Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Kuzjas māte. Dižās desmitgades hronika

Valpurģu nakts - no 30. aprīļa uz 1. maiju. Tie ir svētki raganām, kuras sapulcējas nepieejamajā Brokenas kalnā ap savu pavēlnieku Sātanu un svin sabatu. Bet pēc tam līdz ar rītausmu sākas Starptautiskā strādnieku solidaritātes diena visā pasaulē, skates diena proletariāta militārajiem spēkiem, viņu gatavībai cīņai un vispasaules revolūcijai. Valsts PVO karaspēka virspavēlnieku Padomju Savienības maršalu Sergeju Sergejeviču Birjuzovu pamodināja sarkanā tālruņa zvans 1960. gada 1. maijā pulksten piecos un 41. minūtē.

Nezinu, kā lai te nodala: vai nu vēl rītausmā noslēdzas raganu sabats, vai nu tas jau beidzies un sākušies visu valstu proletāriešu solidaritātes svētki. Vārdu sakot, maršalu pamodināja aukstā pretīgā rītā uz pašas robežas starp viena pasākuma nobeigumu un otra sākumu. Taču varbūt nekādas robežšķirtnes nemaz nebija. Varbūt Sātans, proletārieši un raganas līksmoja vienlaicīgi, cits citam netraucējot.

Maršals pacēla klausuli, bet tā mierīgi gluži kā nedzīvs automāts izteica:

- Pirmais, es - simt astotais. Mērķis.

Vakarā istabā līdzās maršala guļamistabai adjutanti akurāti salikuši parādes mundieri. Viss gatavs parādei Sarkanajā laukumā. Bet šodien parādes mundieris maršalam nebūs nepieciešams. Maršalam parāde ir atcelta. Pulksten piecos un 36 minūtēs neatpazīts mērķis 21†300 metru augstumā šķērsoja Padomju Savienības robežu Kirovabadas pilsētas rajonā Tadžikistānā, ātrums 700-800 km/h, virziens - ziemeļi. Maršals Birjuzovs apģērbās lauka formas tērpā pusminūtē kā karavīrs. Skriešus lejā, aizpogājot pogas pa ceļam. Melns ZiS-110 jau pie ieejas. Pie savrupmājas vārtiem nekavējoties piebrauc trīs motocikli ar blakusvāģiem. Maskava ir tukša pulksten piecos un 43 minūtēs. Visa parādei Sarkanajā laukumā domātā kara tehnika jau naktī aizdārdināja no Hodinkas uz Gorkija ielu, Manēžas un Sverdlova laukumu. Un tur apstājās gaidās.

Lido ZiS pa Maskavu. Motocikli priekšā gluži kā pilotzivis līdzās haizivij. Nedomājiet, ka jābrauc tālu. Ceļš līdz pirmajai metrostacijai. Bet vai tad maršali braukā ar metro? Un vēl kā. Vai jūs nekad Maskavas metro neesat satikuši maršalus? Nav brīnums. Tam ir divi iemesli. Pirmais: maršali ar metro nebrauc katru dienu, bet tikai kaujas trauksmes gadījumā. Otrs iemesls: jūs neesat maršalus satikuši Maskavas metro tāpēc, ka biedrs Staļins jau trīsdesmitajos gados viņiem izraka pavisam citu metro. To bez apstājas turpināja rakt gan kara laikā, gan pēc tā ne tikai Staļina laikā, bet arī vēlāk. Tas, cits metro, ir zemāk nekā pirmais. Nelieniet tur ar savām darba kapeiciņām. Jūs tur neielaidīs. Un mani arī ne.

Pavadošajiem šoferiem un motociklistiem vispār nav jāzina, ka viņi ved savu pasažieri uz metrostaciju. Un arī par pašu slepenā metro pastāvēšanu viņiem nav vajadzības zināt. Viņu pienākums ir nogādāt valsts PVO karaspēka virspavēlnieku uz nepamanāmu ēku Ļeņinskije Gori. Rau, cik daudz Maskavā to, nepamanāmo. Žogs zaļš, bez spraudziņām. Vārti arī zaļi. Aiz žoga biezs dārzs. Pagaidām vēl nav zaļš. Vārti atveras paši no sevis, ielaižot, kurus vajag. Visu pārējo priekšā šie vārti ir cieši slēgti.

(Turpinājums 1. februāra numurā)

© Viktor Suvorov, 2011

© Jānis Kalve (Dienas grāmata), tulkojums, 2013

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?