Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 04.08.2016

Mēs jūsmojam par pirmajām un pēdējām zemenēm, vasaras otrajā pusē vārām zaptes pēc vecām un pilnīgi jaunām receptēm, ar eksotiskām piedevām, cīnāmies ar allaž pārmērīgi lielu kabaču ražu, tomēr tas viss nobāl, tiklīdz tirgū vai sociālajos tīklos parādās ziņa, ka sācies sēņu laiks.

Ja kādreiz par īsto sēņu laiku uzskatīja septembri, tad tagad rudens sēnes reizēm jau spraucas no zemes vasaras vidū, šogad pat jūnijā. Nedz ar zemeņu, nedz ābolu ražu tā nelepojas un neizrādās, kā ar grozu pašu rokām salasītu sēņu. Lai lepotos, pilnīgi pietiek pat ar sauju gaileņu.

Kas tik vērtīgs un pievilcīgs slēpjas sēnēs, ka liek cilvēkiem zaudēt galvu, maldīties pa mežu, pēc tam fotografēt un izlikt bildes plašākas publikas apskatei? Nezinu nevienu citu augu valsts (ja tā var teikt par sēnēm) pārstāvi, kura dēļ cilvēki no laba prāta gatavi riskēt ar dzīvību. Nav pārliecības, vai sēne ir ēdama, bet ēd, ir aizdomas, ka varētu būt indīga, bet tik un tā ēd. Konservēšanas grāmatas pilnas ar biedējumiem par botulismu sēņu konservos, bet tik un tā konservē.

Vai sēne vispār ir augu valsts pārstāve? Pirms pāris gadiem manās rokās nonāca grāmata par viduslaiku virtuvi tagadējās Vācijas un Francijas teritorijā, un tajā bija citēti vairāki tā laika «gudro prātu» izteikumi, ka sēnes īstenībā ir mistiskas dzīvnieku pasaules pārstāves, kas viltīgi ievilina cilvēkus savos tīklos. Pērn pēc gandrīz tūkstoš gadiem vairākās vācu avīzēs, atsaucoties uz pavisam jauniem pētījumiem, parādījās ļoti līdzīgs viedoklis. Tiesa gan, tagad galvenā uzmanība pievērsta jautājumam - ko darīt veģetāriešiem?

Uz rietumiem no Latvijas pret sēnēm mežā lielākoties izturas visai piesardzīgi. Uz austrumiem meža sēnes tiek godātas - ēstas svaigas uz sviestmaizēm, vārītas, ceptas, sālītas, marinētas. Pie mums pazīstu cilvēkus, kuri dodas mežā ar sēņu grāmatu rokā. Es pati piederu tiem, kam sēņu jomā vajag stingru pārliecību, ka šī konkrētā ir pilnīgi droša ēšanai. Zinu arī to, ka labākais sēņošanas laiks ir rīts, kad tikko svīst gaisma, tas ir tāpēc, ka agrā rītā sēnes ir ar stingriem kātiņiem un cepurītēm. Vēlāk, kad kļūst silts un spīd saule, tās sasilst un nav vairs tik tvirtas. Arī lietainā laikā nav ieteicams sēņot, jo tad sēnes ir savilgušas un ātri bojājas.

Sēnēm piemīt īpatnēja, smalka garša un aromāts, ko ēdienā vajadzētu izcelt vai vismaz saglabāt. Taču ar garšvielām, it sevišķi bagātīgi lietotām, to var ātri vien nomākt un pat sabojāt. Lai tā nenotiktu, ieteicams garšvielas sēnēm pievienot cepšanas vai vārīšanas beigās. Starp citu, dažs labs rūpnieciski gatavots garšvielu maisījums, pat speciāli sēnēm domāts, īstenībā padara tās sīkstas. Ilgus gadus speciālisti strīdējās, vai sēņu ēdieni jāapēd uzreiz, vai arī tos drīkst uzglabāt un uzsildīt, piemēram, nākamajā dienā. Tagad ir noskaidrots, ka drīkst gan, vienīgi jāievēro pāris nosacījumu - ēdiens strauji jāatdzesē un pēc tam to nevajag uzkarsēt vairāk par 70 grādiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?