Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pana Janeka īsā prieka augļi

Var jau arī saprast Rīgas zoodārza darbinieku klusēšanu trīs mēnešu garumā - mazajiem tīģerēniem piedzimstot, viņu saite ar šo pasauli ir tik trausla! Izrunāsi, nopriecāsies un - čiks? Kā uzzinājām 2011. gadā - netipiski trokšņi aiz zoodārza žoga tā satrauca tramīgo Katrīnu, ka viņa atteicās barot savus pirmdzimtos.

Toreiz vienīgo izdzīvojušo tīģerbērnu Klifu Grantu izaudzināja zoodārza dzīvnieku kopējas. Šodien klāt lielā diena, kad Amūras tīģerpāra Katrīnas un Pana Janeka bērni Odins un Tors kļūs «pieejami» sabiedrībai, jo svinīgos apstākļos zoodārzā tiks ieslēgtas interneta tiešraides kameras, ar kuru palīdzību Lattelecom un Rīgas zoodārza mājaslapā interesentiem būs iespēja vērot Odina un Tora ikdienas gaitas un rotaļas. Zoodārza Informācijas nodaļas darbinieks Māris Lielkalns sola - tur būšot ko redzēt, jo tīģerpuikas no dienas dienā pieņemoties svarā, spēkā un veiklībā.

Joprojām apdraudēti

Patiesībā reti kurš iedomājas, cik mums un pasaulei priecīgs notikums ir abu tīģerēnu piedzimšana! Amūras tīģeru skaits pasaulē joprojām turpina samazināties. Pēc Oktobra revolūcijas 1917. gadā Usūrijā bija palicis tikai ap 30 dzīvniekiem. Tīģeru malumedības PSRS aizliedza tikai 1947. gadā. Tika izveidots dabas rezervātu tīkls, un 80. gados populācija bija atjaunojusies līdz 250 dzīvniekiem. Bet bruka un juka PSRS, kam tad vairs interesēja tīģeri? Amūras tīģerus paglāba 1992. gadā aizsāktais Sihotealina Amūras tīģeru projekts. Izveidota tīģeru vairošanas Eiropas programma (EEP), kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs. Pašlaik tiek lēsts, ka savvaļā dzīvo ap 500 Amūras tīģeriem, kas ir mazāk nekā visos pasaules zoodārzos kopā. Kas tik vērtīgs ir Amūras tīģeros, ka «apdraud» viņu eksistenci?

Trofeju lielajā piecniekā

Vēsturiski tīģeris ir viens no Āzijas medību trofeju lielā piecnieka - par vērtīgu tiek uzskatīta tīģera āda, un tīģeru kaulu pulveris Ķīnas tautas medicīnā vēl šobaltdien ir īpaši atzīts līdzeklis dažādu iekaisumu, sāpju un reimatisma ārstēšanai. Tas atzīts arī kā vīriešu potenci uzlabojošs līdzeklis, kam Viagra pat līdzās nestāvot! Nelegālajā tirgū augstu kotējas arī tīģera zobi un nagi. Lai gan tīģeru kaulu izmantošana ar likumu aizliegta visās valstīs, turpinās to nelegāla lietošana ražošanā, sevišķi Ķīnā, Malaizijā un Vjetnamā. Ķīnā ir daudz tīģeru fermu (kopā ap 5000 tīģeriem), to īpašnieki izdara spiedienu uz valdību un cer saņemt atļauju ražot tīģeru produktus, un vairākas no šīm fermām jau sākušas tīģeru kaulu vīna nelegālu ražošanu.

Amūras tīģeris iekļauts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā apdraudēta suga. Lūk, tāpēc mums ir pamats priecāties par populācijas pieaugumu. Svarīgi, ka mūsu dižkaķi Katrīna un Pans Janeks pasaulē atzīti par ģenētiski īpaši vērtīgiem nebrīves populācijas turpināšanai - no 232 tīģeriem Katrīna «ģenētiskās vērtības rangā» ieņem augsto 8. vietu, Pans Janeks puišu konkurencē - 27. vietu. Ar tādiem gēniem Toram un Odinam jāiet dzīvē ar augstu paceltu galvu.

Puiku prieki

Saņēmuši visas attiecīgās vakcīnas, mūsu svītrainie kaķēni Tors, kurš ir maķenīt prāvāks un jau sver 15,2 kg, un nedaudz sīkākais Odins, kurš sver ap 13 kg, tagad ik dienu pāris stundu rotaļāsies plašajā aplokā savas māmiņas Katrīnas stingrā uzraudzībā. Kā jau sibīriešus, sals viņus nebaida. Tēvam Panam Janekam bērnu audzināšanas prieki gan izpaliks. Viņš savu darbu paveica īsajā seksa brīdī, kad bija kopā ar Katrīnu. Viss pārējais - gan grūsnības laiks, kas Katrīnai ilga trīs mēnešus, gan dzemdības, kur viņa pati ar visu tika galā, gan abu puiku (piedzima pavisam sīciņi, nedaudz smagāki par puskilogramu, akli un nevarīgi) aprūpēšana gulst uz māmiņas pleciem. Paldies Dievam un Latvijas Vides aizsardzības fondam, ar kura līdzdalību 1998. gadā tika uzcelta jaunā Tīģeru māja, bet šopavasar arī uzbūvēta trokšņus slāpējoša aizsargsiena ar Meža prospektu, - Katrīnai tagad vairs nav iemesla satraukties par bērneļiem. Savu ēdienkarti, kurā sākumā bija tikai mātes piens, bet no sestās nedēļas iekļauta arī gaļa, tīģerbērni pieņēmuši, un, kā saka Māris Lielkalns, drīz abi pastaigu laukumā ņemsies, ka šņakst vien. Skatītāji to varēs vērot katru dienu no plkst. 10-13.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?