Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mūzikā - labākais

«Vēlamies parādīt to, kas Latvijas mūzikā ir labākais un spēcīgākais. Šis spektrs ir pārsteidzoši plašs. Varēsiet dzirdēt pasaulslavenus vārdus: Cēsu Sv.Jāņa baznīcā būs tenora Aleksandra Antoņenko koncerts (8.VIII), uzstāsies jaunā uzlecošā zvaigzne Andrejs Osokins, dziedātāja Ieva Parša. Latvijas mūzikas perfekcionists Normunds Šnē ar orķestri Sinfonietta Rīga un solistiem festivāla atklāšanas koncertā Cēsu pils parkā 25.

VII pirmoreiz Latvijā atskaņos Leonarda Bernsteina mūziklu _Wonderful Town (Brīnišķīgā pilsēta)._ Spēku ieguvušais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spēlēs noslēguma koncertā, ko diriģēs Mārtiņš Ozoliņš (Cēsu sporta kompleksā 15.VIII). Būs Sonora Vaice, kamermūzika, vētrainais Andris Veismanis ar Vidzemes kamerorķestri. Festivāls jebkurā pasaules malā varētu lepoties ar šādu programmu,» stāsta Indra Lūkina, kuras pārziņā ir mākslas festivāla _Cēsis'09_ mūzikas programma. Viņa to veidojusi kopā ar komponistu Arturu Maskatu, kurš, lūgts izcelt galvenos akcentus, īpaši uzsver, ka, viņaprāt, «neviens festivāls Latvijā tādā mērā nevar atbalstīt latviešu mūziku. Tas notiek divos virzienos: sekmējot jaunas mūzikas rašanos - pasūtot jaunus darbus - un atskaņojot latviešu klasiku. Vienam no mūsu klasiķiem komponistam un ērģelniekam Alfrēdam Kalniņam 23.augustā aprit 130 gadu, un viņš ir cēsnieks. Tāpēc likās loģiski, ka viena daļa no koncertu programmām rotē ap Alfrēda Kalniņa atstāto radošo mantojumu.» Šāda ir mūsu starptautiski pieprasītā tenora Aleksandra Antoņenko programma, kuru kopā ar ērģelnieku Tālivaldi Deksni viņš atskaņos Cēsu Sv.Jāņa baznīcā 8.VIII. «Būs ne tikai Alfr.Kalniņa, bet arī Jāņa Kalniņa un vēl vairāku latviešu autoru mūzika. Protams, skanēs populārās operu ārijas, taču solodziesmu programmā izcelta latviešu mūzika, to A.Antoņenko izpildījumā piedzīvoju arī Ņujorkā latviešu centrā,» par koncertu zina stāstīt A.Maskats. Alfr.Kalniņa mūziku atskaņos arī soprāns Sonora Vaice kopā ar _RIX_ kvartetu (Cēsu kultūras centrā 7.VIII). Speciāli šim koncertam A.Maskats «savērpis» Alfr.Kalniņa mūziku tā, lai S.Vaice to varētu izpildīt kopā ar kvartetu. Būs arī pasaules klasika - slavenais F.Šūberta _Foreles kvintets_, kurā pēc ilgāka laika dzimtenē dzirdēsim mūsu izcilā jaunā kontrabasista Gunāra Upatnieka spēli. Vieskoncertu sniegs Stokholmas Karaliskā filharmoniskā orķestra trombonu kvartets.

Piedzīvot, kā rodas jaunās vērtības šodien, sauc Andra Veismaņa diriģētā Vidzemes kamerorķestra programma (Cēsu kultūras centrā 31.VII), kurā būs gan atskats uz Vīnes klasiķi Jozefu Haidnu, gan arī iespēja klausīties J.Vītola starptautiskā konkursa Grand Prix ieguvēja Krievijas pianista Antona Ļahovska spēli un jauna Andra Dzenīša skaņdarba pirmatskaņojumu.

1.augustā Cēsu alus brūzī skanēs pavisam jauna programma Ugunszīme - elektroakustisks stāsts etniski neakadēmiskā valodā par apriti un sargāšanu. To veido jaunais, talantīgais komponists Kristaps Pētersons kopā ar pianistu Uģi Krišjāni kā «atskatu uz priekšu» latviešu tautas mūzikā, bet ar jauniem paņēmieniem. Jaunais pianists Andrejs Osokins, kurš pēdējā laikā plūcis laurus konkursos pasaulē, muzicēs festivāla noslēgumkoncertā kopā ar LNSO. Savukārt mūzikla Wonderful Town afišās redzamā jaunā Dienvidāfrikas dziedātāja Pritija Jende pagājušajā nedēļā uzvarējusi Belvederes konkursā Vīnēs, kur iegūva pirmo vietu, publikas balvu un vēl vairākas citas balvas. Viņai atveras Koventgārdena, La Scala un citu lielo teātru durvis, taču pirmā uzstāšanās būs Cēsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?