Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Olimpiešu kalve un dendroloģiskais sajukums

Olimpiešu kalve un Latvijas BMX galvaspilsēta - neviens no šiem tituliem Valmierai nebūs par skaļu, jo īpaši ņemot vērā attīstīto sporta infrastruktūru, kas tuvāko gadu laikā kļūs vēl spēcīgāka, ja izdosies realizēt iecerētos projektus. Investīcijas Vidzemes Olimpiskā centra (VOC) struktūrvienībās paredzētas aptuveni 11 miljonu apjomā.

Tiesa, progress nenotiek bez aizdomu ēnas - tieši notikumi ar sportu saistītos objektos kalpojuši par galvenajiem argumentiem vietējās «neoficiālās opozīcijas» cīņā ar valdošo varu, kur akcents tiek likts gan uz Daliņa stadiona «izgaisušajiem» kokiem, gan pašvaldības iejaukšanos vietējā uzņēmējdarbībā, privatizējot bijušo Valmieras piena viesnīcu, kas tagad darbojas VOC struktūrā.

Nule kā Valmieras pašvaldība nobalsojusi par piemiņas zīmes uzstādīšanu divkārtējam olimpiskā zelta ieguvējam, BMX braucējam Mārim Štrombergam. Taču krietni lielāka nozīme nākamo olimpiešu izaudzināšanā būs iecerētajiem projektiem - četrdesmit piecus gadus vecā peldbaseina rekonstrukcijai, slēgtās BMX trases būvniecībai un arī paplukušā Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai. Kopējā tāme projektiem būs ap 11 miljoniem latu, darbus plānots sākt jau 2014. gada sākumā, stāsta VOC direktors Artis Jansons. Viņš arī norāda - akcenti nebūt neesot salikti tikai uz profesionālo sportu, jo iespējas sportiskām aktivitātēm esot jebkuram valmierietim un arī citu pilsētu iedzīvotājiem, kas ir apmēram puse no VOC noslodzes.

Valmieras pilsētas domes izpilddirektors Jānis Baiks atzīst - sporta bizness ir viens no Valmieras attīstības stūrakmeņiem. Vēl pirms desmit gadiem, kad tikko kā bija dibināts VOC, Valmiera tikai taustījusies pēc savas attīstības vīzijas. Tagad Valmiera sevi pozicionē kā brīvdienu pilsētu, kuras spēcīgākais magnēts līdz ar teātri ir sporta infrastruktūra, turklāt lielu artavu pilsētā ienes arī vietējās un ārvalstu sporta komandas, kas lielākoties paliek VOC viesnīcā Naktsmājas. Bijušais Valmieras domnieks, šobrīd Saeimas deputāts Romāns Naudiņš (VL!-TB/LNNK) gan uzskata, ka pašvaldība nav izmantojusi visas tūrisma attīstības iespējas: «Valmierai apkārt ir apvedceļš. Ļoti daudz cilvēku no Igaunijas un Krievijas puses brauc uz Rīgas lidostu, bet viņi vienkārši apbrauc Valmierai apkārt. Diennaktī tās ir apmēram 2000 privātās automašīnas ar ārvalstu numuriem.» Neizmantotu potenciālu slēpjot arī Valmieras slimnīca.

Turpretī vietējais opozicionārs Haralds Bruņinieks (Reformu partija) pašvaldībai pārmet, ka ar Naktsmāju iegādi tā kropļo vietējo tirgu. Pašvaldība viņa bažas absolūti noraida - tā iegādāta par ļoti izdevīgu cenu - 400 latiem kvadrātmetrā. Turklāt VOC pieguloša viesnīca esot bijusi vitāla nepieciešamība, kas tagad attaisnojoties. Cik var spriest, H. Bruņinieka un pašvaldības saķeršanās pamatā varētu būt arī personiski motīvi - H. Bruņinieks savulaik tika atbrīvots no Daliņa stadiona direktora amata par nesaimniecisku darbību. Pats taisnības cīnītājs gan saka, ka Valmiera izceļoties ar megaprojektiem bez pārdomātas un ilgtermiņa attīstības, viņš arī apšauba Daliņa stadiona rekonstrukcijas nepieciešamību. Turklāt jau gadus trīs notiek tiesvedība starp H. Bruņinieku un Valmieras domi, ko viņš apsūdz nelikumīgā koku izciršanā Daliņa stadionā un nesaimnieciskā kokmateriālu iztirgošanā, jo pašvaldība pat neesot uzskatījusi par vajadzīgu atbildēt, kur nocirstie koki palikuši. Tiesa, kad Diena sāka interesēties par izgaisušajiem kokiem, pasākums ieguva nelielu mistikas auru - pilsētā runā par izcirstām priedēm, H. Bruņinieks stāsta par nocirstiem sešdesmit ozoliem, savukārt J. Baiks rāda fotogrāfijas ar bērzu birztalu, kuras nobirušās lapas sakritušas tieši uz skrejceļa, un apgalvo: «Ja tur būtu bijuši šie ozoli, mēs stadionā nevis futbolu spēlētu, bet gan paslēpes.» Tiesvedība nocirsto koku jautājumā vēl turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?