Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Noziedzība ieciena lētos aviolidojumus

Zemo cenu lidsabiedrības pēdējos gados ir ne tikai padarījušas lētāku ceļošanu pa Eiropu, bet arī netīši apgrūtinājušas tiesībsargājošo iestāžu cīņu pret organizēto noziedzību. Eiropas Savienības noziedzības apkarošanas dienests Eiropols ziņo, ka krimināli grupējumi no Austrumeiropas izmanto lētos lidojumus, lai nokļūtu Rietumeiropas pilsētās un pastrādātu sīkus likumpārkāpumus.

Zog karšu datus

Eiropola vadītājs Robs Veinraits apgalvo, ka pēdējos trijos četros gados ir uzplaucis «ceļojošu kriminālo grupējumu fenomens», kad noziedznieki pārsvarā no Rumānijas, Bulgārijas, Polijas un Lietuvas no rīta ar zemo cenu avioreisiem ierodas, piemēram, Londonā vai Amsterdamā, ātri padara «darbiņu», bet vakarā «uz tējas laiku» atgriežas dzimtenē. «Vietējai policijai ir ļoti sarežģīti reaģēt uz to,» Eiropola šefs sacīja britu laikrakstam The Times.

Ceļojošie austrumeiropiešu noziedznieki, kuri darbojoties vismaz 20 kontinenta valstīs, visbiežāk pastrādā kabatzādzības vai, izmantojot nelikumīgas ierīces, ko piestiprina pie bankomātiem, no maksājumu kartēm nokopē konfidenciālu informāciju, ko vēlāk izmanto, lai radītu klonētas kartes un norēķinātos par pirkumiem veikalā un internetā.

90% norēķinu karšu datu zādzību esot pastrādājušas rumāņu un bulgāru bandas. Eiropols ir uzskaitījis aptuveni 240 kriminālus grupējumus no Rumānijas, kas veido gandrīz 7% no visa organizētās noziedzības tīkla Eiropā.

Noziedzības eksperti uzskata, ka rumāņu un bulgāru bandas ir sadalījušas ietekmes sfēras. Rumāņu bandīti kontrolējot kontinenta ziemeļus, bet bulgāri «šiverējoties» pa dienvidiem.

Briti pastiprina cīņu

Austrumeiropiešu kriminālie grupējumi ir īpaši aktīvi Lielbritānijā, tādēļ šīs valsts policija cieši sadarbojas ar Rumānijas un citu valstu likumsargiem, lai mēģinātu iegrožot ceļojošos noziedzniekus. Briti šai lietai ir ķērušies klāt tik nopietni, ka valdība ir piešķīrusi finansējumu, lai algotu vairākus rumāņu un poļu policistus, kas palīdzēs tvarstīt atsevišķu grupējumu dalībniekus.

Centieni ir devuši taustāmus rezultātus, jo pirms neilga laika Britu salās aizturēja veikalu zagli, kurš izrādījās kriminālā autoritāte, ko Rumānijā meklē par vairāk nekā 60 noziegumu, tostarp cilvēku nolaupīšanu un bruņotas laupīšanas, izdarīšanu.

Savukārt pērn Lielbritānijas policija atmaskoja kādu rumāņu ģimeni, kas Londonā vēlās vakara stundās apzaga iemigušus metro un vilcienu pasažierus, nopelnot simtiem tūkstošiem mārciņu, kas vēlāk tika izlietotas, lai Rumānijā uzbūvētu piecas milzīgas savrupmājas.

Daudzi briti baidās no rumāņu un bulgāru garnadžu pieplūduma pēc tam, kad 1. janvārī atcels imigrācijas ierobežojumus, kas attiecās uz Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?