Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Neveiksmīgi cīnās ar mežu piecūkotājiem

Pašvaldību saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu nav pietiekams stimuls, lai visas mājsaimniecības noslēgtu līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem. Joprojām, īpaši Pierīgas mežos, regulāri tiek izgāzti atkritumi, turklāt bieži vien netiek vestas lielas kravas, bet regulāri aiznesti atsevišķi maisiņi. Nozares speciālisti norāda, ka tieši mežu tuvumā esošo māju īpašnieki neslēdz līgumus par atkritumu savākšanu.

Jāslēdz līgumi

«Viss ir atkarīgs no pašvaldībām. Ir jābūt pieņemtiem saistošajiem noteikumiem par atkritumu apsaimniekošanu, kas precizē, kādā veidā atkritumu radītājs maksā par saražotajiem atkritumiem. Likums nosaka, ka ir jāmaksā, taču, ja pašvaldība to nenodrošina, tā ir nolaidība,» norādīja atkritumu savākšanas operatora SIA L&T direktors Reinis Ceplis. Piemēram, Salaspils dome ir noteikusi minimālo atkritumu daudzumu - 1,2 kubikmetrus, par ko gadā jāmaksā vienai mājsaimniecībai. Tas novērš situāciju, kad iedzīvotāji apgalvo, ka atkritumus nesaražo, apsaimniekotāja pakalpojumus neizmanto, tajā pat laikā nelegāli ved atkritumus uz mežu. «Pašvaldības policijai ir tiesības prasīt uzrādīt apsaimniekošanas līgumu un administratīvi sodīt vainīgos, ja tāda nav. Taču lielākā problēma ir vasaras māju iedzīvotāji - noslēdz līgumu uz sezonu, bet izkontrolēt, kas notiek ziemā, ir sarežģīti,» norādīja Garkalnes novada izpilddirektore Jeļena Toca. Viņa lēš, ka ap 90% iedzīvotāju līgumus par atkritumu savākšanu ir noslēguši, taču ļoti liela nelegālo atkritumu plūsma novada mežos un ceļmalās nonāk tranzītā, un ir ļoti grūti pieķert vainīgos.

Jūrmalā spēkā esošajos noteikumos norādīts, ka «ikviena iedzīvotāja pienākums ir iekļauties pilsētas kopējā atkritumu savākšanas sistēmā», kas nozīmē obligātu līguma slēgšanu. Šis pienākums būs nostiprināts arī jaunajos noteikumos, ko pašlaik saskaņo, informēja Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Baiba Gailīte.

Cīnās gadiem

Pašvaldību reformas dēļ daudzviet saistošos noteikumus pārstrādās līdz nākamā gada 1.jūlijam, norādīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis: «Mēs ar šo problēmu cīnāmies jau kopš 20.gadsimta 90.-tajiem gadiem, kad likumdevējs neuzlika par pienākumu maksāt par apsaimniekošanu, ja atkritumi netiek radīti. Īpaši lauku teritorijās ir pierasts pašiem tikt galā bez apsaimniekošanas firmām. Tā šobrīd nav augstākā prioritāte, bet gada laikā lietas tiks sakārtotas.» Pat tad, ja pašvaldība ir pieņēmusi saistošos noteikumus, ne vienmēr konkursā ar apsaimniekošanas firmām tiek iekļauta prasība garantēt atkritumu savākšanu visā pašvaldības teritorijā un to šķirošanu. Atbilstoši valsts atkritumu apsaimniekošanas plānam, katrai pašvaldībai būtu jāuzdod par pienākumu nodrošināt zināma atkritumu daudzuma savākšanu un nodošanu otrreizējai pārstrādei, uzskata Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas direktors Aldis Vidužs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?