Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Latvijas zaudēto iespēju šovs

Jau ceturto gadu pēc kārtas Latvijai neizdodas pārvarēt Eirovīzijas pusfināla posmu - dziedātāja Anmary ar savu Beautiful Song atgriežas mājās agrāk, nekā pašai gribētos. Viņas uzstāšanās Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku otrdien notikušajā pirmajā pusfinālā neguva Eiropas skatītāju un žūrijas atbalstu, kas ļautu Latvijas pārstāvei iekļūt lielajā finālā.

Lai gan Eirovīziju dēvē par dziesmu konkursu, patiesībā tas ir teatralizētu priekšnesumu konkurss - iespējams, Ivara Makstnieka un Rolanda Ūdra kompozīcija Beautiful Song bija viena no labākajām pirmajā pusfinālā, taču tās pasniegšanas veids izrādījās ļoti neveiksmīgs.

Kopumā Anmary priekšnesumu būtu grūti nosaukt par pārliecinošu. Režisores Daces Pūces veidotais triju minūšu iestudējums uz lielās skatuves izskatījās jēls un nesagatavots. Pati režisore konkursa laikā atradās nevis Baku, bet Rīgā un īsi pirms pusfināla tiešraides sākuma LTV1 ēterā mēģināja paskaidrot, ka Anmary numurs bijis iecerēts kā «sadzīviska ainiņa, meiteņu tusiņš, kas izvēršas par spīdošu uzvaru kādā konkursā, - šo stāstu bija iecerēts izstāstīt caur dejošanu un kustībām».

Vērojot tiešraidi, nebija sajūtas, ka Anmary, stājoties milzīgas televīzijas auditorijas priekšā, būtu pilnīgi pārliecināta, ka uz skatuves notiekošais ir apzināti un atbildīgi veidots priekšnesums. Grūti iedomāties pantomīmu un kustības, kas būtu neveiklākas par tām, ko latviešu dziedātājai un viņas fona vokālistēm iestudējusi horeogrāfe Santa Grīnfelde. Lāča pakalpojumu diezgan talantīgajai estrādes vokālistei Anmary sniedza ne tikai režija un horeogrāfija, bet arī modes mākslinieces Indras Salcevičas veidotais tērps, kas padarīja dziedātāju vecāku un apaļīgāku, nekā viņa patiesībā ir. Dažas dienas pirms konkursa plašu publicitāti guvušais kostīms izskatījās, kā vakarkleitu nomas salonā pēdējā brīdī paķerts, jo nekas cits tur vairs nebija palicis. Savukārt pārējās dziedātājas pirmajā pusfinālā pārsvarā bija izvēlējušās agresīvu seksuālo zvēriņu tēlu - un nodrošināja sev vietu finālā (rumāniete, grieķiete un kipriete). Cita mentalitāte nozīmē pavisam citu uzstāšanās dinamiku un ritmu - par muzikālo kvalitāti šoreiz nestrīdēsimies.

Anmary priekšnesums bija arī emocionāli vārgs. Tas enerģētiskais «signāls», ko viņa sūtīja miljoniem skatītāju, bija pavājš - ar vienu gaisa skūpstu bija par maz. Nebija jūtama dziedātājas absolūtā pārliecība par saviem spēkiem, lai gan viņa mēģināja paspilgtināt sniegumu ar vokālajām mežģīnēm. Problēma ir arī tā, ka pašai Anmary nav sava tēla mūzikā, nav savas identitātes. Pat pašu mājās mēs īsti nesaprotam, kas viņa tāda ir, ko viņa dzied, kam un par ko. Vai kāds zina kaut vienu Anmary dziesmu? Mākslinieces tēls Eirovīzijai tika veidots no nulles, taču uztaisīt viņai kvalitatīvu priekšnesumu Latvijas Eirovīzijas radošajai komandai tā arī neizdevās.

Par mierinājuma balvu Anmary var uzskatīt Eirovīzijas profesionāļa krievu dziedātāja Filipa Kirkorova tviterī ierakstīto atziņu, ka viņa personiskajā desmitniekā pēc pirmā pusfināla noskatīšanās atradās vieta arī Latvijas dziesmai. Vispār jau ir diezgan grūti atrast atbildi uz jautājumu, kāpēc citas valstis jau gadiem ilgi konsekventi nebalso par Latviju. Vai tas ir saistīts ar kādu ģeopolitisku sazvērestību? Kāpēc Prāta vētrai 2000. gadā izdevās ieņemt 3. vietu? Kas palīdzēja uzvarēt Marijai Naumovai divus gadus vēlāk? Kas bija Valtera un Kažas slepenais ierocis, kas 2005. gadā viņiem ļāva iegūt 5. vietu? Pēc tam bija vērojams diezgan dramatisks kritiens, un Eiropa zaudēja interesi par Latviju. Šovakar Baku notiks otrais pusfināls, sestdien, 26. maijā, par uzvaru cīnīsies 26 dziesmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?