Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Ne tikai OECD rekomendācija

Šā gada laikā valstij praksē jāiedzīvina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijas valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā.

Viena no strīdīgākajām rekomendācijām, par kuru negatīvi izteikušies vairāki politiķi un kas izsauc neviennozīmīgu sabiedrības reakciju, ir par padomju atjaunošanu valsts kapitālsabiedrībās. Dienas aptaujātie eksperti, taujāti, vai arī bez OECD rekomendācijām Latvija no brīvas gribas būtu nonākusi pie padomju atjaunošanas, atbild apstiprinoši.

Palīgs akcionāriem

Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas vadītājs Edmunds Stankevičs skaidro, ka padomes ir dabiska korporatīvās pārvaldības sastāvdaļa, un to funkcijas ir akcionāru interesēs pārraudzīt valdes darbu, piedalīties uzņēmuma darbības vidēja termiņa stratēģijas izstrādē, raudzīties, kā tiek sasniegti finanšu un nefinanšu mērķi, kā arī atlaist un iecelt valdi. «Galvenā padomju izveidošanas pievienotā vērtība ir profesionālas pārraudzības par kapitālsabiedrības darbu nodrošināšana, rūpīga sekošana tam, kā tiek īstenoti izvirzītie mērķi. Padomes varēs veidot arī savas komitejas, piemēram, audita komiteju,» skaidro E. Stankevičs. Viņš arī uzsver, ka pie padomju atjaunošanas atsevišķos gadījumos mēs būtu nonākuši arī bez OECD rekomendācijām, jo padomju esamība var būt nozīmīgs faktors, lai uzņēmums varētu saņemt kredītu bankā ar labākiem nosacījumiem vai, izlaižot obligācijas, cerēt uz lielāku šo obligāciju pieprasījumu un augstāku to cenu tirgū.

To, ka padomju izveidi prasa ekonomiskā loģika, uzsver arī Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs, to pamatojot ar jau E. Stankeviča uzsvērto uzraudzības principu, kā arī norādot, ka padomes ir palīgs akcionāriem. Par padomju nepieciešamību konceptuāli iestājas arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns, kurš to pamato ar nepieciešamību valsts kapitālsabiedrībās pārstāvēt valsts un sabiedrības intereses.

Konkursa kārtībā

Tomēr gan A. Grafs, gan E. Baldzēns uzsver, ka ļoti svarīgi ir nodrošināt caurspīdīgu padomes locekļu atlasi, kas, kā to paredz likums, notiks publiska konkursa kārtībā. A. Grafs atzīst, ka iepriekšējā uzņēmumu padomju darbība un jēga vēl pirms to likvidēšanas 2009. gadā tika degradēta, jo tajās darbojas daudzi neprofesionāli, bet politiskajām partijām pietuvināti cilvēki. Šīs sliktās pieredzes dēļ viņš arī nav pārsteigts par sabiedrības visai nīgro reakciju uz padomju atjaunošanu. Tajā pašā laikā A. Grafs atzīst, ka 2015. gadā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par padomju locekļu atlases kārtību atbilst labākajiem standartiem. Noteikumos kā kritēriji minēta vismaz triju gadu pieredze līdzīga lieluma vai lielākas kapitālsabiedrības valdes vai padomes locekļa amatā jomā, kurā darbojas attiecīgā kapitālsabiedrība, vai triju gadu pieredze valdes vai padomes locekļa amatā līdzīga lieluma privātajā kapitālsabiedrībā, vēlams biržā kotētā vai starptautiskā uzņēmumā, kas nodrošina kompetences un zināšanas, kuras nepieciešamas, lai profesionāli pildītu padomes locekļa uzdevumus konkrētajā amatā, vai vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā institūcijā, kas atbildīga par nozares politikas veidošanu attiecīgās kapitālsabiedrības darbības jomā.

