Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Meklē draudzību Kremlī

Vēsās attiecības ar tuvākās sabiedrotās valsts ASV prezidentu Baraku Obamu un Eiropas Savienību (ES) likušas Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu raudzīties pēc jauniem politiskajiem draugiem. Vienu no tādiem viņš atradis Krievijas prezidentā Vladimirā Putinā, kurš Izraēlas premjeru šajā nedēļā uzņēma Kremlī. Analītiķi norāda, ka šāda B. Netanjahu stratēģija var nospēlēt par labu Krievijai, bet ilgtermiņā kaitēt Izraēlai.

Regulāras tikšanās

B. Netanjahu otrdien un trešdien viesojās Maskavā, lai atzīmētu 25. gadadienu kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas starp Izraēlu un Krieviju. «Krievija ir globāla lielvara, un mūsu attiecības kļūst ciešākas,» pirms došanās uz Maskavu paziņoja B. Netanjahu. Tā bija Izraēlas valdības vadītāja trešā vizīte Krievijā kopš 2015. gada septembra un ceturtā tikšanās ar V. Putinu gada laikā. Salīdzinājumam: pēdējos 12 mēnešos B. Netanjahu tikai vienreiz ticies ar B. Obamu.

Tikšanās laikā V. Putins un B. Netanjahu pārrunājuši abu valstu sadarbību cīņā pret starptautisko terorismu, ar kuru regulāri saskaras arī Izraēla. Vismaz četri cilvēki tika nogalināti, bet vēl 16 ievainoti trešdienas vakarā notikušā apšaudē kādā Telavivas restorānā. Pēc notikušā apcietināti divi palestīnieši.

Abi līderi arī apsprieduši komunikācijas kanālu izveidi starp Izraēlas un Krievijas militārpersonām, kas iesaistītas operācijās Sīrijā, lai novērstu sadursmju iespējamību. «Paskatieties, kas notika pēc tam, kad Turcija notrieca Krievijas militāro lidmašīnu. Izraēlieši nevēlas, lai kaut kas tāds notiktu ar viņu iznīcinātājiem,» Krievijas eksperts Stīvens Sestanovičs no domnīcas Council for Foreign Relations sacīja izdevumam Newsweek.

B. Netanjahu plaukstošās attiecības ar V. Putinu saistītas ar Izraēlas premjera ne tik siltajām attiecībām ar B. Obamu un ASV ietekmes samazināšanos Tuvajos Austrumos. Izraēlas un ASV attiecības pasliktinājusi Vašingtonas iniciētā kodolvienošanās ar Irānu, ko Izraēla uzskata par galveno draudu savai drošībai. Vienošanās paredz, ka Irāna atsakās no ambīcijām radīt kodolieročus. Apmaiņā pret to ASV un ES daļēji atcēlušas ekonomiskās sankcijas pret Irānu.

B. Obamas garantijas, ka Irāna tiks stingri uzraudzīta un vienošanās neievērošanas gadījumā pret to atjaunos sankcijas, nav nomierinājušas B. Netanjahu.

Izraēlas dusmas izraisīja arī ES pērn pieņemtais lēmums marķēt produktus, kas ražoti ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajās teritorijās. B. Netanjahu ES plānu salīdzinājis ar ebreju diskrimināciju nacistiskajā Vācijā pirms Otrā pasaules kara.

Riskē pārkāpt līniju

Pasliktinoties attiecībām ar ASV un ES, B. Netanjahu nodibinājis ciešākus kontaktus ar Krieviju, Ķīnu un Indiju. «Jo lielāks ir [Izraēlas] saspīlējums ar ES un ASV, jo aktīvāk Netanjahu meklē iespējas noslēgt darījumus ar Krieviju, Indiju un Ķīnu,» Tuvo Austrumu eksperts Josi Mekelbergs no britu domnīcas Chatham House sacīja raidsabiedrībai Deutsche Welle. «Lai sadarbotos ar šīm valstīm, nav nepieciešams ievērot cilvēktiesību standartus.»

ASV ir Izraēlas nozīmīgākais sabiedrotais, no kura tā ik gadu saņem aptuveni trīs miljardu dolāru (2,65 miljardi eiro) vērtu palīdzību. J. Mekelbergs uzskata, ka, tuvinoties Kremlim, B. Netanjahu spēlējas ar uguni. «Netanjahu riskē kompromitēt attiecības ar Savienotajām Valstīm. Viņš riskē pārkāpt līniju. Galu galā ASV atbalsta Izraēlu militāri, ekonomiski un politiski tādā apmērā, kādā Krievija nekad nevarēs.»

Krievija, kuras attiecības ar Rietumiem atrodas pašā zemākajā punktā kopš aukstā kara beigām, pērn iesaistījās karadarbībā Sīrijā, lai atgūtu vietu pie sarunu galda ar pasaules lielvarām. Analītiķi norāda, ka ciešākas attiecības ar Izraēlu ļautu Kremlim nostiprināt savas un samazināt ASV pozīcijas Tuvajos Austrumos, ko ir pārņēmuši militārie konflikti un politiskā nestabilitāte.

«Krievijai attiecību nostiprināšana ar Izraēlu ir nozīmīga daļa no visaptverošiem centieniem iegūt un saglabāt stratēģiskas pozīcijas Tuvajos Austrumos, vienlaikus samazinot ASV ietekmi reģionā,» uzskata Dara Makdauels no globālo risku un stratēģiju konsultāciju uzņēmuma Verisk Maplecroft.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?