Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

«Ņirgāšanās par dienestiem»

Svētdienas vakarā Latviju pāršalca ziņa par Mazsalacas novadā nokritušu meteorītu. Jau dienas vidū radās šaubas - pārāk daudz pazīmju liecināja, ka meteorīts tas nevar būt. Tikai pašā vakarā Tele2 atzinās, ka visa šī jezga bijusi viņu reklāmas kampaņas sastāvdaļa, solot segt zaudējumus. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) uzskata, ka par šo ņirgāšanos kompānijai nāksies atbildēt tiesas priekšā un noteikti tiks ierosināts kriminālprocess.

Komunikācijas eksperti _Dienai_ šo kampaņu raksturoja kā kreatīvu, taču ar risku zaudēt uzticību zīmolam. Svarīgi, kā iegūto publicitāti mobilo sakaru operators izmantos tālāk.

Sākotnēji tika ziņots par iespējamu meteorītu jeb kādas mazās planētas šķembu, kas nokritusi uz zemes, izsitot dziļu bedri, turklāt tālu bijušas redzamas liesmas un smirdējis pēc sēra. Uz Kundratu māju apkaimi Sēļu pagastā traucās ziņkārīgo pūļi. Pēc ugunsdzēsēju un policijas ierašanās vieta tika nožogota un cilvēkus tai nelaida tuvumā, kamēr zemessargi nebija apstiprinājuši, ka nav radiācijas briesmu. Pirmdien uz notikuma vietu devās astronomi un ģeologi, lai veiktu mērījumus un noskaidrotu krātera izcelsmi. Netrūka arī žurnālistu, tajā skaitā - no Igaunijas. Ļaužu pieplūduma dēļ blakus esošā zemesgabala īpašniece, Mazsalacas novada domes deputāte Larisa Gerasimova norobežoja piebraucamo ceļu, kas ved uz notikuma vietu, un tirgoja vietējā kultūras nama biļetes par vienu latu, lai segtu zaudējumus par izdangāto ceļu un piemēsloto apkārtni. Pēc aptuveni 15 latu iekasēšanas šis rūpals tika pārtraukts.

Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks jau no pirmās informācijas par notikušo samanīja neatbilstību ar citiem līdzīgiem gadījumiem pasaules praksē: «Šādi meteorīti sadalās augstu gaisā, un tad atsevišķi gabali krīt lejup. Tas, ka šis objekts dega, ir neparasti, jo meteorītam jābūt sadegušam atmosfērā. Sēra smakai nebija jābūt.» Viņam piebalsoja kolēģis Ilgmārs Eglītis: «Visai aizdomīgi ir tas, ka zālei bija jābūt apdegušai. No otras puses, tik lielas bedres rakšanas darbi būtu fenomenāli. Ja tas ir bijis asteroīds, tad anormāls un kritis no 200 kilometru augstuma. Viena no iespējām ir satelīta atlūza, bet arī tai bija jāsadalās mazākās daļās.» Izsauktie papildspēki no Tartu universitātes norādīja, ka bedres forma neatbilst tradicionāla meteorīta krāterim. Domīgi bija arī ģeologi, kuri bedrē atrada pulverveida alumīnija pēdas, kas varēja liecināt par sprādzienu. Pētnieki uz bedres sienām bija atraduši arī lāpstu pēdas.

Tele2 vadītājs Petrs Kirdeika vakarā atzina - notikušais ir daļa no jaunās reklāmas kampaņas - kompānija gribējusi parādīt, ka pat krīzes laikā Latvija var izdarīt jautras lietas. Viņš apliecināja, ja valsts iestādēm būs radušies kādi zaudējumi, tie tiks samaksāti. Iekšlietu ministre šo gadījumu uzskata kā ņirgāšanos par valstij svarīgiem dienestiem: «Policistiem [tajā laikā] bija jāpilda pamata pienākumi, turklāt par virsstundām viņiem nemaksā. Arī ugunsdzēsēju mums ir ļoti maz, un viņiem nākas braukt tālu uz notikuma vietu.»

Par turpmāko rīcību nav izlēmusi arī izdangātā ceļa īpašniece L.Gerasimova. «Valstij kompensēs zaudējumus, bet kas īpašniekiem kompensēs? Ceļš izbraukts, atkritumi jāvāc, teritorija jāapsargā, norobežojuma lentēs vien iztērēti 18 lati.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?