Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Lems Krievijas sportistu likteni

Gaidāms, ka piektdien Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) pieņems lēmumu, vai pielaist Krievijas vieglatlētus startam četrgades nozīmīgākajās sacensībās - olimpiskajās spēlēs, kas augustā norisināsies Riodežaneiro pilsētā Brazīlijā. IAAF lēmums var atsaukties arī uz citu Krievijas sportistu dalību spēlēs.

Pasaules vieglatlētikas jumta organizācija novembrī diskvalificēja Krievijas vieglatlētus pēc tam, kad Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) publicēja ziņojumu, kurā Krieviju apsūdzēja «valsts atbalstītas» dopinga programmas īstenošanā. Neraugoties uz Krievijas sporta funkcionāru solījumiem uzlabot valsts antidopinga pasākumus, WADA šonedēļ informēja par sistemātiskiem krievu centieniem kavēt dopinga kontrolētāju darbu.

Spodrina savu tēlu

WADA ziņojums tapa pēc tam, kad 2014. gada decembrī Vācijas raidsabiedrības ARD veidotajā dokumentālajā filmā tika apgalvots, ka 99% Krievijas vieglatlētu lietojot dopingu. Plaši izplatīto aizliegto vielu lietošanu un krāpšanos ar analīzēm filmas veidotājiem apstiprināja vairāki Krievijas vieglatlēti, kuri ir diskvalificēti par dopinga lietošanu, un arī bijušais Krievijas antidopinga aģentūras darbinieks. Raidījumā arī tika izteiktas aizdomas, ka IAAF zinājusi par krievu sportistu pārkāpumiem, bet centusies tos piesegt.

Maijā laikraksts The New York Times publicēja rakstu, kurā bijušais Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs apgalvoja, ka aizliegtās vielas lietojuši arī vairāki desmiti krievu sportistu, kas piedalījās ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos. Viņu vidū bijuši arī 15 olimpisko medaļu ieguvēji. G. Rodčenkovs atklāja, ka Soču spēļu laikā viņa tolaik vadītās aģentūras darbinieki kopā ar Federālā drošības dienesta (FDD) aģentiem slepeni samainījuši urīna paraugus, kas saturēja dopingu, pret urīna paraugiem, kas bija ņemti vairākus mēnešus agrāk.

Krievijas sporta un antidopinga funkcionāri ir atzinuši, ka krievu sportistu vidū ir izplatīta aizliegto vielu lietošana, bet kategoriski noraidījuši WADA ziņojumā un no citiem avotiem izskanējušos apgalvojumus, ka Krievijā būtu īstenota valdības finansēta dopinga programma. Krievijas Sporta ministrija nesen nolīga amerikāņu sabiedrisko attiecību firmu Burson-Marsteller, lai tā palīdzētu atgūt IAAF uzticību. «Mēs nenogurstoši strādājam, lai reformētu mūsu antidopinga programmu,» pagājušajā nedēļā tviterī rakstīja Krievijas sporta ministra padomniece antidopinga jautājumos Nataļja Želanova. «Mēs darām visu iespējamo, lai atgūtu uzticību.»

Sportisti bēguļo

WADA apgalvo, ka kopš novembra, kad tā nāca klajā ar skandalozajiem atklājumiem, nekas neesot mainījies. Antidopinga aģentūra trešdien publicēja jaunu ziņojumu, kurā apgalvots, ka WADA darbinieki pēdējos mēnešos regulāri saskārušies ar krievu sportistu un amatpersonu pretdarbību.

Krievijas sportisti WADA snieguši neprecīzu informāciju par savu atrašanās vietu, izvairījušies no dopinga analīzēm sacensību laikā vai vispār nav ieradušies uz startu bailēs par iespējamām aizliegto vielu pārbaudēm. Daudzi pārbaudāmie uzturējušies militārajās pilsētās, kurās var iekļūt tikai ar īpašām atļaujām, raksta The Moscow Times. WADA darbinieki saņēmuši arī draudus no FDD aģentiem.

WADA ziņojumā norādījusi, ka laikaposmā no 15. februāra līdz 29. maijam atceltas vai atteiktas 736 pārbaudes. 52 pārbaudēs bijuši pozitīvi rezultāti, pārsvarā gadījumu sportistu organismā uzietas no šā gada 1. janvāra aizliegtā meldonija pēdas. 23 nodoto asiņu un urīna paraugi pazuduši. Esot aizdomas, ka par to parūpējušies krievu muitnieki. Īpaši izceļams kāds gadījums, kad vārdā neminēta krievu vieglatlēte uz pārbaudēm ieradusies ar savā ķermenī paslēptu tvertni, kurā, visticamāk, atradies tīrs urīns. Viņai par nelaimi, tvertne pārplīsa, un tās saturs izlija uz grīdas. Sapratusi, ka ir iekritusi, sportiste WADA darbiniekiem piedāvājusi kukuli, raksta BBC.

The New York Times nācis klajā ar savu izmeklēšanu, kurā atklājies, ka WADA vairāku gadu garumā ignorējusi sportistu un amatpersonu ziņojumus par plašo dopinga izmantošanu Krievijā. Piemēram, 2012. gadā WADA ar sadarbības piedāvājumu vērsās Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēja diska mešanā Darja Piščaļņikova. Organizācija viņas nosūtīto e-pasta vēstuli pārsūtīja Krievijas sporta funkcionāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?