Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Liberalizāciju pārceļ uz janvāri

Elektroenerģijas tirgus liberalizāciju tomēr atliks līdz 2015. gada 1. janvārim - par to pirmdien vienojusies koalīcija. Līdz ar šo vienošanos koalīcijas partneri rosina grozījumus Enerģētikas likumā, lai līdz 1. janvārim atliktu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju mājsaimniecībām. Atlikt to uz vēl vēlāku termiņu neļauj Eiropas Savienības regulējums.

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) skaidroja, ka lēmums par elektroenerģijas tirgus liberalizācijas atlikšanu pieņemts saistībā ar sabiedrības bažām par elektroenerģijas tarifu kāpumu. Līdz 1. janvārim, kad tas tomēr notiks, valdība cer rast citus ceļus, kā šo izmaksu pieaugumu kompensēt arī pensionāriem un citiem, kuriem patlaban ministriju aprēķinos elektroenerģijas tarifu pieauguma kompensācijas nav paredzētas. Tās pašlaik ir ieplānotas trūcīgākajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem, kā arī daudzbērnu ģimenēm.

Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija beidzot vienojušās par to, kurš atbildēs par kompensācijas mehānismu, kā noteiktām iedzīvotāju grupām kompensēt elektroenerģijas cenu pieaugumu. Attiecīgus noteikumus, paredzot kompensāciju aprēķinu un iekļaušanu rēķinā deleģēt elektroenerģijas piegādātājam, otrdien plānots pieņemt valdībā, pavēstīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Komentējot koalīcijas lēmumu, a/s Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis Dienai sacīja: «Esam redzējuši tikai tās ziņas, kas bija ziņu aģentūrās. Nevaru situāciju detalizēti komentēt, kamēr neesam iepazinušies ar lēmuma detaļām. Mēs strādāsim tā, kā likumā sacīts, un likumā šobrīd 1. aprīlis noteikts kā elektroenerģijas tirgus pilnīgas atvēršanas datums. Līdz ar to, iespējams, tagad rekordātrā tempā būs jāmaina likums, lai saprastu, kas vispār tiks likts vietā. Elektroenerģijas tirgotāji, arī mēs, Latvenergo, darbības, gatavojoties elektroenerģijas tirgus pilnīgai atvēršanai, jau ir veikuši - ir īstenojuši klientu informēšanu un tamlīdzīgi. Latvenergo informēšanas kampaņa patlaban jau praktiski noslēdzas. Mums ir ļoti svarīgi saprast, kā lēmums ietekmēs mūsu klientus un ko Latvenergo kā uzņēmums tālāk var darīt.» Andris Siksnis arī sacīja, ka iepazinies ar argumentāciju - «Ukraina un sabiedrības noskaņojums» -, bet, pēc viņa teiktā, «likums ir likums» un, lai ko mainītu, «jābūt likuma grozījumiem, kuros būtu pasacīts, kas tad būs, nevis tas, kā nebūs».

Atbildot uz jautājumu, kas gadījumā, ja tirgus atvēršana tiks atlikta līdz 1. janvārim, notiks ar iedzīvotāju jau noslēgtajiem līgumiem par elektroenerģijas iegādi atbilstoši brīvā tirgus situācijai, A. Siksnis sacīja, ka «visam tiks atrasts leģitīms risinājums», un norādīja, ka vēl ir pāragri konkretizēt, kāds šis risinājums varētu būt. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis iepriekš Dienai sacīja, ka, viņaprāt, vērtējot situāciju no Latvijas starptautisko saistību viedokļa, nav lielas atšķirības, vai elektroenerģijas tirgu atver 1. aprīlī vai nākamā gada 1. janvārī, tikai ne vēlāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?