Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Nulles deklarācija

Kalvis Vītoliņš, bijušais VID ģenerāldirektora pirmais vietnieks

Nevar īsti cerēt, ka «tauta šādus tankus pa privāto dzīvi un savu maciņu sagaidīs ar ziediem», jo ar šo likumu ir trāpīts ļoti, ļoti daudziem cilvēkiem... Gan tiem, kuriem pieder īpašums tikai 10 000 latu vērtībā, gan tiem, kuriem legāla shēmošana ir ikdienas norma.

Pirmkārt, daudziem deklarēšanās vienkārši sagādās neērtības, noskaidrojot, cik un kā «tas viss» varētu būt attiecināms uz katru ģimeni. Tā cilvēkiem ar pārmērīgiem - vēl no treknajiem gadiem - kredītiem būs jāraksta savs bēdu stāsts vēl vienai institūcijai - VID. Loģiski, ka tā VID varēs viegli konstatēt, cik patiesībā lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nopelnītā nauda ir par mazu, lai segtu kredītus. Jāteic, ka tā viņiem būs papildu iespēja zaudēt darbu - jo darba devējam nebūtu vajadzīgas liekas pārbaudes, kuras varētu izraisīt šādu ziņu par darbinieku mehāniska ierakstīšana nulles deklarācijā, vai ne?

Otrkārt, mēs dzīvojam policejiskā valstī, tātad informācijai, kuru dosim nulles deklarācijās, ir jābūt ar «papildu nodrošinājumu». Piemēram, VID konsultāciju centros ļoti maz tiek uzdoti jautājumi, kā nomaksāt «15% no agrāk nedeklarētiem ienākumiem». Kāpēc? Nu, vispirms jau neuzticība pašai valstij un sistēmai pēc būtības, bet galvenais - likums taču ir atstājis tik daudz veidu, kā deklarēt ienākumus, - bez 15% nomaksas! Lai cik traki izklausās, juridiski drošāk ir pateikt, ka naudu noteiktos apstākļos ir iedevusi vecmāmiņa, nekā teikt, ka «1990. gadā dabūju pāri robežai divas cisternas ar benzīnu, uzsitu tās gaisā un tagad vēlos nomaksāt 15%, lai mana sirdsapziņa būtu tīra».

Treškārt, mums ir savs Neo! Tieši pateicoties viņam, mēs saņēmām neapgāžamu pierādījumu, ka visu, kas ir kaut kur elektroniski iesniegts, var «elektroniski izvilkt no jebkuras datubāzes». Faktiski tas ir ne tikai vēl viens iemesls deklarācijas pēc iespējas sniegt papīra formātā (interesanti, ka, šo formu «pārrakstot», datubāzē bieži parādās kļūdas un informācijas zagšanas gadījumā tas kādam var mazliet palīdzēt), bet tas ir vēl viens iemesls, lai padomātu, ko tai deklarācijā ierakstīt.

Ceturtkārt, ja esat savas grāmatvedes, kaimiņa vai masu mediju «nomierināts», ka uz jums jau nu deklarēšana neattiecas, es ieteiktu padomāt, kā tas izskatīsies kopā ar VID vēlmi sekot skaidras naudas darījumiem virs 1000 latiem. Vai tiešām nevar gadīties, ka nākamajos gados pirksiet kādu mēbeli vai televizoru par 2000 latiem? Un, ja nu par šo jūsu darījumu tiks ziņots un, pārskatot informāciju par jums, izrādīsies, ka jums nekas nepieder un no algas diez vai varējāt «atlikt» šādu summu, tāpat neko nebūs deklarējis arī neviens jūsu radinieks, ko tad? Ļoti var gadīties, ka viss beidzas mierīgi, bet ja nu ne?

Piektkārt, muļķīgi, bet tas ir bijis nevajadzīgs sitiens ārvalstu investoriem - viņi tagad savām investīcijām pievienos arī savu nulles deklarāciju! Varu iedomāties, ar kādu sejas izteiksmi šo «jaunumu uzņēma ārvalstu investori», kas 183 dienas gadā ir Latvijā, jo it kā politiski pareizi - cīņa ar korupciju utt., bet, no otras puses, viņiem jādeklarē viss - arī garāža Ukrainā un nojume pie jūras Malaizijā. Atgādināšu, ka ļoti daudziem mēs «neesam droša zeme», un tādas nedrošas zemes datubāzē atstāt informāciju, kuras varbūt nav pat dzimtenes datubāzē, var likt daudz ko pārdomāt.

Visbeidzot - visiem «shēmotājiem», kas plānoja savus netīros darbus, deklarācijā būtu vēlams laikus norādīt visu, kas ieplānots tuvākajos gados, pēc iespējas paredzot visu līdz sīkumiem, citādi partneri un pretinieki ātri apgūs iespēju legāli vai nelegāli «caur VID pārbaudīt» partneru godaprātu. Un sākotnējā «uzvara īpašumu pārņemšanā vai krāpšanā» var beigties ar darījumu pārbaudi no VID puses un nodokļu uzrēķinu. Patiesībā šī nu ir viena lieliska iespēja, kuras dēļ vien bija vērts kaut ko darīt un pieņemt nulles deklarāciju!

Skaidrs, ka pēc nulles deklarācijas iesniegšanas būs liela intriga - ko un kā VID darīs ar šādu datubāzi. Tiešām - daudz ko var izdarīt, ja ir informācija. Ir jāatzīst, ka visi esam ļoti lielu pārmaiņu priekšā un vislielākās pārmaiņas gaidāmas tieši no privātās dzīves apdraudējuma iespējām.

Jau tagad VID ir uzkrājis nopietnu informāciju par daudziem uzņēmumiem un cilvēkiem. Mēs zinām, ka sankcionēti un nesankcionēti tiek uzlauzti e-pasti, var tikt veikta noklausīšanās, tagad to visu papildinās skaidras naudas darījumu kontrole, cilvēki «tiks ielikti rāmjos» - ir skaidrs, ka nodokļu maksāšana pakāpeniski pieaugs, tikai jautājums - vai Latvijā.

Būtu interesanti saprast - kā tas ietekmēs valsti. Ja ir iespēja kaut ko pārbaudīt un kaut ko nepārbaudīt - tas var nozīmēt represijas pret dažiem - izvēlētiem - cilvēkiem, arī potenciāliem konkurentiem biznesā vai politikā. Ja «kolekcionē skaidras naudas darījumus» jau no 1000 latiem - tas godīgajiem uzņēmējiem rada lielākas problēmas nekā negodīgajiem. Turklāt Latvijā darījumu ar 1000 latiem ir tik daudz, ka šādā putrā var izvēlēties tikai noteiktas, atsevišķas personas - un viss VID būs pārslogots, visu izvēlēto pārbaudot. No malas pat neliksies, ka tas ir speciāli.

Ja tas veidosies tieši tā - būs cilvēki, kas to vēlēsies izmantot savā labā. Iespējams ir viss - gan scenārijs, ka būs izredzētie, kurus nepārbaudīs, kamēr viņi būs pie varas, gan - ideālistiskais variants - visi sāks maksāt nodokļus un sabiedrība kļūs labāka. Vai tiešām? Mana pieredze rāda, ka par pirmo uzzina tikai daži cilvēki, par otro - mēs neesam tik naiva tauta, bet bizness bieži izvēlas trešo - pārcelt peļņas centrus uz citurieni, kamēr represijas izbeidzas... Tomēr, lai to izdarītu, vispirms ir jāaizpilda nulles deklarācija par esošo situāciju, turklāt tā, lai nevienam nebūtu iespējas piesieties...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?