Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kļūt par frankoholiķi

Mans vārds ir Aigars Nords, un es esmu frankoholiķis. Fran-ko-ho-li-ķis. Neārstējams. Jau gadus desmit. Varbūt vairāk. Pie katras izdevības esmu bezpalīdzīgi ļāvies visiem iespējamajiem Francijas kārdinājumiem. Parīzei, piemēram, - visu frankoholiķu nodevīgākajam slazdam. Ar Francijas laukiem tas pats.

Šampaņa, Medoka, Burgundija, Provansa, Rona, Langdoka, Madirāna - ja nevēlaties saslimt ar frankoholismu, šiem reģioniem metiet īpaši lielu līkumu. Ievilks, apreibinās, iebaros, pazudinās. Vienlīdz noziedzīgi frankoholisma izraisīšanā ir Sen-Sānss, Ofenbahs, Bizē, Legrāns, Aznavūrs, Petručāni un virkne citu uzvārdu, kas tikai sākotnēji izskatās nevainīgi. Denēva, piemēram. Binoša, Marso, Depardjē, Delons, Taverņjē, Melvils. Uzmanieties! Sveikā cauri netiksiet, noteikti iepatiksies.

Ja liekas, ka jums ir imunitāte un frankoholisms nedraud, padomājiet vēlreiz. Esat dzirdējuši par bagetēm? Kruasāniem, konfitiem, eskargotiem, fuagrā, bef-burginjoniem, sanžakiem, austerēm, makarūniem un madelēnām? Nepazīstu nevienu, kas varētu stāvēt pretī to valdzinājumam. Un ziniet ko? Es pat neesmu ticis līdz vīniem. Šampaniešiem, šabļiem, burgundiešiem, šatenefdupapiem, bordo, Provansas rozīšiem un citiem. Ja sapinaties ar franču vīniem, tad, dārgie draugi, - viss. Atpakaļceļa nav.

Gan tiem, kas sevi atzīst par rūdītiem frankoholiķiem, gan tiem, kas vēl tikai sāk ļauties, ieteiktu pagaršot šo to no Francijas garšas nedēļas. Francijas institūta vadībā šis projekts Rīgā notiek 20.-27. novembrī un ietver visus iespējamos nākamo frankoholiķu slazdus - ēdienus, filmas, mūziku, smaržas un vīnus. Riga Wine& Champagne festivālā, kura rudens sesijas šoreiz notiek Francijas garšas nedēļas ietvaros, par neatgriezeniskiem frankoholiķiem varat kļūt, apmeklējot šampanieša un klasisko Francijas vīnu degustācijas Essi Avelānas un Endrū Džeforda, pasaules pieprasītāko vīna autoru, vadībā. Par diviem meistarklašu vīniem arī šīs nedēļas vīnu slejā.

Chateau D'Esclans Whispering Angel Rose, Cᅢᄡtes de Provence, 2012

Provansas sārtvīni jeb rose ir tādi pati frankoholiķu «obligātā literatūra» kā šampanieši, bordo un burgundieši. Lai jūs nebiedē fakts, ka šo «čukstošo eņģeli» pārsvarā dzer vasarā un uz terases. Arī novembrī atvērta pudele izdarīs savu darāmo - apburs ar krāsu, ar romantiskajiem rožu aromātiem, atsauks atmiņā vasaru un apreibinās pēc pilnas programmas. «Enģeļiem» ir arī skaists stāsts - tos radījis Saša Lišins jeb slavenas krievu emigrantu ģimenes, kas savu vīndarīšanas mantojumu virknē Francijas un pasaules reģionu atstājusi vairāku gadsimtu garumā, atvase.

Champagne Delamotte 2002

Delamotte šampaniešu nams tiek uzskatīts par vienu no Šampaņas reģiona šardonē vīnogas vēstnešiem. Šis Delamotte ir Blanc de Blancs jeb «baltais no baltajām», kā Šampaņā mēdz dēvēt 100% šardonē šampaniešus, visticamāk, izmainīs jūsu priekšstatus par šardonē vīnogu. Frankoholiķiem pieklājas zināt arī, ka 2002. gads ir viens no izcilākajiem Šampaņas ražas gadiem pēdējo divdesmit gadu laikā. Provējiet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?