Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kur slēpjas umami?

Man garšo trifeles. Pat ļoti. Tikpat labi man garšo Parmas siers, anšovi un arī gaļas ēdieni, kuros gaļa ir maigi cepta savā mērcē ar vīnu. Sakritība? Ne gluži. Nosauktie ēdieni garšo ļoti daudziem cilvēkiem, jo visi satur dabisko glutamātu - vielu, kas pamodina cilvēkos «piektās garšas» receptorus. Piektā garša (ne salds, ne rūgts, ne sāļš, ne skābs) saucas umami. Starp citu, iespējams, aptuveni pieci procenti no cilvēces to nejūt. Bet pārējiem ir gandrīz vai neatvairāma tieksme apēst ēdienus, kur glutamāta koncentrācija ir liela.

Umami atklāja japānis Kikunae Ikeda XX gadsimta sākumā. Pētot vairākas jūras aļģu sugas, viņš pamanīja, ka aļģe kombu bija krietni garšīgāka par citām. Izdalot no gardajām jūras zālēm to vielu, kas nebija atrodama citās, Kikunae Ikeda kristalizēja sodas glutamātu - joprojām vienu no pasaules populārākajām ķīmiskajām pārtikas piedevām, kas neļauj dažiem no mums nolikt malā čipsu paciņu, kamēr tajā ir palikusi kaut viena zeltaina šķēlīte. Starp citu, vārds «umami» nozīmē vienkārši gards.

Viens no demokrātiskākajiem ēdieniem, kurš sola bagātīgu umami devu, neaizraujoties ar sodas glutamātu vai citām ķīmiskām piedevām, ir laba paštaisīta pica. Tomāti (vēlams, ne tie, kas galvenokārt sastāv no ūdens, bet īstie vasaras tomāti), peperoni, mocarella, sēnes - visas šīs piedevas picā iedarbosies uz «pareizajiem» receptoriem, par bekonu un Parmas sieru pat nerunājot. Tajā pašā laikā arī daudziem smalku gardēžu un snobu iecienītajiem ēdieniem ir līdzīgs efekts. Sarkanie un melnie ikri, austeres, garneles, gliemenes un jau pieminētās trifeles garšo tik labi tieši tāpēc, ka iedarbojas uz umami receptoriem.

Starp citu, pēdējos gados interese par umami pasaules medijos krasi palielinājusies. Ir pieejami vairāku pētījumu rezultāti - to skaitā tādi, kas pierāda, ka norūpējies cilvēks vislabāk jūt umami garšu. Tas droši vien izskaidro mūsdienu Rietumu cilvēku mīlestību pret suši restorāniem, kur jūras veltes ar prāvu sojas mērces piedevu nodrošina īslaicīgu rūpju aizmiršanu. Vismaz veselīgāk nekā tosti ar sieru.

Par to, kādos ēdienos katrā pasaules reģionā ir vērts meklēt umami, var uzzināt www.umamiinfo.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?