Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Lidmašīnas atlūzas neatrod

Pieaugusi neziņa ap Malaizijas pasažieru lidmašīnas noslēpumaino pazušanu virs Dienvidķīnas jūras, jo arī pirmdien glābējiem neizdevās uziet atlūzas, kas varētu norādīt virzienu, kurā meklēt aviolainera Boeing 777 melno kasti, un palīdzēt izdibināt katastrofas cēloņus.

Trīskārša vilšanās

34 lidaparāti un 40 kuģu no astoņām valstīm pirmdien turpināja meklēšanas darbus rajonā, kurā sestdienas rītā pēkšņi pārtrūka sakari starp aviokompānijas Malaysia Airlines lidaparāta - tas lidoja no Malaizijas galvaspilsētas Kualalumpuras uz Ķīnas galvaspilsētu Pekinu - apkalpi un gaisa satiksmes kontroli.

Avārijas izmeklētājus vakar piemeklēja trīskārša vilšanās. Izrādījās, ka eļļas plankumi, kas bija pamanīti iespējamajā aviokatastrofas rajonā, nebija aviodegviela, vēsta Reuters. Savukārt no lidmašīnas pamanītais dreifējošais objekts, ko uzskatīja par avarējušā lidaparāta glābšanas plostu, izrādījās apsūnojusi kabeļu spole. Glābējiem uz ūdens arī neizdevās uziet taisnstūra objektu, kas no gaisa bija izskatījies pēc lidmašīnas durvīm.

Izmeklētāji kā iespējamos aviokatastrofas iemeslus izskata terora aktu, sprādzienu, lidmašīnas dzinēju bojājumus, ekstrēmu turbulenci, pilota kļūdu vai pat pašnāvību. Lai noskaidrotu patiesos lidmašīnas avārijas cēloņus, nepieciešams iegūt datus no tā saucamās melnās kastes un sīki izpētīt atlūzas. Izmeklēšanas process var ilgt no vairākiem mēnešiem līdz pat gadiem.

Divas trešdaļas no 227 pasažieriem un 12 apkalpes locekļiem bija Ķīnas pilsoņi. Uz aviolainera klāja atradās arī 38 malaizieši, septiņi indonēzieši, seši austrālieši, pieci indieši, četri franči, trīs amerikāņi un vēl sešu valstu pilsoņi.

Daudzu pasažieru radinieki cer, ka viņu tuvinieki ir dzīvi, bet citi samierinās ar ļaunāko. «Mēs pieņemam Allāha gribu. Neskatoties uz to, vai viņš ir dzīvs vai miris, mēs pakļaujamies Allāham,» sacīja malaizietis Selamats Omārs, kura 29 gadus vecais dēls Mohamads bija pazudušajā lidmašīnā.

Viltus pasažieri

Neatbildēts ir jautājums, kā mīklaini pazudušajā lidmašīnā varēja iekļūt divas personas ar zagtām pasēm, kas piederējušas Itālijas un Austrijas pilsoņiem. Šīs pases 2012. un 2013. gadā ir nozagtas Taizemē.

Interpols apliecinājis, ka ir bijis informēts par abām nozagtajām pasēm, bet Malaizijas aviokompānija un varasiestādes pirms traģiskā lidojuma nav pārbaudījušas Interpola datubāzi, kurā ir informācija par 40 miljoniem nozagtu vai nozaudētu ceļojumu dokumentu.

Malaizijas Transporta ministrija paziņojusi, ka izmeklētāju rīcībā ir nodoti Kualalumpuras lidostas videonovērošanas kameru fiksētie kadri. Tajos redzamas abas personas, kuras esot izmantojušas viltotās pases. Tie esot vīrieši, kuri nav aziātiskas izcelsmes.

Ziņu aģentūra AP raksta, ka kāda Taizemes ceļojumu aģentūra pagājušajā ceturtdienā abiem vīriešiem ir izsniegusi vienvirziena aviobiļetes lidojumam no Kualalumpuras uz Pekinu.

Avoti Malaizijas policijā apgalvo, ka Kualalumpuras lidostā ir bijuši gadījumi, ka cilvēki ar viltotiem dokumentiem un noslēptām sprāgstvielām ir mēģinājuši tikt cauri drošības pārbaudēm un iekļūt lidmašīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?