Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kost vai nekost? Ceturtais dublis

Ja šodien redzēsiet rindas grāmatnīcās, nebrīnieties. Apgāds Zvaigzne ABC izdevis amerikānietes Stefanijas Meieres vampīrsāgas Krēsla ceturtās daļas Rītausma tulkojumu. Sērijas pēdējais romāns sola atrisināt būtiskus jautājumus, piemēram, šekspīrisko Krēslas problēmu «kost vai nekost»? Lai kāda būtu jūsu attieksme pret vampīru mīlu, atbilde var nebūt viennozīmīga.

Ja S.Meieres vārdu neesat dzirdējis, nepazīstat pusaudžus, kas stāstu par Bellas un Edvarda (vampīrs) mīlu norija kā ogu. _Krēslas_ sērijas grāmatas pasaulē pārdotas vairāk nekā septiņdesmit miljonos eksemplāru. Pērn (pēc _Times_) S.Meiere bija 49.ietekmīgākais cilvēks pasaulē, _Forbes_ viņu ierindojis 26.vietā ietekmīgāko slavenību listē, Holivudā viņa bija piektā pelnošākā sieviete, _Vanity Fair_ viņu atzinis par 82.ietekmīgāko spēku informācijas laikmetā.

Kamēr skeptiķi smīkņā, S.Meieri lasa ne tikai pusaudži, kuru auditorijai pieskaņojoties autore raksta pirmajā personā. Lasa arī pieaugušie, jo S.Meieres valodas plūdums spēj noturēt par spīti sižeta iepriekšparedzamībai. S.Meierei ir bakalaura grāds angļu literatūrā, un viņa neslēpj, ka romānos iedvesmojas no klasiskām vērtībām. 2006.gadā izdotā Krēsla esot Džeinas Ostinas Lepnuma un aizspriedumu pārstrādājums. Jaunā mēnesī lasītājam esot jāatrod Romeo un Džuljetas driskas, Aptumsumā - Emīlijas Brontē Kalnu aukas. Vēlu veiksmi, meklējot Rītausmā Venēcijas tirgotāja un Sapņa vasaras naktī pēdas.

Ceturtajā sērijas grāmatā gan jūt nevis klasiskās literatūras, bet Krēslas fanu ietekmi. S.Meiere ir mīlēta autore. Pat tradicionālo vērtību lobētāji neprotestē pret vampīrismu kā «nešķīstu» tēmu vai faktu, ka S.Meiere pieder pretrunīgi vērtētajai mormoņu ticībai. Iespējams, amerikāņiem nav mazsvarīgi - S.Meierei izdevies no troņa gāzt britu rakstnieci, Harija Potera autori Džoannu K.Roulingu. Bet svarīgāk - S.Meiere iemieso pozitīvās vērtības. Tāpat kā viņas varoņi, rakstniece nesmēķē, nedzer, narkotikas Krēslā nav pat pieminētas, tiek ieturēta stingra «sekss tikai pēc kāzām» politika. Krēslas varoņi ir intelektuāli nobrieduši, ģimeniski.

Diemžēl popularitāte maksā dārgi ne tikai S.Meierei (trīsbērnu māte drūmi joko, ka savā īpašumā palaidīšot asinssuņus, lai izvairītos no cienītājiem), bet arī romāniem. S.Meiere nav slikta rakstniece, bet viņa zina auditorijas mīlestības vērtību. Intervijās atzinusies, ka jūt fanu aizkaitinājumu pie katra «nepareiza» Bellas soļa, ceturtajā daļā viņa visam liek notikt tā, «kā jānotiek». Uzcītīgākie Krēslas fani skumst - iecerētā sērijas piektā daļa (to var lejupielādēt S.Meieres mājaslapā) netiks pabeigta. Pārējie novērtēs, ka Rītausma no Bellas un Edvarda attiecībām dabū ārā pēdējo sulu. Skumt nevajag - Saimniekam, viņas jaunajam romānam par cilvēka un parazītiska citplanētieša - gara simbiozi, tiek rakstīts turpinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?