Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Koalīcijā domstarpības par KP «īsināšanu»

Strikti pildīt valdības sagatavotās un Saeimas pieņemtās likuma izmaiņas vai pakļauties politiskajiem kompromisiem un atkāpties no iepriekš nolemtā. Tādas dilemmas priekšā nonākusi valdības koalīcija, risinot jautājumu par Konkurences padomes (KP) locekļu skaita samazināšanu no pašreizējiem četriem līdz diviem.

Domstarpības un diskusijas koalīcijā radušās, jo abi «saīsināšanas» kandidāti saistīti ar koalīcijas partneri partiju TB/LNNK. Par KP locekļu skaita samazināšanu koalīcijas padome lēma pirms nedēļas, taču vienošanos neizdevās panākt. Atkārtoti par to diskutēs koalīcijas padomes sēdē šodien.

Kā liecina informācija, kas ir Dienas rīcībā, problēmu radījusi valdības apņemšanās jau līdz 1.martam tikt skaidrībā, kuri divi no pašreizējiem KP locekļiem ir atlaižami, un fakts, ka starp koalīcijā apspriestajiem kandidātiem ir divi tēvzemieši. Tie ir ar TB/LNNK tieši saistītas personas Normunds Pēterkops un Raimonds Jonītis. N.Pēterkops darbu KP sāka pērn februārī, savukārt R.Jonītis - 2008.gada aprīlī. Viņus abus apstiprināja laikā, kad KP pārraudzītāju Ekonomikas ministriju (EM) vadīja TB/LNNK biedrs pašreizējais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards. Abi pārējie KP locekļi Dace Rungēvica un Dzintars Striks ar varas partijām nav tieši saistīti. KP viņi strādā ilgāk nekā N.Pēterkops un R.Jonītis. KP vada Ieva Jaunzeme.

Grozījumus KP likumā ar uzstādījumu, ka KP locekļu skaits taupības un valsts pārvaldes reformu dēļ jāsamazina līdz diviem cilvēkiem, valdība veica jau pērn rudenī. Parlaments tos pieņēma, balsojot par 2010.gada budžetu. Līdz ar to tika nolemts, ka līdz 1.martam valdība izšķirsies par tiem diviem KP locekļiem, kuriem no darba būs jāatvadās. Arī nauda KP budžetā no 1.marta paredzēta tikai divu locekļu algošanai. Janvāra vidū ar valdības rīkojumu tika izveidota speciāla darba grupa, kurai jāiesaka divi «īsināmie».

Pēc neoficiāli vairāku koalīcijas sēžu dalībnieku Dienai atzītā, abus tēvzemiešus kā «īsināšanas» kandidātus ieteikusi darba grupa, vadoties no darba likumdošanā noteiktajiem kritērijiem. Taču TB/LNNK pārstāvji koalīcijā pirms nedēļas pret šādu KP locekļu skaita samazināšanu iebilduši. Rosināts apspriest citus variantus, kā, piemēram, atteikties no ieceres KP locekļu skaitu samazināt jau no marta, un nogaidīt, līdz diviem citiem KP locekļiem beigsies pilnvaru termiņš un viņi amatu pametīs.

Tiesa, pilnvaras abiem pārējiem locekļiem tik drīz vēl nebeidzas. D.Rungēvicai tās (KP locekļi iecelti uz pieciem gadiem) beidzas tikai šogad oktobrī, Dz.Strikam - tikai nākamā gada februārī. Ja koalīcija vienotos par šādu kompromisu, tas nozīmētu, ka KP vēl gandrīz visu šo gadu turpina darboties četri locekļi pretēji likumā noteiktajam.

Ar K.Gerhardu, lai noskaidrotu, kāda būs TB/LNNK pozīcija par KP atlaižamajiem koalīcijas sanāksmē šodien, Dienai piektdien neizdevās sazināties.

EM aprēķini liecina, ka 2010.gadā ietaupījums valsts budžetā, samazinot KP locekļu skaitu, būtu 32 760 latu, kā arī vēl samazinātos saimnieciskie izdevumi par 1666 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?