Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Manas dzīves apraksts

Lēģeris varēja būt sākts būvēt kādu gadu iepriekš, dažas barakas vēl nebija pabeigtas. Barakas bija celtas no baļķiem - guļbūves, samērā labas, augsti griesti, normāli logi. Barakai pa vidu bija kādus trīs metrus plata, gara eja, katrā pusē divstāvīgas četrvietīgas nāras, katru guļvietu atdalīja dēlis, nekādu gultas piederumu, kaili dēļi, pagalvja vietā dēļu trīsstūris.

Lēģerī bija virtuve ar lielu ēdamistabu, gariem dēļu galdiem, gar abām pusēm soli. Ēdienu padeva pa virtuves logu skārda bļodiņās, tādas arī karotes, kuru visiem nepietika, tiem vajadzēja iztikt bez, vēlāk katrs sev izgreba no koka. Uz ēdamtelpu gāja pa brigādēm, visa brigāde sasēdās ap galdu, pāris cilvēki uz koka paplātēm pienesa sēdošiem klāt, bet maizi dalīja rītos vai vakaros barakās. Lēģerī bija arī pirts un dezkamera. Es ieņēmu vietu augšējā nārā. Biju jau nolicies gulēt, bet daži bija sapulcējušies ejā un sprieda, ka augstākais šeit iznāks palikt pāris mēnešu, tad būšot klāt vācieši. Es no augšas skaļi izteicu, ka, ņemot vērā nobrauktos lielos attālumus, šo zemi divos mēnešos nav iespējams iekarot, labi ja divos gados. Cerību pārņemtie jautāja: «Kur tas Napoleona stratēģis ir?»

Nākošajā rītā septiņos vajadzēja iet brokastīs. Padeva «miskā» miltu putru - ūdenī iekultus sazilējušus rudzu miltus. Ar lielām pūlēm varēju vienu karoti norīt, tā pati iesprūda kaklā. Vēlāk šāda zupa būtu bijusi liels gardums. Lēģerī visur bija izlikti dažādi noteikumi krievu valodā un arī visādi saukļi, kas mudināja uz darbu: «Kas nestrādā, tam nebūs ēst. Katram maize jānopelna.» Kādu nedēļu dzīvojām samērā brīvi, darbos nesūtīja, izņemot zonas apkopšanu - izlauzt dažus celmus, nolīdzināt bedres, ko darījām ar prieku. Paēduši arī bijām, jo vēl bija no mājām paņemtā pārtika. Lēģera ēdiens bija ļoti slikts, ne tuvu tam, kādu deva etapā.

Šinī laikā mums vajadzēja iziet ārsta apskati, kurā, kā vēlāk noskaidrojās, noteica, kādai darba kategorijai katrs iedalāms. Sākumā bija četras kategorijas: smags, vidējs, viegls darbs un invalīdi. Man bija iedots vidējs darbs. No notiesātajiem formēja arī lēģera iekšējo administrāciju: iekšējais lēģera komandants, izolatora pārzinis, pavāri, maizes griezējs, normētāji, «marački», nezinu, kā tos latviski sauc, kantoristi, darbu vadītāji, brigadieri, desmitnieki. Visus šos amatus ieņēma igauņi, jo starp viņiem bija vairāk ebreju, kas ar administrāciju bija nodibinājuši sakarus, laikam ar kukuļiem, viņiem bija labāks priekšstats par turpmāko dzīvi.

Par vecāko darbu vadītāju tika norīkots Igaunijas ebrejs Maltkins, kāda koku tirgotāja dēls. Viņam bija tā priekšrocība, ka viņš prata arī latviešu valodu un vēl igauņu, vācu un krievu valodu. Viņam arī nebija politiska panta, un vēlāk paziņoja, ka sodīts ar pieciem gadiem, pārējie visi uz desmit. Redzams, ka viņš jau iepriekš bija izstudējis komunistu sodīšanas noteikumus un bija tālredzīgi ticis vaļā no politiskā panta. Tam Krievijā pie komunisma kārtības bija ārkārtīgi liela nozīme. Pēc nedēļas lēģera žogos brīvi pavadīta laika mums pateica, ka ar nākošo dienu būs jāiet darbā un jāpelna maize jeb, kā to lēģerī sauca, «gorbuška». Visi jau bija sadalīti vairākās brigādēs pa darbu veidiem. [..] Meža izstrādāšana noritēja norobežotās 100 hektāru lielās meža platībās. Teritorija bija norobežota no visām pusēm ar platu līniju - stigu - un sargu tornīšiem ik pa apmēram 200 metriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?