A. Grafs kā ļoti pozitīvu aspektu min to, ka likumā ietverta norma - pusei no padomju locekļiem ir jābūt neatkarīgiem no kapitāldaļu turētāja un tie nedrīkst ieņemt citus algotus amatus konkrētajā kapitālsabiedrībā. Tas nozīmē, ka tie būs nozares profesionāļi, uzskata A. Grafs. Gan viņš, gan E. Stankevičs noraida to, ka padomes locekļiem varētu izveidoties interešu konflikts, jo algu viņi saņems kapitālsabiedrībās, kuras uzrauga, jo padomes locekļu atalgojums tiks noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem.

Veselības ministrija iebilst

Viena no ministrijām, kurai savās kapitālsabiedrībās būs jāveido padomes, ir Satiksmes ministrija. Tās pārstāvis Aivis Freidenfelds skaidro, ka «padomes institūta izveidošana kapitālsabiedrībā nozīmē arī papildu finanšu izdevumu slogu, kas ir attaisnojams tikai tad, ja padome bez formālas uzraudzības funkciju veikšanas var dot papildu ieguldījumu attiecīgā uzņēmuma darbības stratēģisko mērķu noteikšanā un darbības rezultātu sasniegšanā. Satiksmes ministrijas ieskatā padomes kā valdes uzraudzības institūciju jēgpilni ir veidot sabiedrībām, kuras darbojas tirgus konkurences apstākļos.»

Savukārt Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Grīnfelde norāda, ka ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) neatbalsta padomju veidošanu. Taču tas ir noteikts likumā, un tas būs jādara. Par kārtību un procesu, kā tas notiks, būšot jālemj jaunajai valdībai. Viens no pagaidām vēl neskaidriem jautājumiem ir par padomju veidošanu valsts slimnīcās, pret ko kategoriski iebilst veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Viņš savu pozīciju skaidro šādi: «Padomju veidošana kapitālsabiedrībās, kurās ministrija ir kapitāldaļu turētāja, palielinās administratīvo slogu un administratīvos izdevumus, kuru optimizācijai nemitīgi tiek pievērsta būtiska uzmanība un veikti racionalizācijas pasākumi. Turklāt padomes locekļu mēneša atlīdzības nodrošināšanai būtu nepieciešams papildu finansējums, padomes uzturēšana radītu papildu izdevumus kapitālsabiedrībām, samazinot finanšu līdzekļus, kas nepieciešami veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, tajā skaitā ārstniecības personu atalgojuma nodrošināšanai. Ņemot vērā Veselības ministrijas kapitālsabiedrību «nekomerciālo» raksturu, Veselības ministrija neplāno tajās veidot padomes.»

Privātā sektora uzņēmumu, kurā jau darbojas padome, vidū ir, piemēram, Latvijas finieris. Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis stāsta, ka padome nodrošina uzticamu saimnieciskās darbības pārvaldības procesu. «Ir pareizi valsts kapitālsabiedrībās veidot padomes. Taču jāuzsver, ka daudz kas būs atkarīgs no tās funkcijām. Tās nevar būt tikai uzraudzības funkcijas, tai jāizstrādā vidējā termiņa darbības stratēģija, jāizvirza nefinanšu mērķi. Var būt spriedze starp īstermiņa un ilgtermiņa mērķiem, tāpēc padomei tie jāsalāgo. Jo padomei plašākas funkcijas, jo kompetentāki cilvēki nepieciešami padomes locekļu amatos,» uzskata U. Biķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti

Saeima 2014. gadā pieņēma jaunu Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, kurš stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī.
Padomes līdz 2017. gadam jāizveido valsts kapitālsabiedrībās, kurās iepriekšējā pārskata gadā neto apgrozījums ir lielāks par 21 miljonu eiro, kā arī bilances kopsumma ir lielāka par četriem miljoniem eiro.
Padomju locekļi tiks izvēlēti publiska konkursa kārtībā pēc MK noteikumos noteiktiem kritērijiem.
Avots: PKC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?