Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lidinies brīvs kā bite

Kā atnācēja no tālienes parādās safūzēta basģitāra, tai pakāpeniski pievienojas pudeļu šķindoņa, elektroniskas skaņas, automašīnu sirēnas un klavieres, iedziedas vokodera pārveidotā robotiskā balss… Franču duets Air jau pirmajā skaņdarbā Do The Joy atklāj ne vien jauno albumu Love 2, bet visu savu daiļradi vienojošo vērotāju būtību, aicinot paust savas emocijas - priecāties, kliegt, raudāt vai smaidīt - kaut arī pasaule atrodas uz bezdibeņa malas un tūdaļ, tūdaļ ies bojā.

Franču dueta (Žans Benuā-Dunkels un Nikolā Godēns) muzikālais rokraksts jau ar pirmajiem albumiem kļuvis par firmas zīmi, kas visiem līdzīgas mūzikas veidotājiem tūliņ uz muguras trekniem burtiem uzkrāsos uzrakstu _Air_ atdarinātājs, kaut varbūt viņš nemaz tajā neatzīsies, apgalvojot (un, iespējams, pat nemelojot), ka gluži vienkārši sakritis pasaules skatījums un muzikālais ekipējums. Runājot tieši par ekipējumu, _Air_ mūzikai kopš pirmsākumiem ticis piekabināts apzīmējums «elektronika», bet atšķirībā no daudziem citiem elektroniķiem viņi gan studijā, gan koncertos lieto pamatīgu dzīvo - pārsvarā antīku - instrumentu arsenālu. Turklāt viņi vienmēr ir izcili to izvēles meistari, atrodot, kurš skaņdarbos būs īstais brīdis, lai mazliet uzspiestu pa _Wurlitzer_ ērģeļu vai klavieru taustiņiem, iepūstu primitīvajā melodikā un akadēmiskajā flautā vai saksofonā un uzsistu pa ksilofona kauliņiem. Zem tā visa dzirdama basģitāra, un koncertā Rīgā pērn bija redzams, ka patiesībā uz tās viss balstās, un citādi tik harmoniskajā duetā tomēr ir līderis, un tas ir basu spēlējošais Nikolā. Par spīti apokaliptiskajam (kad gan viņi tādi nav bijuši?) ievadam, otrais gabals, ko varētu dēvēt par tituldziesmu, ir mīlestības apdziedājums, kurā nav neviena cita vārda kā «_love_», vēl nedaudz vēlāk _Air_ aicina visus kļūt par bitēm - un ne jau tādēļ, lai čakli strādātu. Tāpēc, ka tās ir brīvas.

Kaut lielā daļā gabalu skan vokāli, kas šoreiz pieder tikai abiem Air mūziķiem, un nav nevienas pieaicinātās balss (vienīgais viesmūziķis albumā, tāpat kā Rīgas koncertā, ir bundzinieks Džojs Varonkers), roka neceļas tos dēvēt par dziesmām, bet par skaņdarbiem. Jo vokāls viņu mūzikā parādījās kā papildfunkcija otrajā albumā Moon Safari, kad ar debiju, gandrīz simtprocentīgi instrumentālo Premieres Symptomes, viņi bija savu neizdzēšamo līniju uz pasaules mūzikas kartes jau ievilkuši. Vispirms gan pasaule iepazina Moon Safari un tikai pēc tam debiju, drīz pēc cita karsta franču importa dueta Daft Punk iepazīšanas nespējot valdīt saviļņojumu par jauno brīnumu, kas pēkšņi sācis skanēt no Francijas puses.

Šoreiz Air ierakstījis albumu pats savā studijā un bez Radiohead producenta Naidžela Godriča virsvadības, kas, šķiet, padarījis viņus brīvākus. Iespējams, arī idejiski izplūdušākus, bet Air gadījumā tas vērtējams kā pluss, jo viņu mūzikas varā nonākušais nemeklē konkrētus āķus, bet iesēžas svaigā gaisa mākonī un klausās, apreibis no šīm muzikālajām narkotikām. 8.decembrī atkal gaidāmais koncerts Sapņu fabrikā būs pierādījums tam, ka viņi to visu spēj panākt arī dzīvajā.#

CD

Air. Love 2

Aircheology/EMI

Koncerts

Sapņu fabrikā Rīgā 8.XII plkst. 20.30

Biļetes Biļešu servisa kasēs un Statoil

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Air. Love 2

Aircheology/EMI

Bez nosaukuma

Sapņu fabrikā Rīgā 8.XII plkst. 20.30

Biļetes Biļešu servisa kasēs un Statoil

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?