Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ko Enerģētikas savienība dos?

Pērnā gada jūnijā Eiropas Savienības (ES) valstis apņēmās uzsākt Enerģētikas savienības izveidi, kuras mērķis ir enerģētiskā drošība Eiropā, pieņemamas enerģijas cenas uzņēmumiem un pilsoņiem, kā arī Eiropas kā globāla līdera lomas stiprināšana atjaunojamās enerģijas jomā. Nesen Rīgā notika pirmā augsta līmeņa tikšanās kopš jūnijā pieņemtā lēmuma, un pamazām plāni par Enerģētikas savienības izveidi iegūst skaidrākas aprises.

Pilnībā funkcionējošs iekšējais enerģijas tirgus, kas piedāvā drošu, konkurējošu un ilgtspējīgu enerģiju ES uzņēmumiem un patērētājiem, ir absolūti nepieciešams ES ekonomiskajai izaugsmei. Tas arī palīdzēs ES sasniegt klimata politikas mērķus, tajā skaitā drīzumā par 40% samazināt ES siltumnīcefekta gāzu emisijas. ES jāuzņemas vadība, lai ANO Klimata pārmaiņu konferencē Parīzē šā gada decembrī panāktu vienošanos par godīgu un ambiciozu mērķu izvirzīšanu visām valstīm, kas ierobežotu maksimālo temperatūras pieaugumu pasaulē līdz diviem grādiem pēc Celsija.

Lai sasniegtu šo būtisko mērķi, jāveicina ne tikai atjaunojamās enerģijas izmantošana, bet arī zema un samazināta oglekļa dioksīda satura enerģijas avotu izmantošana. Enerģētikas savienībai būtu jāļauj ES dalībvalstīm pašām noteikt izmantojamo enerģijas avotu sastāvu, dodot iespēju izmantot arī kodolenerģiju, fosilo kurināmo kombinācijā ar oglekļa dioksīda uztveršanas un uzglabāšanas tehnoloģijām, kā arī samazināta oglekļa dioksīda satura enerģijas avotus, kā, piemēram, slānekļa gāze.

Enerģētikas savienībai būtu jāstiprina ES enerģētiskā drošība. Mēs redzējām, kā nesenā pagātnē valstis ārpus Eiropas Savienības izmantoja vai draudēja izmantot savu enerģijas piegādātāja pozīciju, lai izdarītu uz Eiropas Savienību politisku spiedienu. Mums jāpanāk, lai nākotnē nekas tamlīdzīgs neatkārtotos. Vienošanām par enerģētikas jautājumiem valstu starpā ir jābūt caurskatāmām, un, kur vien tas ir atbilstoši, ir jāpalīdz dalībvalstīm sarunās par gāzes un citiem ar enerģētiku saistītiem līgumiem. Uzlabojot enerģijas infrastruktūru un palielinot piegāžu daudzveidību (tajā skaitā attīstot sašķidrinātās gāzes termināļus, nodrošinot pieeju krātuvēm un palielinot to kapacitāti, kā arī izmantojot visus pieejamos enerģijas resursus), mēs varam samazināt risku, ka Eiropas Savienība atkal cietīs no nepietiekamām enerģijas piegādēm.

Veidojot Enerģētikas savienību, dažu jautājumu risināšanā būtu jāatbalsta reģionāla pieeja. Tas būtu gadījumos, kad reģiona valstīm ir kādi specifiski izaicinājumi vai tieši pretēji - sadarbojoties pavērtos jaunas iespējas. Eiropas Komisijai ir nozīmīga loma, lai ieviestu Eiropas Savienības likumdošanu un nodrošinātu, ka enerģijas tirgi tiek atvērti konkurencei.

Enerģētikas savienība var palīdzēt uzlabot energoefektivitāti, piemēram, izmantojot energoefektivitātes standartus un marķējumu enerģiju patērējošām precēm. Taču būtu svarīgi, lai tas notiktu bez pārlieku regulējošas likumdošanas un lai Enerģētikas savienība ļautu ES dalībvalstīm pašām noteikt, kā vislabāk savās valstīs veicināt energoefektivitāti.

Visbeidzot, Eiropas Savienībai jāvelta vairāk uzmanības zema oglekļa dioksīda satura enerģijas tehnoloģiju inovācijām, lai 2030. gada klimata mērķus sasniegtu ar pēc iespējas zemākām izmaksām un virzītos tālāk uz mērķi līdz 2050. gadam emisijas samazināt par 80-95%. Inovācijas šajā jomā var samazināt enerģijas ražošanas izmaksas un samazināt pieprasījumu pēc enerģijas.

Šī ir ambicioza apņemšanās. Taču pareizā izpildījumā tā noteiks Eiropas Savienības enerģētikas politiku tuvākajai nākotnei un dos ilgtermiņa labumu gan uzņēmumiem, gan pilsoņiem.

* Lielbritānijas diplomātiskās misijas Latvijā vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?