Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Līgums palīdzētu piedzīt sodus

Kamēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) risinājumus saistībā ar lietuviešiem, kas izbraukā kāpas Kurzemes piekrastē un izvairās maksāt sodus, iesaka meklēt citās institūcijās, Tieslietu ministrija (TM) sākusi apsvērt iespēju slēgt starpvalstu līgumu, kas neļautu kaimiņvalstu pārkāpējiem palikt nesodītiem.

Diena iepriekš vēstīja, vairākās piejūras pašvaldībās novērots, ka nereti kāpu izbraukātāji ir lietuvieši. Lai gan viņus iespējams sodīt tāpat kā vietējos pārkāpējus, tomēr trūkst mehānisma, kā piespiest samaksāt Latvijā uzliktos administratīvos sodus. Rucavas novadā pašvaldība pat pieņēmusi darbā papildu policistu, lai tiktu galā ar pārkāpējiem no Lietuvas, kuru kļūstot aizvien vairāk.

«Protams, tāpat kā visām valsts pārvaldes iestādēm, arī mums vajadzētu meklēt, kur varētu uzņemties iniciatīvu, kādas problēmas mēs varam atrisināt. Ja stūrī ir mēslu čupa un visi staigā tai garām un neko nedara, tie, kas staigā garām, slikti dara savu darbu. Jāatrodas cilvēkiem, kas saprot, ka šeit ir mēslu čupa, un kādam jāuzņemas atbildība,» pirms pāris mēnešiem Dienai sacīja Edmunds Sprūdžs (RP). Tomēr viņa vadītā VARAM norāda, ka jautājumu par lietuviešu kāpu izbraukātājiem, kas nenomaksā tiem uzliktos administratīvos sodus, nevar atrisināt līgums vides jomā un risinājums ir Tieslietu ministrijas kompetencē. Tikmēr TM ir sākusi apsvērt iespēju slēgt šāda veida trīspusēju līgumu starp Lietuvu, Latviju un Igauniju. Ministrijā gan norāda, ka pagaidām sarunas ar kaimiņvalstīm nav uzsāktas.

Lietuvas robežai tuvajā piejūrā stāsta par kaimiņvalsts kāpu izbraukātājiem. Tā Liepājas reģionālās vides pārvaldes (RVP) vadītāja Ingrīda Sotņikova apstiprina, ka piejūras pašvaldībām nereti nākas tikt galā ar pārkāpējiem no Lietuvas. Bijis arī gadījums, kad lietuvieši sūdzējušies par saviem tautiešiem, kuri Kurzemes piekrastē bija sabraukuši kāpās ar automašīnām un kurinājuši ugunskurus. «Mums ir gara robeža ar Lietuvu. Ja būtu līgums, varētu operatīvi rīkoties. Arī kāpu izbraukātāju jautājumu tajā vajadzētu iekļaut,» uzskata I. Sotņikova, atzīmējot, ka risinājums varētu būt rodams starpvalstu līgumā par vides jautājumiem. Savukārt VARAM pauž viedokli, ka šāds līgums vides jomā nevar risināt ārvalstniekiem uzlikto administratīvo naudas sodu nomaksas kontroles problēmu, kas ir TM kompetences jautājums.

«Starpvalstu līgumu slēgšana ir piemērs tam, kā ar vismazākajiem resursiem var gūt zināmu labumu,» par sadarbību ar Igauniju stāsta Vidzemes RVP vadītājs Aivars Liepa. Viņš atzīmē, ka šādi līgumi atvieglo darbu un to pastāvēšana jau ir norāde uz to, ka puses grib sadarboties. Arī VARAM pārstāve Linda Ozola skaidro līdzīgi - līgumi veido ietvaru un ļauj pusēm vienoties par kopīgu darbu dažādos jautājumos. 2010. gadā tika noslēgts trīspusējs līgums par sadarbību vides aizsardzības jomā starp Latviju, Igauniju un Lietuvu. Tāpat arī Latvijai ir noslēgti atsevišķi līgumi vides jomā ar katru no minētajām kaimiņvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?