Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Neizsalušais ābeļdārzs

Šopavasar vecās, apsūnojušās ābeles aiz mājas atkal jo krāšņi noziedēja baltrozā ziediem. Ja salnas nebūs apbrūninājušas ziedus, rudenī atkal zemē kritīs lieli grāvenšteini un antonovkas - vecās, labās šķirnes. Ābeles stādītas sen, pirms gadiem četrdesmit, vārīgākās izsala 1979./1980.gada bargajā ziemā.

Palika tikai izturīgākās. Jaunas tā arī vēl nav iestādītas. Varbūt arī nav vērts stādīt jaunus augļu kokus dārzā, uz kurieni vari aizbraukt tikai nedēļas nogalēs, un arī ne vienmēr. Latvijas nomales tagad palikušas vēl nomaļākas - uz manu ciemu svētdienās autobuss vairs nekursē, bet biļetes cena par pārdesmit kilometru braucienu pa neasfaltētu, grambainu ceļu jau tuvojas diviem latiem uz vienu pusi. Nu, jā, nerentablie maršruti, nerentablās nomales. Bet cilvēki jau vēl tur dzīvo, arvien vairāk novecodami un saraudamies, kā tās vecās ābeles. Ne pie viņiem autoveikals atbrauc, ne vēlēšanu urna. Nu, netiek viņu tiesības pārstāvētas ne Rēzeknē, ne Rīgā, ne arī Briselē.

Man pietiks arī ar tiem skābenajiem grāvenšteiniem, turklāt šoziem Rēzeknes tirgū par lētu naudu varēja nopirkt kaimiņu pagasta ābeļdārzā audzēto Auksi un Rubīnu! Varbūt labāk tā sildīt ekonomiku, pērkot vietējos ābolus? Nez vai šopavasar ābeles tikpat kupli ziedēja arī taipus Daugavas - Kalkūnes pagastā, Berķenelē, Jāņa Krievāna lielajā ābeļdārzā, kur pagājušajā rudenī saimnieks rādīja gan paša uzbūvēto ābolu pagrabu, uzkonstruēto sulu spiedi un grēdu grēdām trīslitrenes ar ābolu sulu. Veselīgu, ekoloģiski tīru un garšīgu. Toreiz zemnieks bija izmisumā, jo nezināja, kur likt izaudzēto. Varbūt šogad krīze būs izmācījusi lielveikalus būt pielaidīgākiem pret vietējiem zemniekiem?

Laukos kaimiņienei lieli prieki - blakus mājdurvīm, elektrības stabā ligzdu sācis vīt stārķu pāris, papildinot ar savu klabināšanu jau tā dzīvīgo putnu orķestri pagalmā. Laimes putniņi - aizgrābta saka kaimiņiene, bet tad bažīgi pajautā - bet kā tad tur būs ar pensijām, nez vai nenoņems pavisam? Tante uzmanīgi vēro katru Dombura raidījumu, televizors uzgriezts tik skaļi, ka var dzirdēt pagalmā, taču īsti nevar sajēgt, kāpēc tā neiet un neiet. Viņai labāk veicas saprašanās ar loģiskākiem radījumiem - suņiem, vistām, govi, kaut vai tiem pašiem stārķiem.

Trīc tantei sirds par savu pensiju un gotiņu, kas vēl nav atnesusies, trīc, gluži kā trauslā ābelīte nopietnā bronzas vīra rokā piemineklī pie Rēzeknes Mūzikas vidusskolas. Tēlnieka Aigara Bikšes veidotā skulptūru grupa Latviju tēlo vēl kā neuzziedējušu, bet varbūt pusnosalušu ābeļdārzu? Latgales lielākā valstsvīra, garīdznieka un literāta Franča Trasuna runas Latvijas pirmās brīvvalsts Saeimā, šķiet, rakstītas nupat, nevis 1925.gadā.

«Redzat, mani kungi, es saku, ja jūs būtu uzstādījuši vienu to, ka jūs gribat novērst saimniecisko sabrukumu, tad varētu jums ticēt, bet, Ulmaņa kungs, jūs esat uzstādījuši tik plašu programmu - un kas tik tur viss nav iekšā: i zvejniecība veicināma, i ceļu fonds utt. Tas viss - ļoti teicamas lietas, bet jūs nesakiet, kā novērsīsiet šo saimniecisko sabrukumu. Jūs radīsiet vēl lielāku saimniecisko sabrukumu. Viss labi un ļoti skaisti, ko jūs lasījāt, bet nav jāaizmirst, ka ķeša mums ir tukša. Ar ko jūs pildīsiet mūsu valsts kasi, no kurienes ņemsiet avotus, lai visus izdevumus segtu? Ja jūs būtu uzrādījuši avotus, varbūt būtu iespējams jums ticēt. Bet, redzat, kungi, šie jūsu lielie solījumi ir pierādījums, ka tie ir pilnīgi tukši. Bez tam, kungi, neaizmirstiet, kā jūs savus solījumus esat pildījuši agrāk, un neaizmirstiet tos solījumus, kurus neesat pildījuši.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Patriotiem jāpazīst ķermenis!

Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs (45) par to, pie kā var novest ticība enerģiju plūsmām, par universālo izglītību un topošajiem antivakseriem.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?