Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mazs cinītis gāž lielus vezumus?

Nebūs melots, ja teiksim, ka bez zinošiem informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem mūsdienās neiztiek teju neviens uzņēmums. Kur nu vēl tādā sfērā kā apdrošināšana, kur ikdienā ir milzīga elektroniskās informācijas aprite, dokumenti, iesniegumi, atlīdzības, finanšu uzskaite un citas detaļas. Kā to pārvaldīt un nodrošināt IT procesus, lai viss ritētu raiti? Kā labāk uzņēmumam - izvēlēties IT vajadzības nodrošināt ar pastāvīgu darbinieku palīdzību komandas ietvaros vai tomēr izvēlēties ārpakalpojumu sniedzēju?

Lai gan vēl joprojām turpinām meklēt efektīvāko variantu, apdrošināšanas sabiedrībā BALTA pašlaik kā labāko un uzņēmumam izdevīgāko variantu esam izvēlējušies jaukto modeli. Uzņēmuma iekšienē nodrošinām savu nelielu, taču motivētu IT komandu ar spēcīgām zināšanām. Savukārt IT infrastruktūras, kā arī specifiskas IT aplikācijas nododam profesionālam ārpakalpojumu partnerim.

Gadu gaitā esam eksperimentējuši un izmantojuši dažādus risinājumus - ko no mūsu pieredzes var mācīties citi uzņēmumi? Neiedziļinoties detaļās, galvenie iemesli, kādēļ atgriezāmies pie lēmuma lielāko daļu pakalpojumu nodrošināt saviem spēkiem, bija kontroles atgūšana uzņēmumam svarīgās sfērās, kā arī finansiālais izdevīgums. Pašlaik lielākā atšķirība starp «toreiz un tagad» ir pašā būtībā - pakalpojums tiek sniegts savai kompānijai, nevis klientam, tāpēc uzlabojies ātrums, kādā spējam ieviest dažādus jaunumus. Darbs in-house nodrošinājis iespēju raitai savstarpējai komunikācijai starp IT departamenta un citiem kolēģiem, tādējādi nodrošinot uzlabotus operacionālos rādītājus. Viennozīmīgi tā ir elastība.

Ja salīdzinām IT ārējo un iekšējo pakalpojumu labās un sliktās iezīmes, var teikt, ka vienas iespējas plusi ir otras mīnusi un otrādi. Vislielākais ieguvums no IT ārpakalpojumiem ir šo procesu sakārtošana, kā arī piekļuve gandrīz neierobežotiem resursiem un pieredzei, tieši tādēļ iepriekš arī esam sadarbojušies ar starptautiskiem un pieredzes bagātiem IT ārpakalpojumu sniedzējiem. Tas ir tieši pretēji in-house gadījumā, kur resursi ir ierobežoti un līdz ar to ir nepieciešama izteiktāka darbu un prioritāšu plānošana. Kamēr izvēlētie IT ārpakalpojumu partneri pakalpojumus cenšas sniegt visefektīvākajā veidā, izmantojot savu pieredzi no pasaules labākajām praksēm procesu vadībā, tehnoloģijās un resursu izmantošanā, in-house strādājošie IT speciālisti var nebūt tik daudzpusīgi.

Par spīti iespējai gūt plašas zināšanas, var parādīties arī ārpakalpojumu sliktās iezīmes - uzņēmums var pazaudēt pilnīgu kontroles sajūtu pār saviem IT procesiem, līdz ar to ir nepieciešama pilnīga paļaušanās uz partneri. Turklāt IT ārpakalpojumi visbiežāk būs dārgāki, salīdzinot ar to pašu vajadzību nodrošināšanu ar štata darbinieku palīdzību.

Uzņēmumam ir svarīgi pārliecināties, ka komanda ir gatava strādāt ar pilnu atdevi. Tad arī mazs cinītis spēs gāzt lielus vezumus, respektīvi, efektivitāte, produktivitāte un svaigas idejas šajā gadījumā ir atslēgas vārdi.

* Apdrošinātāja BALTA IT un pārmaiņu direktors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?