Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Mūžs pavadīts kopā ar grāmatu

Es nerakstīšu par kādu konkrētu grāmatu, jo to ir pārāk daudz, lai kādai dotu priekšroku. Tās mani pavadījušas visu mūžu. Teikšu, ka dzīvojušas un vadījušas dienas kopā ar mani. No agras bērnības, kopš manā apziņā burti savirknējās vārdos un teikumos, grāmatas mani aizkustinājušas, valdzinājušas, mācījušas. Reižu reizēm, sekojot literāro varoņu gaitām, krūtīs drudžaini dauzījusies sirds, reizēm tikusi notraukta kāda asara.

Cilvēces kultūras vēsturē grāmatām ir unikāla vērtība. Pat tagad, kad pieejamas e-grāmatas, patīkami ir paņemt rokās iemīļoto sējumiņu un iegrimt atmiņu dzīlēs. Manuprāt, iesietai grāmatai būs savi cienītāji arī attīstīto tehnoloģiju laikmetā.

Mums, pēckara paaudzei, nebija iespējas lasīt krāsainu un košu grāmatu - īstu mākslas darbu. Toreiz tās tika iespiestas uz sliktas kvalitātes papīra ar blāvu krāsu veidotām ilustrācijām. Tomēr cieņa un attieksme pret grāmatu bija citāda.

Pa Amerikas prērijām

Lielākais prieks bērnībā man bija dzimšanas dienā saņemt pasakas un stāstus. Naudas grāmatu iegādei vienmēr pietrūka, tāpēc par manām iemīļotajām uzturēšanās vietām kļuva bibliotēkas un grāmatnīcas. Man patika ieelpot savdabīgo papīra un tipogrāfijas krāsas aromātu. Lasīšanas alkas bija tik lielas, ka bieži paslēpu kārtējo lasāmvielu zem mācību grāmatām un lasīju slepus, lai vecāki nepamana.

Atzīšos, jaukas man likās dienas, kad biju saslimusi un nevajadzēja apmeklēt skolu. Toreiz nožēloju, ka reti slimoju. Tad tika revidētas kaimiņienes grāmatu kaudzes, un es iegrimu T. M. Rīda kopotajos rakstos, un, apbrīnojot cēlos indiāņus, traucos pa Amerikas plašajām prērijām.

Nemanot stiepos garumā, un līdz šim lasītais mani vairs nevilināja. Bija sācies romantiskais periods, pirmā iemīlēšanās, un plauktā sāka rindoties grāmatas, kuru varoņi izcieta sūrās mīlestības mokas. Tie bija gan laimīgas, gan nelaimīgas mīlestības stāsti. Daudzi, tāpat kā pasakas, noslēdzās ar kāzām, un varēja cerēt, ka grāmatu varoņi arī tālāk dzīvos dvēseliskā saskaņā. Tajā laikā sāku aizrautīgi lasīt dzeju un pat veicu dažus nesekmīgus mēģinājumus šajā žanrā.

Tā jau nebija, ka lasīju tikai savam vecumam atbilstošas grāmatas. Lai arī ar grūtībām, izurbos cauri R. Rolāna Žana Kristofa biezajiem sējumiem, kā arī citām par klasiku dēvētajām grāmatām. Tās ar savu filozofiju saistīja mani arvien vairāk, ievedot dzīves realitātes izpausmēs, žanra un valodas bagātībā. Bieži atkal un atkal pārlasīju iepatikušās autora atziņas vai izcilus dabas aprakstus.

No lasītāja par gardēdi

Grāmatu klāsts ir tik plašs, ka ikviens var atrast savam prātam un sirdij tīkamu lasāmvielu. Lai cik tas skanētu absurdi, arī lasīt ir jāmācās, jo starp grāmatām ir gan īstas pērles, gan arī, piedodiet, sēnalas. Ir jāpaiet zināmam laikam, lai no lasītāja kļūtu par gardēdi, kas orientējas literatūrā. Taču es neuzspiežu savu viedokli - cilvēkam ir tiesības lasīt to, ko kāro viņa prāts un sirds.

Grāmatas kļuvušas par īstiem poligrāfijas meistardarbiem un ir dārgas, tāpēc tāpat kā bērnībā esmu atgriezusies pie bibliotēkas pakalpojumiem. Viens no pēdējiem manis lasītajiem darbiem ir L. Praeras La Cucina. Virtuve.

Tajā tīri jutekliski var tvert mafijas zemes Sardīnijas kolorītu - tās skarbās tradīcijas, plosošās kaislības, itāļu virtuves smaržas un garšas. Ēdienu, kuram satura atklāsmē ir svarīga loma, ar baudu gatavo romāna galvenā varone. Uz viņas dzīves peripetijām balstīts grāmatas sižets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?