Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Noderēs zāles pret eirodrudzi

Nav noslēpums, ka cilvēki uz aptieku dodas pēc medikamentiem, lai atrisinātu veselības problēmas, cerot uz izveseļošanos, bet viņi arī apzinās, ka zāļu iegāde prasa naudas līdzekļus no pašu budžeta. Turklāt daļai cilvēku ir nelāga pieredze no iepriekšējos gados piedzīvotā, piemēram, no pēkšņā patēriņa preču cenu kāpuma treknajos gados. Tas viņos vieš bažas par to, kas notiks ar medikamentu cenām pēc lata nomaiņas pret eiro.

Tieši tāpēc aptieku darbiniekiem jau tagad jābūt gataviem iespējamam klientu uztraukumam, ka, Latvijai iekļaujoties eirozonā, turpmāk par zālēm nāksies maksāt bagāto valstu cenas. Viņiem vajadzēs nomierināt satrauktos un prast izskaidrot to, kas mums nozarē šķiet pašsaprotams: Latvija jau tagad iekļāvusies Eiropas zāļu tirgū, jau ilgus gadus lielākā daļa mūsu sadarbības partneru ir no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tāpēc cenu politika nemainīsies.

Turklāt aptieku darbiniekiem ir milzīga priekšrocība, salīdzinot ar valdības komunikatoriem, jo viņu teiktajam būs pavisam cits svars, cilvēki aptieku darbiniekiem patiešām uzticas, jo ir viņus iepazinuši ikdienā, dalās ar viņiem savās problēmas. Tādējādi eiro ieviešana neizbēgami kļūs par nopietnu pārbaudījumu jebkurai Latvijas aptiekai, un tām ir jāsāk gatavoties ļoti savlaicīgi.

Tāpat nozīmīgus resursus prasīs kases un informācijas sistēmu pārveidošana atbilstoši visām valsts noteiktajām prasībām, kā arī laika periods, kurā visas cenas būs jānorāda divās valūtās - latos un eiro. Mūsu aptieku tīklam šajā ziņā paveicies, jo tas kā starptautisks uzņēmums darbojas arī Igaunijā, kur pāreja uz eiro jau ir veiksmīgi notikusi. Varēsim izmantot kaimiņvalsts kolēģu pieredzi, bet jau tagad esam brīdināti, ka mūsu nozarei eiro ieviešana tiešām būs tehniski sarežģīts process.

Esam jau ieplānojuši šī gada budžetā investīcijas informācijas tehnoloģiju sistēmu pārveidei, vienojušies ar sadarbības partneriem par veicamajiem darbiem, lai mēs tehniski būtu gatavi eiro ieviešanai no 2014. gada 1. janvāra un cenu norādīšanai abās valūtās. Tāpat šī gada beigās esam ieplānojuši darbinieku apmācību darbam eiro ieviešanas laikā. Tā kā lielākā daļa medikamentu tiek iepirkta no ES valstīm, farmācijas nozares uzņēmumi var cerēt, ka, pazūdot valūtas konvertācijas izdevumiem, tie būs ieguvēji. Ietaupītā nauda, ko tagad zaudējam valūtas maiņā, ar laiku kompensēs eiro ieviešanas radītos izdevumus, bet vēlāk šos līdzekļus varēsim ieguldīt uzņēmumu attīstībā.

Tomēr tehniskās un uzskaites problēmas var izrādīties sīkumi, salīdzinot ar gaisotni, kas aptiekās - ikdienas dialogā starp to darbiniekiem un klientiem - var sabiezēt laikā, kad valūtas nomaiņa jau būs kļuvusi par strauji tuvojošos realitāti. Mums jārēķinās, ka aptiekāriem papildus valūtas nomaiņas radītajai slodzei nāksies būt emociju zibensnovedējiem - palīdzēt cilvēkiem tikt galā ar apjukumu, ko varētu radīt par eiro ieviešanu atbildīgo valsts institūciju komunikācija ar sabiedrību un eiro ieviešanas pretinieku iespējami rīkotā pretkampaņa. It īpaši tad, ja informatīvā kampaņa par eiro ieviešanu izrādīsies neveiksmīga.

Neskatoties uz īslaicīgajām grūtībām valūtas maiņas procesā, būtiskākais ir tas, ka zāļu pārdošanas cenas eiro ieviešana neietekmēs.

* SIA A Aptiekas rīkotājdirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?