdabas festivālā, gan pagājušajā sestdienā Londonas Koventgārdena operā, nākamais iestudējums gaida Ņujorkas Metropolitēna operā.) Līdz šim neviens nav spējis tuvoties vokālajai meistarībai un skatuviskajai dedzībai, kādu Hozē lomā apliecinājis Aleksandrs Antoņenko. Un neviens nav spējis likt tik dzīvi skanēt orķestrim, kā to pirmizrādēs darījis Karels Marks Šišons. Spilgta, patiesi saviļņojoša bija arī pirmā Mikaēla - Kristīne Opolais. Kas notiek, ja galvenajās lomās kāda no viņiem uz skatuves nav, jau pieredzēts viesizrādēs Maskavā, pēc kurām recenzijās Karmenas atveidotāju (no Lietuvas) pat nepieminēja. Tāpēc jo vairāk ir prieks, ka izrāde dzīvo un ir atradusi titullomā drāmas motoru tepat uz vietas - Kristīnes Zadovskas personā. Tieši pēdējā laikā viņas mecosoprāns kļuvis spēcīgs, pilnasinīgs, ar krāšņu tembra buķeti. Uz skatuves aktīva, organiska, sievišķīgi pavedinoša, viņa uzrunā arī tad, kad klusēdama raida skatienu zālē (3.cēliena fināls).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?